Σε τροχιά φορολογικών ελαφρύνσεων κινείται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, με τον νέο υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκο Πιερρακάκη, να δίνει προτεραιότητα σε παρεμβάσεις που αφορούν τη μεσαία τάξη. Η στρατηγική της κυβέρνησης περιλαμβάνει στοχευμένες μειώσεις φόρων, έχοντας στην αιχμή του δόρατος την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και την ενίσχυση των κρατικών εσόδων.
Το σχέδιο για τη φορολογική ελάφρυνση
Κατά τη χθεσινή επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, επιβεβαιώθηκε η πρόθεση της κυβέρνησης να αξιοποιήσει τον δημοσιονομικό χώρο για τη στήριξη των πολιτών. Σύμφωνα με πληροφορίες, δύο βασικές παρεμβάσεις βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας:
Μείωση φορολογικών συντελεστών: Εξετάζονται αλλαγές στις φορολογικές κλίμακες, με δύο βασικά σενάρια να βρίσκονται στο τραπέζι. Το πρώτο αφορά μείωση κατά 2-3 ποσοστιαίες μονάδες στα εισοδήματα από 20.000 έως 50.000 ευρώ. Το δεύτερο σενάριο προβλέπει τη δημιουργία νέων ενδιάμεσων φορολογικών συντελεστών, ώστε τα εισοδήματα μεταξύ 10.000 και 20.000 ευρώ να φορολογούνται προοδευτικά με χαμηλότερους συντελεστές.
Μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης: Η Κυβέρνηση είναι σαφές ότι δρομολογεί την αναθεώρηση του πλαισίου υπολογισμού των τεκμηρίων, αυτού του αναχρονιστικού μέτρου που επηρεάζει περίπου 1,4 εκατομμύρια φορολογούμενους. Στόχος είναι να μειωθούν οι επιβαρύνσεις για μισθωτούς και συνταξιούχους.
Πρόσθετες φοροελαφρύνσεις στο προσκήνιο
Πέρα από τις δύο βασικές παρεμβάσεις, η κυβέρνηση μελετά και επιπλέον μέτρα που αναμένεται να παρουσιαστούν στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης:
- Μείωση της φορολογίας στα ενοίκια, με κίνητρα για τη μακροχρόνια μίσθωση ακινήτων.
- Νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ, με έμφαση στις μικρές ιδιοκτησίες.
- Επιπλεον μείωση ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,5%.
- Χρηματοδότηση των φορολογικών ελαφρύνσεων
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο της οικονομίας με θετικές δημοσιονομικές εξελίξεις. Το 2024 τα έσοδα από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής εκτιμώνται στα 3 δισ. ευρώ, ενώ σημαντική αναμένεται να είναι και η συμβολή της εξαίρεσης των αμυντικών δαπανών από το έλλειμμα. Ανάλογα με την τελική απόφαση της Κομισιόν, η Ελλάδα θα μπορούσε να αποκτήσει πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο έως και 2,4 δισ. ευρώ, γεγονός που θα ενισχύσει τις προοπτικές για νέες μειώσεις φόρων.
Με το βλέμμα στραμμένο στη ΔΕΘ, η κυβέρνηση επιχειρεί να κεφαλαιοποιήσει την καλή πορεία της οικονομίας, προωθώντας μέτρα που στοχεύουν στην αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος για τη μεσαία τάξη και τη διατήρηση της αναπτυξιακής δυναμικής της χώρας.