Σε μία περίοδο που η χώρα έχει «πληγωθεί» από το λεγόμενο brain drain (διαρροή εγκεφάλων), τη διαρροή επιστημόνων και ικανών στελεχών σε παραγωγική ηλικία προς ξένες χώρες, οι παραγωγικοί φορείς, αλλά και οι πολιτικές που εφαρμόζονται, στοχεύουν στην αναστροφή αυτής της τάσης, προτείνοντας λύσεις εξωστρέφειας.
Στο πλαίσιο αυτό, μίλησαν στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ) Χριστίνα Σακελλαρίδη, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας Ανδρέας Νεφελούδης και ο πρόεδρος της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ) Γιώργος Βερνίκος.
Η κ. Σακελλαρίδη εξήρε τον ρόλο του καταρτισμένου και εξειδικευμένου προσωπικού, εκτιμώντας ότι ο αριθμός των διεθνοποιημένων επιχειρήσεων θα αυξηθεί σημαντικά, όταν επενδύσουν σε καταρτισμένο, εξειδικευμένο προσωπικό σε θέματα διεθνούς εμπορίου.
Από την πλευρά του, ο κ. Νεφελούδης ανέλυσε το σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας, δίνοντας έμφαση στο πρόγραμμα διαρθρωτικής προσαρμογής εργαζομένων και επιχειρήσεων. Μεταξύ άλλων, είπε ότι στόχος είναι να ανατραπεί το «brain drain», ενώ αναφέρθηκε εκτενώς στις προτεραιότητες του υπουργείου Εργασίας.
Τέλος, ο κ. Βερνίκος τόνισε ότι οι εξαγωγές είναι ο βασικός πυλώνας της οικονομίας και της ανάπτυξης οποιασδήποτε χώρας, ιδιαίτερα σε μία περίοδο κρίσης, όπως η σημερινή. Παράλληλα, βέβαια, υπογράμμισε ότι το κυριότερο απ'' όλα είναι όχι μόνο να σταματήσει η φυγή των πιο ικανών Ελλήνων στο εξωτερικό, αλλά με στοιχεία, όπως είναι η αξιοκρατία, «να τους πείσουμε να επανέλθουν στην Ελλάδα».
Χριστίνα Σακελλαρίδη
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κ. Σακελλαρίδη δηλώνει ότι ο ΠΣΕ, σε συνεργασία με δημόσιους και συλλογικούς φορείς, σφυρηλατεί και ισχυροποιεί ακόμα περισσότερο την αλυσίδα της εξωστρέφειας στη βάση των δυνατοτήτων των ανθρώπων που την απαρτίζουν. Όπως επισημαίνει, «μέσα από ειδικό πρόγραμμα κατάρτισης και πρακτικής άσκησης 3.600 νέων ανέργων, η συμμαχία της εξωστρέφειας ενώνεται και επίσημα σε μία αλυσίδα αξίας, με πυρήνα τον άνθρωπο και με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας. Σε μία σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την ανάπτυξη δεξιοτήτων σε χιλιάδες ανέργους, με έμφαση τον πρωτογενή τομέα, χάρη σε πόρους και τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Παράλληλα, θεωρεί ότι οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο πρωτογενή τομέα, τη μεταποίηση και την εμπορία αγροτικών προϊόντων, μπορούν να δώσουν προοπτική θέσεων εργασίας σε όλη τη χώρα και προστιθέμενη αξία στις ελληνικές εξαγωγές και, άρα, στο ΑΕΠ.
Όπως, εξάλλου, σημείωσε η ίδια σε πρόσφατη εκδήλωση του ΠΣΕ, με τίτλο «Λύσεις Εξωστρέφειας: Ανθρώπινο Δυναμικό & Εξαγωγές», μόνο η βιομηχανία τροφίμων απασχολεί σχεδόν το 20% του εργατικού δυναμικού της Ελλάδας, ενώ το 33% των κυριότερων εξαγόμενων προϊόντων της χώρας συνδέονται άμεσα με την ελληνική γεωργία, την κτηνοτροφία και την αλιεία/ιχθυοκαλλιέργεια.
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζει η κ. Σακελλαρίδη, «συνολικά, οι εξωστρεφείς επιχειρήσεις στον τομέα εξαγωγών προϊόντων υπολογίζονται συνολικά σε 57.000 περίπου, ενώ, συμπεριλαμβανομένων και των εισαγωγικών, ξεπερνούν τις 70.000 επιχειρήσεις.
Οι συνολικά 704.339 ενεργές επιχειρήσεις της χώρας απασχολούν συνολικά 2.138.960 εργαζόμενους, ενώ οι διεθνοποιημένες εξ αυτών υπολογίζεται ότι απασχολούν μεταξύ 400.000 και 420.000 εργαζομένων, με τη μερίδα του λέοντος να αφορά σε 400 μεγάλες επιχειρήσεις (273.000 απασχολούμενοι).
Οι μικρομεσαίες εξωστρεφείς επιχειρήσεις απασχολούν 130-150.000 εργαζόμενους, ανάλογα με το είδος της δραστηριότητάς τους (εξαγωγές ή εξαγωγές και εισαγωγές).
Κατά μέσο όρο, οι εξωστρεφείς επιχειρήσεις απασχολούν από 7 έως 8 άτομα, ενώ, αν το δείγμα περιοριστεί στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η μέση απασχόληση περιορίζεται σε 2,6 εργαζόμενους».
Με δεδομένα όλα αυτά τα στοιχεία, η κ. Σακελλαρίδη εκτιμά ότι ο αριθμός των διεθνοποιημένων επιχειρήσεων θα αυξηθεί σημαντικά, όταν επενδύσουν σε καταρτισμένο, εξειδικευμένο προσωπικό σε θέματα διεθνούς εμπορίου.
Στο πλαίσιο αυτό, τονίζει ότι θα συνεχιστούν και οι παρεμβάσεις σε θέματα κατάρτισης και σε επίπεδο εργαζομένων σε εξωστρεφείς επιχειρήσεις, με τις επίσημες ανακοινώσεις να αναμένονται τον επόμενο μήνα.
Ανδρέας Νεφελούδης
Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναλύει τη νέα εθνική στρατηγική για την ανάπτυξη της χώρας, η οποία έχει σαν βασικό γνώμονά της, την επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό, που σημαίνει οικονομία της γνώσης, ενίσχυση των θέσεων αξιοπρεπούς εργασίας και της επιχειρηματικότητας, με αιχμή στην επιχειρηματικότητα της εξωστρέφειας και της καινοτομίας.
Ο κ. Νεφελούδης υπογραμμίζει ότι η προτεραιότητα του υπουργείου Εργασίας είναι να προστατεύσει, να ενισχύσει τις θέσεις εργασίας στην Ελλάδα και να διορθώσει οτιδήποτε στρεβλό στην αγορά εργασίας.
«Όταν μιλάμε για την απασχόληση, μιλάμε για τρία πράγματα, που είναι η αντιμετώπιση της ανεργίας και της αδήλωτης εργασίας, το οποίο είναι σημαντικό κομμάτι, γιατί διαφεύγουν έσοδα από τα ασφαλιστικά Ταμεία, τα οποία, για να μπορέσουν να καλύψουν τα ελλείμματά τους, επιβαρύνεται ο Έλληνας φορολογούμενος. Πρόκειται για έναν φαύλο κύκλο» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Μία από τις προτεραιότητες, όπως δηλώνει, είναι να προστατευθεί η εργασία, κυρίως, σε επιχειρηματικούς κλάδους που είναι σε κρίση.
Για την επίτευξη αυτού του σκοπού, «επεξεργαστήκαμε ένα πλαίσιο πολιτικών, που περιλαμβάνει και την προσαρμογή των επιχειρήσεων στην αλλαγή και στοχεύουν στην ενίσχυση επιχειρήσεων, στην ανάπτυξη εξωστρεφών διαδικασιών, καθώς και στην αναδιάρθρωσή τους».
Στόχος, όπως σχολιάζει ο κ. Νεφελούδης, είναι «να ανατρέψουμε το "brain drain", τη φυγή μυαλών, εγκεφάλων, επιστημόνων στο εξωτερικό, ενισχύοντας τους εργαζόμενους που έχουν υψηλή εξειδίκευση και να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης, που θα ενισχύσουν την έρευνα».
«Μιλάμε για ένα δύσκολο πλαίσιο» διευκρινίζει ο κ. Νεφελούδης, «καθώς οι πόροι είναι περιορισμένοι, γι'' αυτό κάνουμε πολύ συγκεκριμένες στοχεύσεις σε ό,τι αφορά τα προγράμματα».
Ιδιαίτερα σημαντικό, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι το πρόγραμμα διαρθρωτικής προσαρμογής εργαζομένων και επιχειρήσεων. «Είναι ένα πρόγραμμα που αγγίζει το 1 δισ. ευρώ σε πόρους, που θα διοχετευθούν στην αγορά εργασίας ή στην επιχειρηματικότητα σε μία σειρά από κλάδους- ή πολύ μικρές επιχειρήσεις ή μικρές και μεσαίες ή αυτοαπασχολούμενους ή επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως κλάδου, που έχουν προβλήματα φθίνουσας πορείας, κ.α.».
Γιώργος Βερνίκος
Την άποψη ότι οι εξαγωγές είναι βασικός πυλώνας της οικονομίας και της ανάπτυξης οποιασδήποτε χώρας, ιδιαίτερα σε μία περίοδο κρίσης, όπως η σημερινή, εκφράζει ο πρόεδρος της ΟΚΕ. Ωστόσο, όπως λέει, «απαραίτητη προϋπόθεση είναι η έννοια της εμπιστοσύνης, η πολιτική σταθερότητα, οι σταθεροί κανόνες φορολογίας, οι ανταγωνιστικοί φορολογικοί συντελεστές και η αίσθηση ότι η δημόσια διοίκηση λειτουργεί αποτελεσματικά. Φυσικά και ο ιδιωτικός τομέας προσπαθεί, προκειμένου να καινοτομεί και να βρίσκεται στην αιχμή των γεγονότων. Δεν είναι, όμως, εύκολες οι λύσεις».
Γι'' αυτό, σύμφωνα με τον κ. Βερνίκο, πρέπει να αναπτυχθεί στενή συνεργασία του ιδιωτικού με τον δημόσιο τομέα και «όλοι μαζί να ελπίζουμε και να οραματιζόμαστε ένα καλύτερο μέλλον. Το κυριότερο απ'' όλα, όμως, είναι να μπορέσουμε όχι μόνο να σταματήσει η φυγή των πιο ικανών Ελλήνων στο εξωτερικό, αλλά με στοιχεία, όπως είναι η αξιοκρατία και η αίσθηση ότι δουλεύουμε σκληρά, να τους πείσουμε να επανέλθουν στην Ελλάδα».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ