Του Προκόπη Χατζηνικολάου
Τους εκτιμητές ακινήτων περιμένει η κυβέρνηση προκειμένου να ξεκινήσει τις διαδικασίες των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Και αυτό καθώς οι πλειστηριασμοί ακινήτων από το ελληνικό δημόσιο θα πρέπει να γίνονται στις εμπορικές τιμές και όχι στις αντικειμενικές αξίες που είναι υψηλότερες.
Όπως είναι γνωστό η κυβέρνηση έχει ζητήσει από τους πιστοποιημένους εκτιμητές ακινήτων να αναλάβουν το έργο τη εξίσωσης των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές τιμές, έργο το οποίο θα παραδώσουν στην κυβέρνηση εντός του πρώτου τριμήνου του έτους. Αμέσως μετά, στους πλειστηριασμούς που θα διενεργούνται τόσο στους φυσικούς όσο και στους ηλεκτρονικούς, θα λαμβάνονται υπόψη οι νέες τιμές, που αναμένεται να ζημιώσουν σημαντικά τους οφειλέτες, οι οποίοι όλα αυτά χρόνια πλήρωναν τους 21 φόρους που επιβάλλονται στα ακίνητα με βάση τις αντικειμενικές αξίες που ήταν και παραμένουν ακόμα, υψηλότερες κατά 40-50%. Τώρα για το ακίνητο που θα βγει στο σφυρί αντί για παράδειγμα 200.000 ευρώ που θα ήταν η τιμή πρώτης προσφοράς, θα είναι 100.000 ποσό το οποίο ζημιώνει όλους τους οφειλέτες του δημοσίου.
Όπως αναφέρουν στελέχη της φορολογικής διοίκησης, οι πλειστηριασμοί θα ξεκινήσουν για 2.000 οφειλέτες που έχουν και ακίνητη περιουσία και οι οποίοι χρωστούν στην εφορία ποσά άνω των 50.000 ευρώ. Παράλληλα, στις προθέσεις της φορολογικής διοίκησης είναι να ξεμπερδέψει από το στοκ των κατασχεμένων ακινήτων, τα οποία όπως προαναφέρθηκε θα ξεκινήσουν να βγαίνουν στο σφυρί με τη διαδικασία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, από την προσεχή Άνοιξη.
Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, 4 εκατ. οφειλέτες έχουν χρέη προς το ελληνικό Δημόσιο και ήδη έχουν ληφθεί αναγκαστικά μέτρα για 1.000.000 εξ αυτών. Μάλιστα για 1,7 εκατ. οφειλέτες η φορολογική διοίκηση δηλώνει έτοιμη να προχωρήσει σε αναγκαστικά μέτρα.
Και σαν μην έφθαναν όλα αυτά η κυβέρνηση στις αρχές Μαΐου ετοιμάζει «δωράκι» για του ιδιοκτήτες ακινήτων με περιουσία άνω των 200.000 ευρώ.
Η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών αναγκάζει την κυβέρνηση να... ξαναγράψει τον ΕΝΦΙΑ. Και αυτό θα συμβεί καθώς η συμφωνία με τους πιστωτές της χώρας προβλέπει την εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές. Η εξέλιξη αυτή θα οδηγήσει στην αύξηση των αντικειμενικών αξιών στις λαϊκές περιοχές και τη μείωση των τιμών στις «ακριβές» περιοχές όπως η Βούλα, η Εκάλη και το Ψυχικό.
Για παράδειγμα, αναμένεται να αυξηθούν οι τιμές της εφορίας στο Πέραμα, στα Νέα Λιόσια από τα 600- 700 περίπου ευρώ το τετραγωνικό μέτρο που ανέρχεται σήμερα η τιμή ζώνης στα 1.000 ευρώ (που είναι και το ελάχιστο κατασκευαστικό κόστος). Αντίθετα, στις ακριβές περιοχές οι μειώσεις θα είναι της τάξης του 30-40%.
Εάν παραμείνουν ως έχουν οι συντελεστές του ΕΝΦΙΑ οι ιδιοκτήτες ακινήτων στις περιοχές όπως το Πέραμα η θα πληρώσουν αυξημένο ΕΝΦΙΑ έως και 30%-40% ενώ από την άλλη θα συρρικνωθεί ο ΕΝΦΙΑ για τους ιδιοκτήτες στις περιοχές που θα γίνουν μειώσεις.
Όπως γίνεται αντιληπτό η κυβέρνηση σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελε να μεταφέρει το βάρος στους ιδιοκτήτες με χαμηλή αξία ακίνητης περιουσίας καθώς το πολιτικό κόστος είναι τεράστιο.
Οι επιλογές που έχει η κυβέρνηση είναι δύο όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς:
1. Την αύξηση των συντελεστών υπολογισμού του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων προκειμένου να εισπραχθεί το απαιτούμενο ποσό και συγκεκριμένα 2,65 δισ. ευρώ σε όσους διαθέτουν μεσαία και μεγάλη ακίνητη περιουσία. Δηλαδή να κληθούν να πληρώσουν υψηλότερους φόρους συγκριτικά με αυτά που πληρώνουν σήμερα ή
2. Να επιβληθεί ο φόρος σε περισσότερα ακίνητα προκειμένου να εισπράξει το ίδιο ποσό.
Σημειώνεται ότι μόνο τα αγροτεμάχια εξαιρούνται από τον ΕΝΦΙΑ και αυτά όχι από τον κύριο φόρο αλλά από τον συμπληρωματικό. Αν και η συμφωνία με τους δανειστές προέβλεπε την ένταξη στο συμπληρωματικό φόρο (αθροίζεται και φορολογείται η ακίνητη περιουσία των ιδιοκτητών εφόσον αυτή ξεπερνάει τα 200.000 ευρώ) των αγροτεμαχίων ωστόσο, εξαιρέθηκαν εξαιτίας της αδυναμίας της εφορίας να υπολογίσει την αξία τους.
Ωστόσο, και η επιλογή αυτή έχει μεγάλο πολιτικό κόστος και μάλιστα είναι εξαιρετικά πιθανό οι αγρότες να... βγάλουν τα τρακτέρ στους δρόμους. Σημειώνεται ότι το 2018 οι αγρότες θα πληρώσουν και αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές συγκριτικά με τις εισφορές του 2017.
Η κυβέρνηση ταυτόχρονα εξετάζει και ένα ακόμα σενάριο και συγκεκριμένα σχεδιάζει να εντάξει το σύνολο της ακίνητης περιουσίας που διαθέτει η οικογένεια. Δηλαδή, θα φορολογηθεί ενιαία η περιουσία που έχει ο σύζυγος, η σύζυγος και τα ανήλικα παιδιά. Ταυτόχρονα, θα θεσπιστεί και μικρό αφορολόγητο όριο, με στόχο να εξαιρεθούν οι πολύ μικρές ιδιοκτησίες από τον νέο φόρο.
Ο λόγος που εξετάζεται η φορολόγηση της οικογενειακής περιουσίας έγκειται στο γεγονός ότι αρκετοί ιδιοκτήτες «έσπασαν» την ακίνητη περιουσία τους στα μέλη της οικογένειάς τους για να περιορίσουν τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ. Με αυτόν τον τρόπο, οι κυβερνώντες κλείνουν την τρύπα, επιβαρύνοντας όμως ακόμα περισσότερο τους ιδιοκτήτες ακινήτων.
Διαβάστε ακόμα:
- Ξεκινούν και πάλι οι πλειστηριασμοί - 266 ακίνητα στο «σφυρί» την Τετάρτη
Φωτογραφία: Intimenews