Ο πληθωρισμός της ευρωζώνης έφτασε στο 9,1% τον Αύγουστο καταγράφοντας νέο ρεκόρ, σύμφωνα με στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας Eurostat. Οι υψηλές τιμές της ενέργειας αποτελούν την κύρια δύναμη που οδηγεί την κούρσα ανόδου. Το ποσοστό που ανακοινώθηκε ξεπέρασε τις εκτιμήσεις, καθώς σε δημοσκόπηση του Reuters, ο πληθωρισμός δεν ξεπερνούσε το 9%.
Πρόκειται για το ένατο συνεχόμενο ρεκόρ που καταγράφεται στην περιοχή, καθώς η ανοδική πορεία των τιμών ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2021.
Ο βασικός πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ έφτασε στο 8,9% σε ετήσια βάση τον Ιούλιο. Η ενέργεια είχε τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό, καθώς ανήλθε στο 38,3%, ανακοίνωσε την Τετάρτη η Eurostat και ήταν ελαφρώς μειωμένος από το 39,6% τον Ιούλιο.
Οι τιμές σε τρόφιμα, αλκοόλ και καπνό αυξήθηκαν κατά 10,6% σε σχέση με 9,8% τον Ιούλιο, με τις αρνητικές επιπτώσεις του πρόσφατου καύσωνα σε ολόκληρη την ήπειρο να συμβάλλουν στην άνοδο.
Τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά, όπως ρούχα, οικιακές συσκευές και αυτοκίνητα αυξήθηκαν κατά 5% σε σχέση με πέρυσι, καταγράφοντας αύξηση 0,5 ποσοστιαίας μονάδας σε σχέση με τον περασμένο μήνα, ενώ οι τιμές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 3,8% σε ετήσια βάση, 0,1 ποσοστιαία μονάδα περισσότερο από τον Ιούλιο.
Επιβράδυνση σε Γαλλία και Ισπανία
Σε επίπεδο εθνικών μεγεθών, ο γαλλικός πληθωρισμός μειώθηκε στο 6,5% τον Αύγουστο, από 6,8% τον Ιούλιο. Το ποσοστό ήταν χαμηλότερο από τις προσδοκίες, με τους οικονομολόγους που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters να αναμένουν πτώση στο 6,7%.
Η Ισπανία δημοσίευσε επίσης στοιχεία επιβράδυνσης του πληθωρισμού για τον Αύγουστο, στο 10,3% σε ετήσια βάση σε σύγκριση με 10,7% τον Ιούλιο, σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση της Eurostat.
Εν τω μεταξύ, η μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής, η Γερμανία, είδε τον πληθωρισμό να φτάνει στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και σχεδόν μισό αιώνα στο 8,8% από έτος σε έτος τον Αύγουστο.
Η Εσθονία έχει σήμερα τον υψηλότερο πληθωρισμό στη ζώνη του ευρώ με 25,2%, ακολουθούμενη από τη Λιθουανία (21,1%) και τη Λετονία (20,8%). Η Μάλτα και η Φινλανδία ακολουθούν τη Γαλλία με τα χαμηλότερα ποσοστά πληθωρισμού, 7,1% και 7,6% αντίστοιχα.
Οι κινήσεις της ΕΚΤ
Ο πληθωρισμός συνεχίζει να σημειώνει νέα ρεκόρ, τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σκέφτεται να προχωρήσει σε ακόμη μία μεγάλη αύξηση των επιτοκίων τον επόμενο μήνα.
Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης στο μηδέν στις 21 Ιουλίου –ήταν η πρώτη αύξηση επιτοκίων σε 11 χρόνια– και παρόμοια ή μεγαλύτερη αύξηση αναμένεται στις 8 Σεπτεμβρίου.
Φαίνεται πως η ευρωζώνη αναπόφευκτα οδεύει προς την ύφεση, με τους οικονομολόγους να επισημαίνουν πως τα μοναδικά ερωτήματα που προκύπτουν είναι το πόσο βαθιά θα είναι και πόσο θα διαρκέσει.