Νέο σοκ για τις τράπεζες από την κατάρρευση του ΑΕΠ

Νέο σοκ για τις τράπεζες από την κατάρρευση του ΑΕΠ

Τα απογοητευτικά στοιχεία για την κατάρρευση της οικονομίας στο δ'' τρίμηνο του 2016 επιβεβαιώνουν την επιδείνωση του κλίματος που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες λόγω της παράτασης των διαπραγματεύσεων και καθιστούν επιτακτική την ανάγκη άμεσης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Αυτό εκτιμούν ανώτερα τραπεζικά στελέχη, σημειώνοντας ότι η άτυπη προθεσμία για ολοκλήρωση της αξιολόγησης έως το τέλος Απριλίου πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη. Προσθέτουν δε, ότι η μείωση των καταθέσεων και η αύξηση των «κόκκινων» δανείων στο πρώτο δίμηνο του 2017 δεν είναι τυχαία γεγονότα που αποδίδονται σε εποχιακούς παράγοντες αλλά αντανακλούν τις αρνητικές επιπτώσεις της στασιμότητας που παρατηρείται εν αναμονή των εξελίξεων στο μέτωπο της αξιολόγησης.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι προειδοποιήσεις ανώτερων τραπεζικών παραγόντων όπως του διοικητή της ΤτΕ, κ. Γιάννη Στουρνάρα και του προκατόχου του, κ. Γιώργου Προβόπουλου, αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη αξία, ενώ για το κακό κλίμα έχουν ενημερώσει την πολιτική ηγεσία και οι διοικήσεις των τραπεζών, ζητώντας την επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων.

Σε σημερινή της έκθεση, η Moody'' s χαρακτηρίζει πιστωτικά αρνητική τη μείωση των καταθέσεων τον Ιανουάριο και εκτιμά ότι περαιτέρω καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης θα είναι επιβλαβείς για τις τράπεζες. Όπως ανέφερε το liberal.gr, οι τράπεζες γνωρίζουν ότι στο μέτωπο των «κόκκινων» δανείων η κατάσταση είναι οριακή και βρίσκονται σε συνεχή επαφή με την ΤτΕ και την ΕΚΤ.

Οι ελληνικές τράπεζες ανέμεναν μία σειρά θετικών εξελίξεων με επίκεντρο την ανάκαμψη της οικονομίας, το κλείσιμο της αξιολόγησης, την ολοκλήρωση του πλαισίου διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων και την ένταξη των ελληνικών τίτλων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Πλέον ο στόχος για ανάπτυξη 2,7% το 2017 μοιάζει ουτοπικός, κάτι που έχει επισημανθεί από πολλούς αναλυτές, ενώ μία νέα υποχώρηση του ΑΕΠ στο α'' τρίμηνο του 2017 εκτιμάται πως θα έχει ακόμη μεγαλύτερη επίδραση στην προσπάθεια των τραπεζών να ξεφύγουν από την αβεβαιότητα και να αποφύγουν μία νέα ανακεφαλαιοποίηση.

Αναλυτές υποστηρίζουν ότι η αντιστροφή της τάσης αύξησης των επισφαλών απαιτήσεων υστερεί της οικονομικής ανάκαμψης κατά 9-12 μήνες. Αυτό σημαίνει ότι όσο η οικονομία παραμένει στάσιμη δυσκολεύει η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) και κινδυνεύει με εκτροχιασμό το τριετές πλάνο που έχουν συμφωνήσει οι ελληνικές τράπεζες με τον SSM για μείωση κατά 40 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2019.

Υπενθυμίζεται ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει ταχθεί υπέρ της αναθεώρησης των στόχων και της στρατηγικής των τραπεζών για τα «κόκκινα» δάνεια, υποστηρίζοντας ότι οι υφιστάμενοι οπισθοβαρείς στόχοι μείωσης των NPEs υπόκεινται σε σημαντικούς κινδύνους αρνητικών εξελίξεων.

Κ. Μαριόλης