Χωρίς σοβαρά προβλήματα διεξάγεται από το πρωί η ψηφοφορία για την εκλογή των 630 βουλευτών σε όλη τη Γερμανία, σύμφωνα με την αρμόδια Εκλογική Επιτροπή. Μέχρι το μεσημέρι, η συμμετοχή των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων είχε φτάσει στο 52% επί συνόλου 59 εκατομμυρίων εκλογέων. Στο αντίστοιχο χρονικό σημείο το 2021 είχε ψηφίσει σε εκλογικά τμήματα το 36,5%.
Αυξημένη είναι και η προσέλευση στις εκλογικές περιφέρειες - προπύργια του AfD, ενώ δεν λείπουν αναφορές για αναρτήσεις ψευδών ειδήσεων. Υπενθυμίζεται ότι τα εκλογικά κέντρα θα είναι ανοιχτά μέχρι τις 19:00 ώρα Ελλάδας οπότε και αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας θα ανακοινωθούν τα exit polls.
Στο Βερολίνο βρίσκονται σε επιφυλακή 1.400 αστυνομικοί, καθώς έχουν δηλωθεί δύο διαφορετικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας ενάντια στο ενδεχόμενο συνεργασίας Συντηρητικών.
Στο μεταξύ, όπως μεταδίδουν Deutsche Welle και AFP, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναρτώνται ψευδείς πληροφορίες σχετικά με τις γερμανικές εκλογές. Τέτοιου είδους αναρτήσεις είναι ήδη γνωστές από παλαιότερες εκλογικές αναμετρήσεις.
Για παράδειγμα, υποστηρίζεται ξανά ότι μεμονωμένα ψηφοδέλτια ακυρώνονται με αποκοπή της πάνω δεξιάς γωνίας. Η αποκοπή όμως γίνεται σε όλα τα ψηφοδέλτια για να βοηθηθούν ψηφοφόροι με προβλήματα όρασης, να ρίξουν ευκολότερα τον φάκελο με το ψηφοδέλτιο στη κάλπη.
Σε άλλες αναρτήσεις υποστηρίζεται ότι ορισμένα εκλογικά κέντρα παρέχουν στους ψηφοφόρους μόνο μολύβια για συμπλήρωση ψηφοδελτίων ώστε να μπορούν να παραποιηθούν εκ των υστέρων. Βάσει του ομοσπονδιακού εκλογικού κανονισμού η ψήφος είναι έγκυρη ακόμα και με μη ανεξίτηλο στυλό.
Σύμφωνα με την επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Εκλογικής Επιτροπής δεν υπάρχει κίνδυνος παραβίασης των θεμελιωδών αρχών του γερμανικού εκλογικού νόμου (γενική, άμεση, ελεύθερη, ίση, μυστική ψηφοφορία): Οι εφορευτικές επιτροπές στελεχώνονται από μέλη διαφόρων κομμάτων και η καταμέτρηση των ψήφων γίνεται δημόσια, έτσι ώστε να αποκλείεται χειραγώγηση από τρίτους. Οι ψηφοφόροι επιτρέπεται να χρησιμοποιούν το δικό τους στυλό.
Μοναδική παραφωνία μέχρι το απόγευμα ως προς την εκλογική διαδικασία ήταν, όπως αναφέρει η «Rheinische Post», στο εκλογικό τμήμα στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία η εφορευτική επιτροπή και οι ψηφοφόροι απειλήθηκαν από ένα άτομο με μαχαίρι στο εκλογικό τμήμα του Κρέφελντ. «Η αστυνομία ειδοποιήθηκε και βρισκόμαστε σε επαφή μαζί της», δήλωσε τοπικός αξιωματούχος στην RP. Ο ύποπτος συνελήφθη από την αστυνομία μετά από ανθρωποκυνηγητό.
Live οι εξελίξεις στη Γερμανία
18:50 Τουρκικά ΜΜΕ: Οι Τούρκοι της Γερμανίας τρέμουν την AfD
Τα τουρκικά ΜΜΕ καλύπτουν τη σημερινή εκλογική διαδικασία στη Γερμανία, χωρίς όμως εμπεριστατωμένες αναλύσεις. Ο λόγος είναι ότι το σημερινό κρίσιμο τακτικό συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος, με επικεφαλής τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, μονοπωλεί την εσωτερική επικαιρότητα.
Ωστόσο μερίδα των τουρκικών ΜΜΕ προχωρά σε κάποιες αναλυτικές εκτιμήσεις, που αφορούν τις τουρκογερμανικές σχέσεις και στο πώς αυτές θα επηρεαστούν, τόσο από τα αποτελέσματα των σημερινών εκλογών όσο και από τις πρόσφατες αλλαγές στο ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον.
Διαβάστε περισσότερα εδώ
18:06 Μεγαλύτερη σε ποσοστά η συμμετοχή σε σύγκριση με το 2021
Οι Γερμανοί ψηφοφόροι προσέρχονται σε υψηλότερους αριθμούς σε σύγκριση με το 2021, δείχνουν τα πρώτα στοιχεία. Οι Γερμανοί ψηφοφόροι έχουν προσέλθει - μέχρι στιγμής - σε μεγαλύτερο αριθμό από ό,τι κατά τις τελευταίες κοινοβουλευτικές εκλογές πριν από τέσσερα χρόνια, δείχνουν τα πρόωρα στοιχεία.
Υψηλότερη προσέλευση νωρίς το πρωί καταγράφηκε σε πολλά κρατίδια, όπως η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, η Θουριγγία και η Σαξονία-Άνχαλτ.
Εκλογικοί αντιπρόσωποι στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, το πολυπληθέστερο κρατίδιο της Γερμανίας, δήλωσαν ότι μέχρι τις δύο το μεσημέρι τοπική ώρα, περίπου το 63% των ψηφοφόρων έχει ψηφίσει. Ήταν μεγαλύτερη προσέλευση σε σύγκριση με πριν από τέσσερα χρόνια
Στη Σαξονία-Άνχαλτ, το 52,6% των ψηφοφόρων προσήλθε μέχρι τις 14:00 τοπική ώρα, σύμφωνα με τους εκλογικούς αντιπρόσωπους του κρατιδίου της πολιτείας. Αυτό ήταν επίσης σημαντικά υψηλότερο από το 36,7% που καταγράφηκε την ίδια περίοδο το 2021.
Ο εκλογικός αντιπρόσωπος στη Θουριγγία, προπύργιο του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία, είπε ότι το 59,2% των ψηφοφόρων είχε ψηφίσει μέχρι τις 14:00, σε σύγκριση με μόλις 34,5% την ίδια περίοδο πριν από τέσσερα χρόνια.
Αλλά δεν έχουν όλα τα κρατίδια το ίδιο μοτίβο - στη Σαξονία, το 39,6% των ψηφοφόρων εμφανίστηκε μέχρι τις 2 μ.μ., λίγο πάνω από τρεις ποσοστιαίες μονάδες πάνω από το 36,4% που καταγράφηκε την ίδια στιγμή πριν από τέσσερα χρόνια.
17:55 Διαδηλώσεις κατά του Σολτς
Πλήθος ακτιβιστών για το Κλίμα διαδηλώνει κατά τις πολιτικές του νυν καγκελάριου Όλαφ Σολτς και υποψήφιου για τις εκλογές με τους Σοσιαλδημοκράτες.
17:50 Νέα παρέμβαση Μασκ στις γερμανικές εκλογές υπέρ του AfD
Αναδημοσίευση ανάρτησης ενός χρήστη που έγραφε: «Γερμανoί. Πηγαίνετε στις κάλπες και ψηφίστε το AfD. Η ζωή σας εξαρτάται από αυτό», έκανε ο Ίλον Μασκ, ο οποίος και απάντησε: «ναι».
— Elon Musk (@elonmusk) February 23, 2025
Η επόμενη ημέρα και τα μηνύματα των ηγετών
Από τη Δευτέρα (22/02), η υπάρχουσα κυβέρνηση του Όλαφ Σολτς καθίσταται υπηρεσιακή, αλλά παραμένει στη θέση της μέχρι τον σχηματισμό νέου κυβερνητικού συνασπισμού, για τον οποίο τον πρώτο λόγο θα έχει ο αποψινός νικητής, κατά πάσα πιθανότητα ο Φρίντριχ Μερτς - τα γερμανικά ΜΜΕ άλλωστε τον χαρακτηρίζουν εδώ και μήνες «καγκελάριο εν αναμονή». Σύμφωνα δε, με την τελευταία δημοσκόπηση, του ινστιτούτου INSA για λογαριασμό της εφημερίδας Bild, η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) υπερτερεί με ποσοστό 29,5%.
Τα τελευταία μηνύματα
Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκε το Σάββατο (22/02) το βράδυ, στην Γερμανία η σύντομη - αλλά ασυνήθιστα τεταμένη - προεκλογική περίοδος, με τους πολιτικούς αρχηγούς να απευθύνονται την ύστατη στιγμή ο καθένας στο κοινό που δεν τον προτιμά.
Ο υποψήφιος της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU), Φρίντριχ Μερτς, προσπάθησε στο Μόναχο να καθησυχάσει τους νόμιμους μετανάστες στη Γερμανία πως δεν κινδυνεύουν από την αυριανή κυβέρνηση που προεξοφλεί πως θα σχηματίσει. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «τίποτα δεν θα λειτουργούσε αν για 24 ώρες οι εργαζόμενοι με μεταναστευτικό υπόβαθρο αποφάσιζαν να μην πάνε στη δουλειά τους». Ακόμη, απέκλεισε εκ νέου ρητά κάθε ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με την ακροδεξιά.
Από πλευράς του, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς (SPD), στην εκλογική του περιφέρεια, το Πότσνταμ, απευθύνθηκε στους νέους, που μοιάζουν να του γυρνούν την πλάτη, υποσχόμενος ψήφο στα 16 (και) στις εθνικές εκλογές. Εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα θα εξασφαλίσει τελικά υψηλότερο ποσοστό από αυτό που προβλέπουν οι δημοσκοπήσεις, κερδίζοντας στην κάλπη πολλούς αναποφάσιστους, διότι «διακυβεύεται το μέλλον της χώρας». Ανακοίνωσε μάλιστα ότι σκοπεύει να παραμείνει βουλευτής εφόσον εκλεγεί, ακόμη κι αν δεν ηγηθεί της επόμενης κυβέρνησης.
Ο Όλαφ Σολτς και Φρίντριχ Μερτς κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού debate. Πηγή: Fabrizio Bensch/Pool Photo via AP
Ο υποψήφιος των Πρασίνων, Ρόμπερτ Χάμπεκ, στην τελευταία προεκλογική του εμφάνιση στο Αμβούργο, υπογράμμισε πως το κόμμα του πρέπει να βγει ενισχυμένο από την κάλπη, αφήνοντας να εννοηθεί ότι έτσι θα μπορέσει να συμμετάσχει και στην επόμενη κυβέρνηση για να εγγυηθεί τη συνέχιση πολιτικών για το κλίμα, καθώς, όπως είπε, «δεν έχουμε την πολυτέλεια να περιμένουμε άλλα τέσσερα χρόνια για το κλίμα».
Η υποψήφια της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD), Αλίς Βάιντελ, αναμένεται σε κάθε περίπτωση να είναι από τους κερδισμένους της ψηφοφορίας: το κόμμα της, εάν επαληθευτούν οι δημοσκοπήσεις, θα συγκεντρώσει 20% των ψήφων - θα εξασφαλίσει, με άλλα λόγια, το υψηλότερο ποσοστό μέχρι σήμερα για την ακροδεξιά σε εθνικές εκλογές στη Γερμανία. Ως τελευταίο μήνυμα στους ψηφοφόρους προτού ανοίξουν οι κάλπες, η κυρία Βάιντελ επιφύλαξε την πρόταση «αντί να στέλνουμε όπλα στην Ουκρανία» να επιστρέψει η υποχρεωτική στρατιωτική θητεία δυο ετών.
Τα μικρότερα κόμματα, απ’ ό,τι φαίνεται, θα δώσουν σήμερα μάχη επιβίωσης - όπως και οι αρχηγοί τους.
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών και αρχηγός του Κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), Κρίστιαν Λίντνερ, ίσως χρειαστεί να περιμένει ώρες για να μάθει αν τελικά το κόμμα του θα καταλάβει έδρες στην επόμενη βουλή: οι δημοσκοπήσεις το φέρουν μεταξύ 4 και 5%. Το FDP μοιάζει από τη μια να χρεώνεται την διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού υπό τον Όλαφ Σολτς, ενώ από την άλλη πολλοί ψηφοφόροι του φέρονται να προτιμούν να ενισχύσουν τη μεγαλύτερη δύναμη, το CDU. Το εκλογικό αποτέλεσμα δεν αποκλείεται να κρίνει το μέλλον του ίδιου του κ. Λίντνερ στην ηγεσία του κόμματος.
Ομοίως, υπαρξιακή είναι η μάχη που δίνει και η νεοσύστατη «Συμμαχία Ζάρα Βάγκενκνεχτ» (BSW). Την πρώτη χρονιά μετά την ίδρυσή του, το κόμμα πέτυχε την είσοδό του σε τρία κρατιδιακά κοινοβούλια. Η προβολή της όμως περίπου ως «αριστερής AfD» σε πολλά ζητήματα, πάνω απ’ όλα στην πολιτική έναντι της Ρωσίας και των μεταναστών, ενδέχεται να της κοστίσει ψηφοφόρους.
Έκπληξη της προεκλογικής περιόδου αποτέλεσε ένα από τα μέχρι πρότινος πλέον δυσκίνητα κόμματα της ομοσπονδιακής κάτω Βουλής. Η Αριστερά (Die Linke), μετά την αποχώρηση της κυρίας Βάγκενκνεχτ από τις τάξεις της, έμοιαζε αδύναμη να αντιδράσει και, με ποσοστά περί το 3% στις δημοσκοπήσεις, θεωρείτο από πολλούς «πρώην κόμμα».
Η ανάδειξη όμως στην ηγεσία της 36χρονης Χάιντι Ράιχινεκ, σχεδόν με «πραξικόπημα», ενδέχεται να ανατρέψει τα προγνωστικά. Η Αριστερά είναι πλέον της μόδας και πρώτο κόμμα μεταξύ των νέων, ακόμη και αν πολλοί από αυτούς ακόμη δεν ψηφίζουν. Με δυναμική, μοντέρνα παρουσία, με τον αέρα ενός εκατομμυρίου ακολούθων στο TikTok, με λόγο φρέσκο, με ξεκάθαρα μηνύματα, η κυρία Ράιχινεκ μοιάζει ικανή να προσελκύσει ψηφοφόρους και νέα μέλη και θεωρείται βέβαιο ότι θα βρίσκεται στην επόμενη Bundestag. Η ίδια δεν αποκλείει μάλιστα την συμμετοχή της Αριστεράς σε μελλοντικό κυβερνητικό σχήμα.
Οι εκλογές σε αριθμούς
Δημοσκοπήσεις: Η τελευταία δημοσκόπηση, του ινστιτούτου INSA για λογαριασμό της εφημερίδας Bild, δίνει στην Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) 29,5%, στην Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) 21%, στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) 15%, στους Πράσινους 12,5%, στην Αριστερά 7,5%, στην Συμμαχία Ζάρα Βάγκενκνεχτ (BSW) 5% και στους Φιλελεύθερους (FDP) 4,5%.
Εκλογείς: 59,2 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται σήμερα στις κάλπες, κατά 1,2 εκατ. λιγότεροι απ’ ό,τι το 2021. Από το σύνολο αυτό, τα 30,6 εκατ. είναι γυναίκες. Οι νέοι ψηφοφόροι είναι 1,2 εκατ..
Έδρες: Η 21η Bundestag θα αριθμεί ως και 630 βουλευτές, σύμφωνα με τις επιταγές του νέου εκλογικού νόμου. Μέχρι τώρα δεν προβλεπόταν ανώτατο όριο αριθμού εδρών, με αποτέλεσμα η απερχόμενη βουλή να αριθμεί 733 μέλη.
Κόμματα: Την ψήφο των πολιτών διεκδικούν σήμερα 29 πολιτικά κόμματα, πολύ λιγότερα από τα 47 των εκλογών του 2021. Μόλις 10 από τα 29 πάντως εκπροσωπούνται με ψηφοδέλτια και στα 16 κρατίδια.
Υποψήφιοι: Για μια θέση στην επόμενη βουλή δίνουν μάχη 4.506 υποψήφιοι - αναπόφευκτα λιγότεροι από τους 6.211 του 2021. Οι γυναίκες υποψήφιες είναι 1.422, το 32% του συνόλου, όχι μακριά από το 33% των προηγούμενων εκλογών, που αποτελούσε ρεκόρ.
Υποψήφιοι καγκελάριοι: Μέχρι πρότινος, χρίσμα «υποψηφίου καγκελάριου» έδιναν τα κόμματα τα οποία εκ των πραγμάτων είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες να κερδίσουν τις εκλογές. Φέτος όμως, για πρώτη φορά, το ταμπελάκι αυτό φορούν πέντε: Ο Όλαφ Σολτς (SPD), ο Φρίντριχ Μερτς (CDU/CSU), η Αλίς Βάιντελ (AfD), o Ρόμπερτ Χάμπεκ (Πράσινοι) και η Ζάρα Βάγκενκνεχτ (BSW). Ο Κρίστιαν Λίντνερ (FDP) παρέμεινε «κορυφαίος υποψήφιος», ενώ η Χάιντι Ράιχινεκ με τον Γιαν φαν Άκεν είναι το «κορυφαίο δίδυμο» της Αριστεράς.
Η παράμετρος «καρναβάλι»: Οι εκλογές διεξάγονται εν μέσω καρναβαλιού, το οποίο παραδοσιακά τιμάται ιδιαίτερα στην Γερμανία. Η Ομοσπονδιακή Εφορευτική Επιτροπή έχει εκδώσει λοιπόν ειδική εγκύκλιο, η οποία προβλέπει ότι ο/η ψηφοφόρος μπορεί να προσέλθει στα εκλογικά τμήματα με μεταμφίεση, όμως πρέπει σε κάθε περίπτωση να αποκαλύψει το πρόσωπό του στην εφορευτική επιτροπή, προκειμένου να ταυτοποιηθεί.