Οι υγιείς ισολογισμοί των καταναλωτών και οι αυξανόμενοι μισθοί στηρίζουν προς το παρόν την οικονομία, αλλά υπάρχουν κίνδυνοι μπροστά, δήλωσε ο Ντίμον, ο οποίος μίλησε σε οικονομικό συνέδριο στη Νέα Υόρκη. Στην κορυφή των ανησυχιών του περιλαμβάνονται οι κεντρικές τράπεζες που περιορίζουν τα προγράμματα ρευστότητας μέσω της «ποσοτικής σύσφιξης», ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο «που ξοδεύουν σαν μεθυσμένοι ναύτες», είπε το στέλεχος.
«Το να λέμε ότι ο καταναλωτής είναι ισχυρός σήμερα, που σημαίνει ότι θα έχουμε ένα περιβάλλον άνθησης για χρόνια, είναι τεράστιο λάθος», είπε.
Σύμφωνα με το CNBC, η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου έχει αψηφήσει τις προσδοκίες για ύφεση το τελευταίο έτος, μεταξύ άλλων και από προγνώστες όπως ο Ντίμον, επικεφαλής της μεγαλύτερης αμερικανικής τράπεζας με βάση το ενεργητικό της. Πέρυσι, προειδοποίησε ότι ένας πιθανός οικονομικός τυφώνας ήταν καθ’ οδόν, επικαλούμενος τις ίδιες ανησυχίες γύρω από τις κεντρικές τράπεζες και τη σύγκρουση στην Ουκρανία. Αλλά η αμερικανική οικονομία έχει αποδειχθεί ανθεκτική, οδηγώντας περισσότερους οικονομολόγους να αναμένουν ότι μπορεί να αποφευχθεί μια ύφεση.
«Οι επιχειρήσεις αισθάνονται αρκετά καλά, επειδή βλέπουν τα τρέχοντα αποτελέσματά τους», δήλωσε ο Ντάιμον. «Αλλά αυτά τα πράγματα αλλάζουν και δεν ξέρουμε ποια θα είναι η πλήρης επίδραση όλων αυτών σε 12 ή 18 μήνες από τώρα».
Ενώ η JPMorgan και άλλες τράπεζες «υπεραπέδιδαν» από τον δανεισμό εδώ και χρόνια λόγω των ιστορικά χαμηλών ποσοστών αθέτησης, εμφανίστηκαν πιέσεις σε τμήματα των ακινήτων και του δανεισμού αυτοκινήτων με χαμηλό επιτόκιο, δήλωσε ο Ντάιμον
«Εάν και όταν έχουμε ύφεση, που τελικά θα έχουμε, θα έχουμε έναν πραγματικά φυσιολογικό πιστωτικό κύκλο», δήλωσε ο Ντάιμον. «Σε έναν κανονικό πιστωτικό κύκλο, κάτι πάει πάντα χειρότερα από ό,τι αναμενόταν», πρόσθεσε.
Ο ίδιος έδειξε προσοχή καθ’ όλη τη διάρκεια της συζήτησης στο πάνελ. Η JPMorgan επαναγοράζει μετοχές σε «χαμηλότερο επίπεδο» από ό,τι στο παρελθόν, ένας ρυθμός που μπορεί να διαρκέσει μέχρι το 2024, είπε, καθώς η τράπεζα αποσύρει κεφάλαια για να συμμορφωθεί με τους επερχόμενους κανόνες.
Χαρακτήρισε τις νέες κανονιστικές εντολές «εξαιρετικά απογοητευτικές» και πίεσε για μεγαλύτερη διαφάνεια από τις ρυθμιστικές αρχές, λέγοντας ότι η JP Morgan θα πρέπει να κατέχει περίπου 30% περισσότερα κεφάλαια από τις ευρωπαϊκές τράπεζες.
«Είναι αυτό που θέλουν; Είναι αυτό καλό, μακροπρόθεσμα;» ρώτησε. «Ποιο ήταν το καταραμένο νόημα της Βασιλείας εξ αρχής;»
Όταν ρωτήθηκε σχετικά με το αν οι αγορές IPO και συγχωνεύσεων ανακάμπτουν δεδομένης της επικείμενης εισαγωγής της Arm, ο Ντάιμον δήλωσε ότι ενθάρρυνε τους CEOs να αναλάβουν δράση αντί να περιμένουν πολύ.
«Νομίζω ότι οι αβεβαιότητες εκεί έξω μπροστά μας εξακολουθούν να είναι πολύ μεγάλες και πολύ επικίνδυνες»,σημείωσε.
Μεταξύ αυτών των κινδύνων είναι η επιδείνωση των σχέσεων με την Κίνα, είπε. Οι προοπτικές για τις δραστηριότητες της JP Morgan στην Κίνα από λαμπρές έγιναν μόνο «απλά εντάξει» λόγω των αυξανόμενων κινδύνων, είπε.
«Δεν περιμένω πόλεμο στην Ταϊβάν, αλλά αυτό μπορεί να πάει στραβά», κατέληξε.