Ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Γουίλμπους Ρος προέβλεψε τον Ιανουάριο ότι η πανδημία θα επιτάχυνε τον επαναπατρισμό επιχειρήσεων στις ΗΠΑ, ενώ άλλοι πολιτικοί έκαναν λόγο για ευρύτερη αντιστροφή της παγκοσμιοποίησης, καθώς οι επιχειρήσεις αναγκάζονταν να ανασυνταχτούν ώστε να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού.
Όμως, παρόλο που ο συνολικός όγκος του παγκόσμιου εμπορίου μειώθηκε καθώς ο πλανήτης βυθίστηκε σε ύφεση και οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί μαζί με την κοινωνική αποστασιοποίηση εμπόδιζαν τις μετακινήσεις, οι οικονομικοί δεσμοί που σφυρηλατήθηκαν με τα διαδοχικά κύματα της παγκοσμιοποίησης αποδεικνύονται ανθεκτικότεροι απ’ όσο πίστευαν κάποιοι.
Το εμπόριο αγαθών αναμένεται να υποχωρήσει κατά 9% φέτος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου την Τρίτη, σενάριο σαφώς πιο αισιόδοξο από την πρόβλεψη για πτώση της τάξης του 13-32% που είχε ανακοινώσει ο ΠΟΕ τον Απρίλιο.
Ο βιομηχανικός κλάδος της Κίνας επιστρέφει σταθερά προς τα προ πανδημίας επίπεδα, ενώ η αισιοδοξία μεταξύ των Γερμανών εξαγωγέων έφτασε σε υψηλό δύο ετών τον Σεπτέμβριο.
Σε όλο τον πλανήτη, οι πολιτικοί φέτος κήρυτταν την αυτάρκεια, προτρέποντας τις επιχειρήσεις να επαναπατρίσουν την παραγωγή τους, ειδικά όσον αφορά «αναγκαία» προϊόντα.
Η πανδημία οδήγησε σε ένα ρεκόρ 235 περιορισμών εξαγωγών, καθώς οι χώρες προσπαθούσαν να συγκεντρώσουν προστατευτικό εξοπλισμό και ιατρικές προμήθειες, σημειώνει το Reuters.
Ωστόσο, παρά την συνεχιζόμενη ρητορική υπέρ του προστατευτισμού, φέτος επιβλήθηκαν πολύ λιγότεροι δασμοί στις εισαγωγές σε σύγκριση με τα δύο τελευταία χρόνια, και ο Πασκάλ Λαμί, που υπήρξε επικεφαλής του ΠΟΕ από το 2005 έως το 2013, πιστεύει ότι ο επαναπατρισμός επιχειρήσεων θα είναι αμελητέος.
«Ο λόγος για τον οποίο όλα αυτά θα μείνουν στα λόγια είναι απλός – κάτι τέτοιο κοστίζει», είπε ο Λαμί. «Η παγκοσμιοποίηση είναι αποτελεσματική και επώδυνη. Η από-παγκοσμιοποίηση είναι αναποτελεσματική και επώδυνη».
Οι αναλυτές δεν υποστηρίζουν το σενάριο μαζικών επαναπατρισμών επιχειρήσεων, τονίζουν όμως, ότι θα υπάρξουν αλλαγές, κυρίως επειδή οι επιχειρήσεις αναγκάζονται πλέον να εξετάσουν σοβαρά ζητήματα σταθερότητας και ανθεκτικότητας των αλυσίδων εφοδιασμού, καθώς και το θέμα της πρόληψης, της ασφάλειας του καταναλωτή και ενισχυμένων ελέγχων.