Του Θανάση Παπαδή
Τις πολλές στρεβλώσεις που υπάρχουν στα εργασιακά και στον συνδικαλισμό προσπαθεί να διορθώσει με τα ταχύτατους ρυθμούς ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.
Την Πέμπτη το απόγευμα κατάργησε δύο ρυθμίσεις που είχε φέρει προς το τέλος της θητείας της η προηγούμενη κυβέρνηση, θέλοντας να δείξει ότι έχει φιλεργατικό πρόσωπο, αλλά στην πράξη δημιουργούσαν σωρεία προβλημάτων. Πρόκειται για την απόλυση για βάσιμο λόγο, που δεν προσέφερε απολύτως τίποτε σε καμία πλευρά, ούτε εργοδότη, ούτε εργαζόμενο και ταυτόχρονα αύξανε το κόστος για την επιχείρηση. Παράλληλα άλλαξε την στάση των εργοδοτών οι οποίοι μετέτρεπαν τις νέες προσλήψεις από αορίστου σε ορισμένου χρόνου.
Παράλληλα κατάργησε την ρύθμιση που θεωρούσε συνυπεύθυνο όποιον έδινε εργολαβία κάποια δραστηριότητα outsourcing. Και βέβαια είναι παράλογο να ευθύνεται αυτός που δίνει το έργο για παρατυπίες του εργολάβου. Και πως άραγε να παρακολουθήσει την συνέπεια (π.χ. ασφάλιση ή πληρωμή εργαζομένων).
Άμεσα ο υπουργός Εργασίας ετοιμάζει αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο. Ένα αρχαίο σύστημα που δημιουργεί ουσιαστικά συνδικαλιστές δια βίου. Κανείς δεν ελέγχει ποιοι ψηφίζουν και αν πρέπει να ψηφίζουν. Τα παραδείγματα πολλά και σε πολλά επίπεδα. Και μπορεί όλοι να καταδικάζουν την στάση του ΠΑΜΕ που με βιαιοπραγίες δεν επέτρεψε την διεξαγωγή του συνεδρίου της ΓΣΕΕ και έτσι το κορυφαίο συνδικαλιστικό όργανο έχει σήμερα, όχι εκλεγμένη, αλλά διορισμένη διοίκηση.
Οι κατηγορίες του ΠΑΜΕ, είναι ότι εργοδότες εμφανιζόταν ως εργαζόμενοι και ψήφιζαν, ενώ κάποια σωματεία εμφανιζόταν με χιλιάδες μέλη, ενώ στην πραγματικότητα είχαν μόλις μερικές δεκάδες.
Ο Γ. Βρούτσης όμως σταματάει και μία ακόμη στρέβλωση. Με νόμο του ΣΥΡΙΖΑ, ουσιαστικά τα πρωτοβάθμια σωματεία στην πράξη δεν μπορούν να προκηρύξουν μία νόμιμη απεργία. Και αυτό διότι θα πρέπει στην συνέλευση που θα αποφασίσει να παρίστανται τουλάχιστον οι μισοί εργαζόμενοι, κάτι που είναι πρακτικά αδύνατο, ειδικά στις μεγάλες επιχειρήσεις με παρουσία σε πολλές περιοχές της χώρας.
Πλέον θα γίνεται δεκτή και η ηλεκτρονική ψήφος και έτσι δεν θα απαιτείται η φυσική παρουσία. Με τον τρόπο αυτό δεν θα αποφασίζουν οι λίγοι για τους πολλούς και ταυτόχρονα θα μπορούν να συμμετέχουν στην λήψη των αποφάσεων όλοι.
Συνδικαλιστικός νόμος
Σύμφωνα με πληροφορίες οι τροπολογίες της περασμένης εβδομάδας, ήταν η αρχή σε μία σειρά παρεμβάσεων που ετοιμάζεται να κάνει το υπουργείο Εργασίας. Στο επίκεντρο των επικείμενων αλλαγών αναμένεται να βρεθεί ο συνδικαλιστικός νόμος, με αιχμή την καθιέρωση ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων για την διεξαγωγή απεργίας, την διαφάνεια στην λειτουργία των οργανώσεων κ.α.
Μία εξ αυτών των παρεμβάσεων θα αφορά την δυνατότητα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας ώστε να υπάρχει «ανεμπόδιστη καθολική συμμετοχή των εργαζομένων στις αρχαιρεσίες και στην άσκηση του σχετικού δικαιώματός τους».
Παράλληλα, διατηρείται η υποχρεωτικότητα παρουσίας 50%+1 στην λήψη των οικονομικών ενεργών μελών μιας πρωτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης στην γενική συνέλευση, προκειμένου να ληφθεί έγκυρη απόφαση.
Η δεύτερη παρέμβαση, που προβλέπει ο σχεδιασμός του υπουργείου Εργασίας, θα αφορά τη δημιουργία ενός ηλεκτρονικού μητρώου για τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζόμενων και των εργοδοτών. Στόχος είναι η οργάνωση ενός μητρώου μελών για κάθε συνδικαλιστική οργάνωση με ακριβή αριθμό συμμετεχόντων σε αυτή και άρα διαφάνεια στη συμμετοχή των συνδικαλιστών σε όλες τις αποφάσεις που λαμβάνονται.
Η τρίτη παρέμβαση θα σχετίζεται με τη δημιουργία ειδικής ιστοσελίδας, όπου οι συνδικαλιστικές οργανώσεις θα μπορούν να δημοσιοποιούν τις ανακοινώσεις του ηλεκτρονικά, ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο της αφισοκόλλησης.
Από το υπουργείο Εργασίας, πάντως, επισημαίνεται πως οι όποιες παρεμβάσεις αποφασιστούν, θα τεθούν σε κοινωνικό διάλογο με τους εμπλεκόμενους φορείς, έτσι ώστε να αναζητηθεί η απαραίτητη συναίνεση από τους εκπροσώπους των συνδικαλιστών.
Απολύσεις – συνυπευθυνότητα
Με ικανοποίηση έγινε δεκτή από την αγορά η απόφαση της κυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία καταργούνται οι ρυθμίσεις για αιτιολογημένες απολύσεις, αλλά και συνυπευθυνότητα εργολάβου και αναθέτοντος σε περίπτωση που παρατηρηθούν εργατικές παραβάσεις.
Οι εργοδοτικές οργανώσεις από την πρώτη στιγμή είχαν αντιδράσει και μάλιστα έντονα, σημειώνοντας ότι εφόσον κάτι τέτοιο εφαρμοστεί τότε ανατρέπονται βίαια οι σχέσεις εργοδότη – εργαζόμενου, αλλά μεταξύ των εργαζομένων. Επίσης είχε τονιστεί ότι οι συβάσεις αορίστου χρόνου θα υποκατασταθούν από ορισμένου, ενώ θα υπάρξει και ανάσχεση της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.