Αμέσως μετά τις ευρωεκλογές, στο εσωτερικό της Ν.Δ - κατά τα συνήθη - άρχισαν να ακούγονται ορισμένες ενοχλημένες φωνούλες που, δείχνοντας προς το γραφείο του υπουργού Οικονομικών στην πλατεία Συντάγματος, εμμέσως έριχναν την ευθύνη για το θεωρητικά κακό αποτέλεσμα, στις αλλαγές που επέφερε στη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών.
Ο Κωστής Χατζηδάκης, έχει αλλεργία στην ακρασία, όρος που σύμφωνα με τον Αριστοτέλη, σημαίνει πως ενώ ξέρεις τι είναι το ορθό, δεν το πράττεις. «Δεν έχουμε κάτι με τους ελεύθερους επαγγελματίες. Είναι λίγο παράδοξο ο μέσος μισθωτός να πληρώνει περισσότερο από τον ελεύθερο επαγγελματία», είχε επιμείνει ο υπουργός, απαντώντας στις «φωνούλες» που μεταφέρουν, πολλές φορές με υπέρμετρο ζήλο ή πανικό, τη φωνή εκείνων που διαμαρτύρονται περισσότερο. Στον Κ. Χατζηδάκη δεν αποδόθηκε και προφανώς δεν θα αποδοθεί ο τίτλος του «τσάρου της οικονομίας» τον οποίο – καταχρηστικά – απολάμβαναν προκάτοχοί του, αν και ίσως είναι ο μόνος που το δικαιούται μετά τον Προϋπολογισμό, που κατέθεσε χθες στη Βουλή.
«Από τη μια πλευρά, στον κρατικό Προϋπολογισμό καταγράφεται ότι η Ελλάδα το 2025 θα έχει το τέταρτο υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, ένα συνολικό έλλειμμα που θα αγγίξει το μηδέν και τους ταχύτερους ρυθμούς μείωσης του δημόσιου χρέους στο σύνολο των 27 κρατών – μελών της ΕΕ. Με χαμηλότερους φόρους έχουμε περισσότερα έσοδα. Αυτό οφείλεται στον συνδυασμό της ανάπτυξης - καθώς στην πατρίδα μας έχουμε πολύ σημαντικότερη ανάπτυξη από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης - και στις πρωτοβουλίες περιορισμού της φοροδιαφυγής που έχουν πια χειροπιαστά αποτελέσματα», ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης παραδίδοντας το στικάκι στον πρόεδρο της Βουλής.
Περνώντας από τις φάσεις «της θωρακισμένης οικονομίας» του «λεφτά υπάρχουν», του «προγράμματος της Θεσσαλονίκης», που οδήγησαν τη χώρα στην οικονομική και κοινωνική κατάρρευση της κρίσης, ισορροπούμε σε ένα υγιές μίγμα, της δημοσιονομικής σύνεσης με την ανάπτυξη. Η συνταγή αυτή, όπως τόνισε ο κ. Χατζηδάκης «απαντά σε εθνικές και κοινωνικές προτεραιότητες, επουλώνει τις πληγές της κρίσης της περασμένης δεκαετίας και συντελεί στο να ανέβει η πατρίδα μας ακόμα ψηλότερα!»
Για τον υπουργό Οικονομικών κοινός παρανομαστής όλης της δημοσιονομικής και αναπτυξιακής προσπάθειας είναι η αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση των ζητημάτων της καθημερινότητας.
«Αλλά να μην σταματήσουμε να ποδηλατούμε, γιατί τα ποδήλατα πέφτουν», όπως είχε συμβουλέψει, όσους πριν από λίγους μήνες συμβούλευαν να βάλει πίσω στο συρτάρι τη μεταρρύθμιση στη φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών.
Επίμονος, σταθερός, ξεροκέφαλος και με... ανορθόδοξες μεθόδους για το βαθύ ελληνικό δημόσιο και τον βαθύ πελατειασμό, ο Κ. Χατζηδάκης είναι από μόνος του, ένα μεταρρυθμιστικό πείραμα, διαρκείας πολλών δεκαετιών!