Έναν μήνα πριν η τουριστική βιομηχανία προέβλεπε ότι φέτος θα πιάσουμε τουλάχιστον διπλάσια έσοδα από πέρυσι.
Διμερείς συμφωνίες με Βρετανία και Ισραήλ όπου οι εμβολιασμοί βρίσκονται σε υψηλά ποσοστά, πράσινο ευρωπαϊκό πιστοποιητικό, self test, όλα καλλιεργούσαν προσδοκίες για εισπράξεις, ίσες με το 40% του 2019.
Έναν μήνα μετά, ο αρχικός ενθουσιασμός έχει δώσει τη θέση του στον προβληματισμό.
Είτε μας αρέσει, είτε όχι, τον τόνο δίνουν η επέλαση της μετάλλαξης «Δέλτα» και ο αναδυόμενος κίνδυνος της «Λάμδα». Οι αργοί ρυθμοί ανοσοποίησης και τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού σε πολλά ελληνικά νησιά. Η εμμονή των Βρετανών να διατηρούν την Ελλάδα στην «πορτοκαλί» λίστα. Οι περίεργες «νύξεις» στη Σύνοδο Κορυφής ότι η Ελλάδα αποδέχεται επισκέπτες με μη εγκεκριμένα εμβόλια.
Σειρά γεγονότων κατεβάζουν τον πήχη των προσδοκιών. Τώρα, το βασικό σενάριο στην αγορά μιλά για έσοδα ίσα με το 30% του 2019 και το καλό για 35%. Εάν αυτά επαληθευτούν, τότε θα μιλάμε για εισπράξεις 5-6 δισ. ευρώ φέτος έναντι των 18,2 δισ. που είχε φέρει στο ταμείο το 2019 ο ελληνικός τουρισμός.
Είναι προφανές ότι τα παραπάνω δεν προβληματίζουν μόνο τους ξενοδόχους.
Η πορεία του τουρισμού, η βαριά μας βιομηχανία θα σηματοδοτήσει πόσο δυνατό θα είναι το comeback της ελληνικής οικονομίας. Το αν η φετινή ανάπτυξη θα κλείσει στο 3,6% που προβλέπει το υπ. Οικονομικών ή θα εκτιναχθεί στο 5% και στο 6% που προβλέπουν τράπεζες και ξένοι οίκοι.
Ποια είναι η αλήθεια ; Θα ξέρουμε στα τέλη Ιουλίου. Έναν μήνα, για τον οποίο στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι μάλλον έχει χαθεί για την αγορά της Βρετανίας, τη δεύτερη καλύτερη, μετά της Γερμανίας, μεταθέτοντας τις ελπίδες στον Αύγουστο.
Ακόμη και αν η κυβέρνηση Τζόνσον εντάξει τη Δευτέρα 28 Ιουνίου, οπότε και αναμένεται η επόμενη αναθεώρηση, την Ελλάδα στην «πράσινη» λίστα της, η ζημιά έχει γίνει. Τουλάχιστον αυτό ισχυρίζονται ξενοδοχειακές πηγές που μιλούν για ακυρώσεις από Βρετανούς, τουρίστες που παραδοσιακά βρίσκονται στην κατηγορία των big spenders. Ανατρέχοντας στα στοιχεία του 2019, είχαν μέση δαπάνη ανά επίσκεψη 733 ευρώ, έναντι 706 των Γάλλων και 626 ευρώ των Σουηδών.
Τα γαλλο-γερμανικά σχόλια
Ανησυχία και ερωτήματα προκαλεί και η γαλλο-γερμανική κριτική που δέχθηκε προ ημερών η Ελλάδα επειδή χαλαρώνει τα μέτρα και αποδέχεται τουρίστες εμβολιασμένους με το ρωσικό και το κινεζικό εμβόλιο, τα οποία δεν έχουν πιστοποιηθεί από τον ΕΜΑ.
Απαρατήρητα δεν πέρασαν δύο δημοσιεύματα στο ίδιο ύφος, του πρακτορείου Bloomberg, για τις επιπλήξεις που δέχτηκε από Μέρκελ και Μακρόν η Ελλάδα, όπως και άλλες χώρες του Νότου (χωρίς να κατονομάζονται), επειδή αναγνωρίζουν εμβόλια τα οποία δεν θεωρούνται ακόμη αξιόπιστα από τις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές.
Ακόμη και αν είναι ορθές οι εκτιμήσεις κύκλων της τουριστικής βιομηχανίας, ότι όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος, ο Βορράς προσπαθεί να βάλει προσκόμματα στους πολίτες του να ταξιδέψουν στο Νότο, με στόχο να προστατεύσει τον εγχώριο τουρισμό του, η ουσία δεν αλλάζει.
Τέτοιες κινήσεις στα τέλη Ιουνίου μόνο ζημιά κάνουν, επηρεάζουν τους αναποφάσιστους, «θαμπώνουν» την προ μηνός αισιόδοξη εικόνα. Και το κακό είναι ότι τα καμπανάκια και οι δηλώσεις, που δεν αφορούν μόνο την Ελλάδα, πολλαπλασιάζονται.
Το φάσμα των τοπικών lockdown που επανέρχεται στο ορίζοντα, ο διχασμός στη Σύνοδο Κορυφής, ο εξοβελισμός της Πορτογαλίας από την «πράσινη» βρετανική λίστα, η δήλωση του Γερμανού υπ. Υγείας Γενς Σπαν, «να μην μετατραπεί ένα πολύ ανέμελο καλοκαίρι, σε φθινόπωρο ανησυχίας», η «Δέλτα» που απειλεί το τείχος ανοσίας στο Ισραήλ, η ανακοίνωση του ECDC, ότι «οποιαδήποτε χαλάρωση το καλοκαίρι μπορεί να οδηγήσει σε ταχεία και σημαντική αύξηση των κρουσμάτων», είναι πολλά για να αγνοηθούν.
Σαν να μην έφτανε μάλιστα η «Δέλτα», στη Λατινική Αμερική αρχίζει να εξαπλώνεται ένα ακόμη νέο στέλεχος, το «Λάμδα» ή C.37, έχοντας ήδη μπει στο μικροσκόπιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Εντοπίστηκε για πρώτη φορά πέρυσι στο Περού, αλλά σήμερα αντιπροσωπεύει το 82% των νέων λοιμώξεων και αφορά μία στις τρεις επιβεβαιωμένες μολύνσεις στη Χιλή. Ταυτόχρονα εξαπλώνεται ταχέως σε Αργεντινή, Βραζιλία, Κολομβία, Μεξικό, Ισημερινό.
Μια εβδομάδα πριν μπει ο Ιούλιος, οι προκλήσεις για την τουριστική βιομηχανία αντί να μειώνονται, παραμένουν πολλές. Το ελληνικό καλοκαίρι απειλείται για δεύτερη συνεχή χρονιά.