Όταν μια κρίση χτυπάει την βασική συνάρτηση της προσφοράς και της ζήτησης και από τις δύο πλευρές, τίποτε δεν παραμένει το ίδιο στον κόσμο των αγορών. Αυτό ισχύει ακόμα και για την μέχρι πρότινος πολιτική των μερισμάτων, η οποία αυτή τη στιγμή έχει τεθεί υπό την ομηρία των περιστάσεων.
Εν αρχή είχαμε τη σύσταση από την ΕΚΤ προς τις ευρωπαϊκές τράπεζες να μην προχωρήσουν σε διανομή μερίσματος κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορονοϊού SARS-CoV-2, για τις οικονομικές χρήσεις 2019 και 2020, τουλάχιστον μέχρι την 1η Οκτωβρίου 2020.
Οι επενδυτές θα πρέπει να λάβουν επίσης σοβαρά υπόψιν τους το γεγονός ότι, η σύσταση της ΕΚΤ επεκτάθηκε και στη συγκράτηση επαναγορών μετοχών.
Όσες τράπεζες λοιπόν έχουν ήδη ζητήσει από τους μετόχους τους να ψηφίσουν τη διανομή μερίσματος κατά τις επερχόμενες Γενικές Συνελεύσεις, καλούνται να ακυρώσουν τις προτάσεις αυτές.
Ο στόχος της ΕΚΤ εμφανής: Μέσω της ακύρωσης της διανομής μερίσματος και των επαναγορών ιδίων, εξασφαλίζεται κεφάλαιο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να υποστηριχθούν τα νοικοκυριά, οι μικρές και οι μεγάλες επιχειρήσεις και φυσικά να απορροφηθούν οι ζημίες που θα προκύψουν αυτή τη δύσκολη περίοδο.
Εν ολίγοις, η ΕΚΤ καλεί τους μετόχους των τραπεζών να συνδράμουν στη συλλογική προσπάθεια να κρατηθούν οι πιστωτικ;eς γραμμές ανοιχτές.
Είναι κατανοητό ότι αυτή η πρόσκληση δεν περιορίζεται μόνο στους μετόχους των τραπεζών. Πολλές επιχειρήσεις λόγω της παύσης σημαντικού μέρους του κύκλου εργασιών τους εξαιτίας των εκτεταμένων lockdowns, αναμένεται να ζητήσουν από τους μετόχους τους ανάλογη συμμετοχή στη «συλλογική προσπάθεια», ζητώντας τους να αποδεχθούν σημαντική μείωση των μερισμάτων που θα διανείμουν ή ακόμα και την ολική τους ακύρωση.
Το μέγεθος της πτώσης
Στη χρηματοπιστωτική κρίση του 2007/2008 τα μερίσματα υποχώρησαν κατά το ένα τρίτο.
Πόσο αναμένεται να μειωθούν κατά την σημερινή κρίση, που αποδεικνύεται αρκετά μεγαλύτερη και πιο επίπονη;
Μια πρώτη εκτίμηση έχουμε από τη Citigroup η οποία εκτιμά πως τα ευρωπαϊκά κέρδη ανά μετοχή -EPS- αναμένεται να μειωθούν κατά 50% το 2020 λόγω της κρίσης που προκαλεί η πανδημία. Αν λοιπόν συνυπολογίσει κανείς τους υψηλούς δείκτες διανομής κερδών, η άνωθεν μείωση στα κέρδη θα μεταφραστεί σε μείωση και των μερισματικών αποδόσεων κατά 50%.
Βέβαια συνήθως οι μερισματικές αποδόσεις δεν μειώνονται όσο τα κέρδη ανά μετοχή, όμως και η πανδημία που ξέσπασε δεν είναι μια συνήθης κατάσταση.
Γι’αυτό άλλωστε και άλλες αρχές πέραν της ΕΚΤ κάνουν συστάσεις για μη διανομή μερίσματος, όπως για παράδειγμα η γαλλική κυβέρνηση, η οποία πρόσφατα ζήτησε από τις επιχειρήσεις στις οποίες έχει μερίδιο, να μην διανείμουν μέρισμα, ή το Ηνωμένο Βασίλειο, που ασκεί τις ίδιες πιέσεις στις τράπεζες.
Γενικότερα, όπως καταλήγει η Citigroup, στην περιοχή της Ευρώπης η στήριξη των εργαζομένων των επιχειρήσεων προέχει πλέον της διανομής μερισμάτων. Ως εκ τούτου, ακόμα και οι εταιρείες που μπορούν με βάση τα διαθέσιμά τους να διανείμουν μέρισμα, μπορεί και να μη το κάνουν. Αν αυτό αποτελέσει μια συνολικότερη στρατηγική, πιθανότατα οι μέτοχοι να μην ασκήσουν πιέσεις προς διαφορετική κατεύθυνση.
Το νορβηγικό δράμα
Θύμα της νέας εποχής μειωμένων μερισμάτων φαίνεται να είναι και η Νορβηγία.
Η χώρα αντιμετωπίζει το χειρότερο οικονομικό σοκ εδώ και μισό αιώνα, καθώς μαζί με τα έσοδα του πετρελαίου που μειώνονται δραματικά, μειώνεται δραματικά και η ταμειακή ροή του Government Pension Fund, δηλαδή του κρατικού επενδυτικού ταμείου, ακριβώς επειδή οι εταιρείες στις οποίες επενδύει, αναστέλλουν μαζικά τη διανομή μερισμάτων.
Έτσι η νορβηγική κυβέρνηση έχει πολύ λιγότερα κεφάλαια να χρησιμοποιήσει για να χρηματοδοτήσει τα μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης. Αυτό σημαίνει ότι θα αναγκαστεί πιθανότατα να ρευστοποιήσει ιστορικά ποσά από το κρατικό ταμείο επενδύσεων προκειμένου να εξασφαλίσει ρευστότητα.
Πόσο διαφορετικές εποχές από τη περίοδο 2008-2009. Το πρώτο τρίμηνο του 2009 το κρατικό fund είχε αγοράσει φθηνές μετοχές αξίας 136 δισ. κορώνων, θέτοντας τις βάσεις για τη θεαματική άνοδο που ακολούθησε. Αντίθετα φέτος, σύμφωνα με υπολογισμούς του Βloomberg, αν οι τιμές του πετρελαίου μείνουν για καιρό στα παρόντα επίπεδα, η κυβέρνηση της Νορβηγίας θα αποσύρει τουλάχιστον 266 δισ.κορώνες από το ταμείο.
*Αποποίηση Ευθύνης: Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.