Ο «παιχνιδάς» που γκρέμισε το σινικό τοίχος των capital controls πουλώντας σπίτια σε Κινέζους

Ο «παιχνιδάς» που γκρέμισε το σινικό τοίχος των capital controls πουλώντας σπίτια σε Κινέζους

Του Απόστολου Σκουμπούρη

«Φάμπρικα» πωλήσεων ελληνικών ακινήτων σε εύπορους Κινέζους φέρεται πως είχε στήσει το Νο 2 της Jumbo, o αντιπρόεδρος και μέλος του δ.σ. Ευάγγελος Παπαευαγγέλου, παρακάμπτοντας – μέσω των δυνατοτήτων της τεχνολογίας και των POS – τα capital controls που ισχύουν στην αχανή χώρα.

Έχοντας κατά τους τελευταίους μήνες προβεί σε σημαντικές αγορές ακινήτων είτε μέσω πλειστηριασμών, είτε μέσω άλλων διαδικασιών, ο επί χρόνια έμπιστος συνεργάτης του Απ. Βακάκη, φέρεται πως είχε στήσει έναν ευρύ μηχανισμό, που με τη βοήθεια της τεχνολογίας, παρέκαμπτε τους περιορισμούς των κεφαλαιακών ελέγχων της Κίνας ώστε να διευκολύνει τους πελάτες του να αγοράζουν στην Ελλάδα τα ακίνητα που τους πουλούσε, απολαμβάνοντας παράλληλα τα οφέλη της Χρυσής Βίζας.

Ο κ. Παπαευαγγέλου φέρεται να πουλούσε ακίνητα σε Κινέζους, οι οποίοι πλήρωναν με πιστωτικές τράπεζες σε ελληνική τράπεζα το τίμημα της συναλλαγής μέσω POS που είχαν εγκατασταθεί στην Κίνα. Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για συναλλαγές τουλάχιστον 40 εκατ. ευρώ, ίσως και περισσότερων, ενώ δεν έχει διευκρινιστεί ο αριθμός των ακινήτων που μεταβιβάστηκαν.

Πάντως, πηγές της εισηγμένης τόνιζαν χθες πως «δεν υπάρχει κάποια σύνδεση με την εταιρεία η οποία δεν ελέγχει παράλληλες επιχειρηματικές δράσεις συνεργατών της σε μη ανταγωνιστικούς τομείς δραστηριότητας, όπως είναι το real estate. Σε κάθε περίπτωση, η συγκεκριμένη υπόθεση δεν συνδέεται καθ' οιονδήποτε τρόπο με την εταιρεία ή με τις εμπορικές και οικονομικές συναλλαγές της στην Κίνα».

Σ'' ό,τι αφορά την εμπλεκόμενη μεγάλη τράπεζα, η διοίκησή της έχει δώσει εντολή για ενδελεχή έλεγχο τόσο στη συγκεκριμένη υπόθεση όσο και στο αν έχουν υπάρξει άλλες με παρόμοια χαρακτηριστικά... Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν απομακρυνθεί τουλάχιστον τρία κορυφαία στελέχη της εν λόγω μεγάλης τράπεζας, τα οποία φέρονται να εμπλέκονται στο κύκλωμα.

Πως στήθηκε το κόλπο

Το κόλπο, φέρεται να είχε στηθεί ως εξής: Από την Ελλάδα μεταφέρονταν στην Κίνα δύο ασύρματα POS, τα οποία είχαν «ανοικτό» roaming από ελληνική εταιρεία τηλεπικοινωνιών και παράλληλα ήταν συνδεδεμένα με μεγάλη ελληνική τράπεζα. Οι ενδιαφερόμενοι Κινέζοι αγοραστές, πλήρωναν μέσω πιστωτικών καρτών στα εν λόγω «μηχανάκια», ενώ τα υπόλοιπα παραστατικά και οι γραφειοκρατικές διαδικασίες ολοκληρώνονταν στην Αθήνα.

Έτσι, παρακάμπτονταν το σύστημα κεφαλαιακών ελέγχων της Κίνας, οι Κινέζοι αποκτούσαν τα ακίνητα, κατοχυρώνοντας ταυτόχρονα και τη «Χρυσή Visa», ένα οικονομικό... διαβατήριο λίαν πολύτιμο για αυτούς. Ο επιχειρηματίας κέρδιζε από τη διαφορά αγοράς και πώλησης των ακινήτων.

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε από τις κινεζικές αρχές που ελέγχουν εξονυχιστικά τις κινήσεις κεφαλαίων ειδικά για την αγορά ακινήτων εκτός της χώρας. Ερεύνησαν το κύκλωμα, κατόπιν ήρθαν σε επικοινωνία με διοικητικά στελέχη της ελληνικής τράπεζας και έτσι άρχισε να ξετυλίγεται η ιστορία. Εφόσον αποδειχθεί το σκάνδαλο, τότε οι συμμετέχοντες είναι πιθανόν να βρεθούν αντιμέτωποι με κατηγορίες ακόμη και για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Πρόκειται για ένα ακόμη περιστατικό που ρίχνει τη σκιά του πάνω στην ελληνική αγορά. Παρότι δεν μπορεί να συγκριθεί με το πολύ διαφορετικό σκάνδαλο της Folli Follie -τα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν ότι η εταιρεία Jumbo και ο ιδιοκτήτης της Απόστολος Βακάκης δεν έχουν καμία σύνδεση με την προσωπική μπίζνα του στελέχους τους- εντούτοις το γεγονός ότι μια πολύ μεγάλη εισηγμένη εταιρεία με ξένους μετόχους διασύρεται από τις πρακτικές του μεγαλοστελέχους της, επιβαρύνει την άσχημη εικόνα που επικρατεί.

Μολονότι είναι ακόμη νωρίς για να «κριθεί» στο μέγεθός του το θέμα, είναι μια εξέλιξη που βγάζει στην επιφάνεια το μεγάλο πρόβλημα της Εταιρικής Διακυβέρνησης που αποδεικνύεται διαρκώς ως αχίλλειος πτέρνα της ελληνικής χρηματιστηριακής – επιχειρηματικής αγοράς.

Παράλληλα, είναι ένα ακόμη περιστατικό που πιστοποιεί ότι πάντα υπάρχουν παραθυράκια στο ευρύτερο χρηματοπιστωτικό σύστημα, πάντα υπάρχουν κινήσεις που ξεφεύγουν από τα... ραντάρ των τραπεζικών ή εποπτικών ελέγχων. Σε κάθε περίπτωση, επαναλαμβάνουμε πως η εισηγμένη εταιρεία Jumbo δε φέρεται μπλεγμένη, ενώ η διοίκησή της αντέδρασε άμεσα, ορίζοντας για σήμερα έκτακτο διοικητικό συμβούλιο όπου θα καθαιρεθεί ο κ. Ευαγγ. Παπαευαγγέλου.

Θυμίζουμε ότι προ δέκα ημερών περίπου, στην καθιερωμένη ετήσια παρουσίαση στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών, ο κ. Βακάκης προέβη σε μια – μάλλον - ατυχή δήλωση, όταν ερωτήθη για το κατά πόσο σημαντική είναι η εφαρμογή κανόνων εταιρικής διακυβέρνησης από τις επιχειρήσεις.

Ο ιδρυτής της Jumpo τόνισε πως «η συζήτηση για την εταιρική διακυβέρνηση είναι μόδα», συμπληρώνοντας πως «θεωρώ προσβλητική την έννοια της εταιρικής διακυβέρνησης, διότι και οι επενδυτές για ένα πράγμα δεν μπορούν να χαρακτηριστούν, ότι είναι χαζοί»!

Σημαντικές επενδύσεις σε ακίνητα από τον κ. Παπαευαγγέλου το 2018

Το όνομα του κ. Παπαευαγγέλου, τους τελευταίους μήνες είχε έρθει στην επικαιρότητα λόγω των σημαντικών προσωπικών επενδυτικών κινήσεων που είχε κάνει στο χώρο του real estate, καθώς «χτύπησε» αρκετά ακίνητα που είχαν βγάλει σε πλειστηριασμό οι τράπεζες, ή άλλα που είχαν... στοκ οι ίδιες.

Τον Ιούνιο εξαγόρασε την πολυτελή βίλα του πρώην ιδιοκτήτη της ΙΜΑΚΟ και πρώην εκδότη Πέτρου Κωστόπουλου στη Φιλοθέη, έναντι 4,7 εκατ. ευρώ. Λίγο αργότερα, αγόρασε τα τέσσερα σπίτια της εταιρείας Koumbas Development του Γιώργου Κούμπα στην οδό Αγίου Δημητρίου 62 στο Παλαιό Ψυχικό.

Πως βρέθηκε από τα παιχνίδια... Fino, στη Jumbo

O κ. Παπαευαγγέλου δεν είναι... χθεσινός στα παιχνίδια ούτε καινούριος στον επιχειρηματικό κόσμο. Είναι ένας παραδοσιακός «παιχνιδάς», καθώς πριν ταυτιστεί με τη Jumbo, ήλεγχε την παιχνιδοβιομηχναία FINO, η οποία τις δεκαετίες ''70 και ''80 μεγαλουργούσε και τα σιδερένια ή λούτρινα κουρδιστά παιχνίδια της, πριν η αγορά κατακλυστεί από τα... κινέζικα πάσης φύσεως.

Την εταιρεία ΦΙΝΟ (FINO) – που είχε ως κεντρικό σλόγκαν «αγοράζω παιχνίδια Φίνο, χαλάλι τα λεφτά που δίνω» - την κληρονόμησε από το θείο του Χρήστο Παπαευαγγέλου το 1972. Το εργοστάσιο της εν λόγω επιχείρησης βρίσκονταν πλησίον του ηλεκτρικού σταθμού της Καλλιθέας επί της οδού Κύπρου, όπου σήμερα στεγάζεται ένα από τα καταστήματα της αλυσίδας Jumbo.

Το 1986 ο Απόστολος Βακάκης δημιουργεί τη Jumbo, ενώ λίγο αργότερα οι δύο εταιρείες ενώνουν τις δυνάμεις τους, καθώς το εργοστάσιο της FINO πέρασε στον έλεγχο της Jumbo.

Από το 1995 ο κ. Παπαευαγγέλου είναι μέλος του δ.σ. της Jumbo και εδώ και πολλά χρόνια αντιπρόεδρος και ο πιο κοντινός συνεργάτης του κ. Βακάκη. Έχει σημαντικές περγαμηνές στο χώρο του παιχνιδιού αλλά και πολυετή θητεία του και σε θεσμικά όργανα του λιανεμπορίου, έχοντας διατελέσει πρόεδρος των Eλλήνων Kατασκευαστών και Eμπόρων Παιχνιδιών από το 1996 και συμμετέχοντας στα ΔΣ του EBEA και του ΣEΛΠE.