Η στήλη επανειλλημένως έχει τονίσει ότι η καμπύλη της επιδημίας είναι αυτή που έχει τον τελικό λόγο όσον αφορά την οριοθέτηση του πάτου των αγορών. Ένα αποτελεσματικό δε αντιικό φάρμακο και ένα εξίσου αποτελεσματικό εμβόλιο είναι οι δύο βασικές συνισταμένες έναντι να αποκτήσουν ορατότητα οι επενδυτές και να ατενίσουμε όλοι –και όχι μόνο οι αγορές-την επόμενη μέρα με αισιοδοξία.
Ποιες είναι λοιπόν όλες οι νέες εξελίξεις στην κούρσα καταπόλεμησης του SARS-CoV-2.
Από τις πιο σημαντικές ανακοινώσεις στη μάχη κατά του νέου κορονοϊού, είναι εκείνη του Υπουργείου Υγείας της Κίνας, όσον αφορά το φάρμακο με τη δραστική ουσία Favipiravir της Toyama Chemical -θυγατρικής εταιρείας του ομίλου Fujifilm- το οποίο έλαβε την έγκριση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων της Κίνας, ως μια αποτελεσματική θεραπευτική αγωγή για τη λοίμωξη του SARS-CoV-2.
Πρόκειται για ένα φάρμακο το οποίο είχε εγκριθεί στην Ιαπωνία το 2014 –στην Κίνα εγκρίθηκε για παρασκευή από τη Zhejiang Hisun Pharmaceutical Co Ltd- για χρήση κατά της γρίπης σε ενήλικες. Δοκιμάστηκε ως πειραματικό φάρμακο σε 340 βαριές περιπτώσεις ασθενών από τον νέο κορονοϊό στην Ουχάν, τη Σαγκάη και τη Σενζέν.
Δεδομένου ότι πέρασε επιτυχώς τις εργαστηριακές δοκιμές και τις πρώτες κλινικές δοκιμές, το Υπουργείο Υγείας της Κίνας και το Υπουργείο Επιστημών και Τεχνολογίας της Κίνας προχώρησαν σε κοινή ανακοίνωση πως οι έρευνες που πραγματοποιήθηκαν έδειξαν πως «εμποδίζει την εξάπλωση του COVID-19 στον ανθρώπινο οργανισμό και σταματάει την καταστροφική δράση του ιού με την χορήγησή του».
Σύμφωνα με όσα αναπαραγάγουν τα κινεζικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, οι έρευνες των δυο υπουργείων της χώρας έδειξαν ότι οι ασθενείς που το έλαβαν κατά την νοσηλεία τους βρέθηκαν αρνητικοί στο τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού κατά μέσο όρο μετά από 4 ημέρες και χωρίς εμφανείς παρενέργειες, σε αντίθεση με τους ασθενείς που δοκίμασαν άλλες θεραπείες και χρειάστηκαν 11 ημέρες για να βρεθούν αρνητικοί. Ακόμα πιο σημαντικό στοιχείο των ερευνών είναι ότι σύμφωνα με τα ευρήματα των μαγνητικών τομογραφιών, οι ασθενείς που έλαβαν την ουσία Favipiravir έδειξαν βελτίωση της λειτουργίας των πνευμόνων τους σε ποσοστό 91%, ενώ όσοι έλαβαν άλλες θεραπείες είχαν βελτίωση κατά 62%.
Σημαντικό ρόλο στην απόφαση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων της Κίνας για την έγκριση κυκλοφορίας του φαρμάκου φέρεται να έχει και το γεγονός πως η πατέντα της φαρμακευτικής ουσίας του στην Ιαπωνία έληξε τον περασμένο Δεκέμβριο και εως εκ τούτου δεν υπάρχει καμία προστασία αποκλειστικών δικαιωμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο. (Σ.Σ: Γι’αυτό άλλωστε η εταιρεία Fujifilm δήλωσε πως δεν αναμένει άμεση επίπτωση στα κέρδη από το ενδεχόμενο αύξησης πωλήσεων του φαρμάκου στην Κίνα, τουλάχιστον προς το παρόν, καθώς η άδεια για το βασικό συστατικό στη χώρα έληξε πέρυσι. Στην Ιαπωνία η Fujifilm παρασκευάζει το φάρμακο μόνο κατόπιν παραγγελιών από την κυβέρνηση και δεν έχει στόχο πωλήσεων για το φάρμακο).
Στο σημείο αυτό να τονίσουμε ότι σύμφωνα με ρεπορτάζ της Guardian, γιατροί στην Ιαπωνία χρησιμοποιούν το ίδιο φάρμακο στο πλαίσιο κλινικών μελετών σε ασθενείς με ήπια έως μέτρια συμπτώματα, ωστόσο πηγές του υπουργείου Υγείας της χώρας σημειώνουν πως το φάρμακο δεν φαίνεται το ίδιο αποτελεσματικό σε άτομα με σοβαρότερα συμπτώματα, όπου ο ιός έχει ήδη πολλαπλασιαστεί. Επιπλέον, δεδομένου ότι το φάρμακο έχει φτιαχτεί για την αντιμετώπιση της γρίπης, θα χρειαστεί κυβερνητική έγκριση για ευρεία χρήση σε ασθενείς με Covid-19, με αξιωματούχους του χώρου υγείας να αναμένουν την έγκριση πέριξ του ΜαWiου.
Η δυτική φαρέτρα
Στην Ευρώπη, το γαλλικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι ευρωπαϊκές κλινικές δοκιμές ξεκίνησαν αυτή την εβδομάδα σε τουλάχιστον επτά ευρωπαϊκές χώρες, έναντι να δοκιμασθούν τέσσερις πειραματικές θεραπείες κατά του κορονοϊού, με την συμμετοχή 3.200 ασθενών από τον Covid-2019.
Ο γενικός διευθυντής Υγείας της Γαλλίας δρ. Ζερόμ Σαλομόν διευκρίνισε ότι στο πλαίσιο των συγκεκριμμένων κλινικών δοκιμών που θα ονομάζονται εφεξής Discovery, οι ασθενείς θα λάβουν θεραπεία σε νοσοκομειακό περιβάλλον, υπό αυστηρή παρακολούθηση της κλινικής τους εξέλιξης.
Το πρόγραμμα Discovery, θα συντονίζει η Φλοράνς Αντέρ, λοιμωξιολόγος του νοσοκομείου Croix- Rousse της Λυών και όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «Οι κλινικές δοκιμές που ξεκίνησαν θα είναι προσαρμοστικές και πολύ γρήγορα οι αναποτελεσματικές πειραματικές θεραπείες θα μπορούν να εγκαταλειφθούν και να αντικατασταθούν με άλλα στοιχεία που θα αναδεικνύονται από την έρευνα».
Οι τέσσερις θεραπείες που δοκιμάζονται σύμφωνα με την ανακοίνωση του Inserm, του γαλλικού οργανισμού που εποπτεύει την ιατρική έρευνα στην Γαλλία, έχουν τις παρακάτω δραστικές ουσίες: remdesivir, lopinavir σε συνδυασμό με ritonavir (με συνδυασμό αυτή της θεραπείας ή μη με ιντερφερόνη βήτα) και η υδροξυχλωροκίνη.
Περί του αντιρετροϊκού δίδυμου
Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι Κινέζοι επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι ο συνδυασμός των lopinavir και ritonavir, τα οποία χρησιμοποιούνται κατά του ιού HIV, απέτυχαν στην πρώτη κλινική τους δοκιμή. Οι ερευνητές, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «New England Journal of Medicine», ανέφεραν ότι «κανένα όφελος δεν παρατηρήθηκε» κατά τη δοκιμή της θεραπείας σε 199 ενηλίκους ασθενείς ηλικίας 48 έως 68 ετών σε νοσοκομείο της πόλης Γουχάν.
Αν και απογοητευτική η δοκιμή, οι ερευνητές επεσήμαναν ότι δεν αποτελεί την τελευταία λέξη, καθώς περαιτέρω δοκιμές θα δείξουν κατά πόσο τα εν λόγω δύο φάρμακα θα έχουν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα αν χορηγηθούν σε πιο πρώιμο στάδιο της λοίμωξης ή αν συνδυασθούν με άλλα φάρμακα.
Ο αντιρετροϊκός συνδυασμός, lopinavir και ritonavir, θα ελεχθεί και στο πλαίσιο της μελέτης SOLIDARITY που εκπονεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ενώ κλινικές δοκιμές ξεκινάει και η Αγγλία-κωδική ονομασία RECOVERY- τόσο πάνω στον αντι-ρετροϊκό συνδυασμό αλλά και στο στεροειδές, δεξαμεθαζόνη, που χορηγείται για την αντιμετώπιση των φλεγμονών.
Περί του remdesivir
Στη Γερμανία, ο διευθυντής της κλινικής του Μονάχου, Κλέμενς Βέντνερ, χαρακτήρισε φάρο ελπίδας το φάρμακο remdesivir: «Σε ορισμένους ασθενείς, έχουν ήδη αποδειχθεί πολύ καλά θεραπευτικά αποτελέσματα. Το σκεύασμα θα μπορούσε να αποδειχθεί κατάλληλο για ασθενείς με ελαφρά έως βαριά συμπτώματα κορονοϊού». δήλωσε στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο (Deutschlandfunk).
Η κλινική του Μονάχου είναι ένα από τα τρία κέντρα δοκιμών στα οποία διεξάγεται η αποκαλούμενη «φάση 3» της κλινικής έρευνας με 1.000 ασθενείς. Τα άλλα δύο είναι το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αμβούργου-Έπεντορφ και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ντίσελντορφ.
Δοκιμές με το remdesivir γίνονται εδώ και μερικές βδομάδες και στην Κίνα.
H ελληνική κλινική δοκιμή ESCAPE
Στην Ελλάδα ξεκινά άμεσα η διεξαγωγή της κλινικής δοκιμής ESCAPE, σύμφωνα με τις δηλώσεις στο ΑΠΕ-ΜΠΕ του καθηγητή παθολογίας-λοιμώξεων στη Δ' Παθολογική Κλινική στο Αττικό Νοσοκομείο και συντονιστή της Ελληνικής Ομάδας Μελέτης της Σήψης για τους Βαρέως Πάσχοντες, Βαγγέλης Γιαμαρέλλος.
Πρόκειται για μελέτη που αφορά προσωποποιημένη ανοσοθεραπεία για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της οργανικής δυσπραγίας, η οποία συνδέεται με λοίμωξη από τον SARS-CoV-2.
H δοκιμή θα γίνει σε 6 ελληνικές ΜΕΘ (ΑΤΤΙΚΟΝ, Σωτηρία, Νοσοκομείο Ρίου, Ερυθρός, Ιπποκράτειο, Λάτσειο) σε ασθενείς που είναι διασωληνωμένοι, λόγω πνευμονίας από Covid-19. Οι ασθενείς θα υποβληθούν σε αιματολογικές εξετάσεις, από τις οποίες θα εξακριβωθεί η διαταραχή του ανοσοποιητικού συστήματος που έχει προκαλέσει ο ιός.
Ανάλογα με τα αποτελέσματα των αιματολογικών εξετάσεων, οι διασωληνωμένοι ασθενείς θα λάβουν την κατάλληλη αγωγή που θα αφορά βιολογικούς παράγοντες που στοχεύουν τα σημεία εκείνα του οργανισμού που έχει βλάψει ο ιός.
Στο σημείο αυτό να υπενθυμίσουμε ότι ο κ. Γιαμαρέλλος μαζί με την ομάδα του δήλωσαν από 19 Μαρτίου ότι ανακάλυψαν το μηχανισμό με τον οποίο ο ιός προκαλεί κατάρρευση του ανοσοποιητικού συστήματος και οδηγεί σε βαριά πνευμονία, όπου ξαφνικά ο άρρωστος νιώθει δύσπνοια, και χρειάζεται να διασωληνωθεί για να κρατηθεί στη ζωή. Εν αναμονή λοιπόν των αποτελεσμάτων της κλινικής δοκιμής ESCAPE.
Εντείνονται οι κλινικές δοκιμές και για το εμβόλιο
Η Κίνα άρχισε την πρώτη της κλινική δοκιμή εμβολίου για την πρόληψη της μόλυνσης από τον κορονοϊό. 108 εθελοντές με καταγωγή από την πόλη Ουχάν, ηλικίας μεταξύ 18 έως 60 ετών, μοιρασμένοι σε τρεις ομάδες, δέχθηκαν την προηγούμενη Παρασκευή τις πρώτες ενέσεις.
Να υπενθυμίσουμε ότι 17 Μαρτίου ανακοινώθηκε από την εταιρεία Moderna η έναρξη πρώτης δοκιμής εμβολίου στο Σιάτλ, σε ενήλικους εθελοντές.
Την προηγούμενη Κυριακή, το Γαλλικό Πρακτορείο ειδήσεων ανακοίνωσε ότι άρχισε η φάση της πειραματικής χορήγησης εμβολίου και στη Γαλλία, ενώ από την πλευρά της, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι η παρασκευή του εμβολίου κατά του κορονοϊού υπό την αιγίδα της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ιατρικών και Βιολογικών Ερευνών (ΟΥΙΒΕ) πέρασε την πρώτη φάση. Πρόκειται για ένα ανασυνδυασμένο εμβόλιο, όχι από ζώντα ιό, αλλά από πρωτεΐνες, οι οποίες διαθέτουν τα «κέντρα σύνδεσης» με τον ιό. Σύμφωνα με την επικεφαλής της ΟΥΙΒΕ Βερόνικα Σκβαρτσόβα, όλες οι δοκιμές θα έχουν ολοκληρωθεί τον Ιούνιο και έπειτα από περίπου 11 μήνες θα είναι έτοιμο προς διάθεση.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλάμβανονται ως τέτοιες.