Του Γιώργου Δασκαλόπουλου
Η διαφορά είναι σημειολογική. Και αν μη τι άλλο καταγράφει την... απόσταση. Απόσταση αντιλήψεως που χωρίζει την ελληνική πραγματικότητα (ή για την ακρίβεια ένα τμήμα της) από τη διεθνή συγκυρία. Στην Καλαμάτα, το δημοτικό συμβούλιο της πόλης διακόπτει την πιλοτική λειτουργία του δικτύου τηλεπικοινωνιών 5ης γενιάς (5G) μιλώντας για ένα “πείραμα με πειραματόζωα τους Καλαματιανούς”. Μια ημέρα αργότερα, ο Ντόναλντ Τραμπ αναδεικνύει τη σπουδαιότητα του ίδιου δικτύου, αποκαλύπτοντας τους φόβους των Αμερικανών, απέναντι στο εγχείρημα των Κινέζων να κυριαρχήσουν διεθνώς στα νέα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα.
Ο Αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε χθες βράδυ πως η κινεζική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Huawei συνιστά κίνδυνο για την ασφάλεια. Και βέβαια όχι επειδή η τεχνολογία της είναι ...πειραματική, αλλά επειδή οι ΗΠΑ, ανησυχούν από την εξάπλωση των Κινέζων στα παγκόσμια δίκτυα, αποκτώντας έλεγχο στα συστήματα κυβερνοασφάλειας (cyber security).
Στην Ελλάδα συχνά προτιμούμε από το να μην αντιμετωπίσουμε ένα θέμα ...να μην έχουμε καθόλου θέμα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, πάντως ανησυχούν ότι η κυριαρχία στα δίκτυα 5G, θα δώσει στον παγκόσμιο ανταγωνιστή της, την Κίνα, ένα πλεονέκτημα το οποίο η Ουάσιγκτον δεν είναι διατεθειμένη να δεχθεί. Και για το λόγο αυτό, ο Τραμπ ανεβάζει τους τόνους κατά της Huawei, με πολλούς αμερικανούς να συγκρίνουν τη μάχη για τον έλεγχο στα νέα δίκτυα με την κούρσα εξοπλισμών στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.
Ο Τραμπ, χθες δεν έκρυψε πως έχει κάνει παρεμβάσεις σε διάφορες χώρες προκειμένου να μην χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία της Huawei: “Μίλησα στην Ιταλία και φαίνεται πως δεν πρόκειται να προχωρήσει με αυτό. Μίλησα και με άλλες χώρες, δεν θα προχωρήσουν. Όλοι με τους οποίους μίλησα δεν θα προχωρήσουν», είπε ο Τραμπ.
Η αμερικανική κυβέρνηση θεωρεί πως ο εξοπλισμός της Huawei -της εταιρείας που βρίσκεται στην τρίτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης της αγοράς smartphone και θεωρείται ο πλέον cost effective πάροχος εξοπλισμού δικτύων 5ης γενιάς- μπορεί να χρησιμοποιείται ή να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον από την κινεζική κυβέρνηση για κατασκοπεία. Δεν είναι, δε, λίγοι οι αμερικανοί αξιωματούχοι που χαρακτηρίζουν την εταιρεία ως “βραχίονα” των κινεζικών μυστικών υπηρεσιών.
Την αντίληψη αυτή την έχουν μεταφέρει και στην Ελλάδα, προτρέποντας τη χώρα μας να μην επιλέξει τον εξοπλισμό της Huawei για τα δίκτυα 5ης γενιάς. Μια σειρά υπουργών και παραγόντων που επισκέφθηκαν το τελευταίο εξάμηνο τη χώρα μας, αρχής γενομένης από τον υπουργό Εξωτερικών Πομπεο, το έχουν καταστήσει σαφές. Και αν αυτό δεν έχει γίνει ήδη, το θέμα έχει περιληφθεί ήδη στην ατζέντα της συνάντησης Μητσοτάκη – Τραμπ τον Ιανουάριο.
Η πραγματικότητα βέβαια είναι ότι η Huawei “υπάρχει” στην Ελλάδα. Όχι μόνο με τη μορφή των smartphones που πωλούνται σε ανταγωνιστικές τιμές, αλλά και στα δίκτυα. Τα 4G δίκτυα της Vodafone και της Wind χρησιμοποιούν εξοπλισμό Huawei (ενώ η Cosmote έχει επιλέξει την Nokia και την Ericsson), και κατά τις ενδείξεις θα κινηθούν να διατηρήσουν τον πάροχό τους και στα δίκτυα 5ης γενιάς που θα αναπτυχθούν τους επόμενους μήνες. Μάλιστα, αν δεν υπάρχει η συνήθης ελληνική βραδυπορία, τα νέα δίκτυα θα έπρεπε να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους τον επόμενο μήνα. Όμως η “εκκίνηση” του ελληνικού 5G πήρε παράταση για τον προσεχή Ιούνιο.
Τι θα συμβεί με τις αμερικανικές παρεμβάσεις;
Προς το παρόν παραμένει άγνωστο. Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, μετά από απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης, έχουν οχυρωθεί πίσω από τις επικείμενες γνωματεύσεις του ευρωπαϊκού Οργανισμού Κυβερνοασφάλειας, σχετικά με την ασφάλεια των δικτύων. Το ίδιο πράττει και η Ελλάδα.
Από την άλλη, ευρωπαικές χώρες, όπως η Βρετανία έχουν ήδη ξεκινήσει την εμπορική ανάπτυξη και εφαρμογή του 5G, ενώ στην Ελβετία τα δίκτυα 5ης Γενιάς καλύπτουν ήδη το 80% του πληθυσμού. Και πρόσφατα η Γερμανία προκήρυξε το διαγωνισμό για την παραχώρηση αδειών συχνοτήτων, ενώ η Deutche Telekom ήδη “τροφοδοτεί” με 5G υπηρεσίες πέντε πόλεις...
Την πόρτα της τελευταίας έχει ήδη “χτυπήσει” η Huawei τόσο για τις γερμανικές της δραστηριότητες, όσο βέβαια και για τις ελληνικές. Η κινεζική εταιρεία, μετέχει επίσης στο διαγωνισμό της Vodafone για τον εξοπλισμό των θυγατρικών της σε 20 χώρες. Πρόκειται για ένα πολύ σύνθετο παζλ. Που θα απασχολήσει την παγκόσμια επιχειρηματική κοινότητα τους επόμενους μήνες.
Το μόνο βέβαιο είναι ότι δεν πρόκειται για... πείραμα.