«Είναι προτεραιότητα και δέσμευση της κυβέρνησης τα χρήματα να πέσουν γρήγορα στη Θεσσαλία, γιατί αν δεν πέσουν γρήγορα στη Θεσσαλία θα έχει πρόβλημα ολόκληρη η χώρα και η εθνική οικονομία», δήλωσε στην ΕΡΤ ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Οικονομικών Όμηρος Τσάπαλος.
«Ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της αυτοψίας. Στις πληγείσες περιοχές έχουν γίνει γύρω στις 5.000 αυτοψίες, όμως χρειάζονται ακόμα περισσότερες προκειμένου να εξακριβώσουμε την πλήρη έκταση της καταστροφής».
Συγκεκριμένα, ο κ. Τσάπαλος τόνισε:
«Τα χρήματα τα οποία εξασφαλίσαμε από τους Ευρωπαίους θα τα εξαντλήσουμε, άρα ξεπερνάνε τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ τα χρήματα που θα χρειαστούμε και εκτός αυτού, μόνο για φέτος, θα προχωρήσουμε σε συμπληρωματικό προϋπολογισμό της τάξεως περίπου των 600 εκατομμυρίων ευρώ, όπου τα 450 εκατομμύρια θα τα οδηγήσουμε για την λεγόμενη πρώτη αρωγή, προκειμένου να ικανοποιηθούν βασικές ανάγκες των πολιτών επάνω στη Θεσσαλία και τα υπόλοιπα 150 εκατομμύρια ευρώ θα τα δώσουμε για αποζημιώσεις για το ζωικό και φυτικό κεφάλαιο. Επομένως, καταλαβαίνουμε ότι τα χρήματα θα είναι αρκετά».
«Θα δωθούν πολλά χρήματα και γρήγορα»
Επιπλέον, υπογράμμισε: «Τα 600 εκατομμύρια είναι για το τρέχον έτος και περιμένουμε και άλλα 400 εκατομμύρια από ευρωπαϊκούς πόρους, οπότε χοντρικά μέσα στις επόμενες 90 ημέρες, περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ θα πέσει στη Θεσσαλία, χρήματα τα οποία κυρίως θα πάνε στην κάλυψη βασικών αναγκών».
Ενώ πρόσθεσε: «Θα πέσουν πολλά χρήματα γρήγορα, εξασφαλίσαμε ευελιξία από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εξασφαλίσαμε πόρους μέσω της ανακατεύθυνσης από το ΕΣΠΑ και από το Ταμείο Ανάκαμψης, για να πέσουν ακριβώς στις υποδομές και στα αντιπλημμυρικά έργα».
Σχετικά με την κατανομή των αποζημιώσεων στους δικαιούχους είπε ότι θα πάρουν το 80% της εκτιμητέας ζημιάς για τα σπίτια τους και το υπόλοιπο 20% μπορεί να καλυφθεί με άτοκο δάνειο με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.
Για αγροτικές και κτηνοτροφικές επιχειρήσεις που υπέστησαν ζημιές το κράτος θα καλύψει το 70% και το υπόλοιπο 30% επίσης μπορεί να καλυφθεί με άτοκο δάνειο με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.
Στη συνέχεια, ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Οικονομικών επεσήμανε:
«Το να καλυφθεί το 70% των ζημιών είναι μια πάρα πολύ σημαντική βοήθεια για τον κάθε επιχειρηματία στη συγκεκριμένη περιοχή. Αν συνδυαστούν όλα αυτά και με τη στεγαστική συνδρομή και με τα έξτρα χρήματα που θα πάρει ως νοικοκυριό και με κάποιες επιδοτήσεις που θα δοθούν στη συνέχεια όσον αφορά τις καλλιέργειές του, νομίζω ότι η ζημία που υπέστη καλύπτεται σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό».
Market Pass - «Ό,τι έχει ψηφιστεί ως οικονομική παροχή θα εφαρμοστεί κανονικά»
Όσον αφορά το Market Pass, μετά τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Κωστή Χατζηδάκη, πως δεν θα επεκταθεί για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο, λόγω του κόστους από τον «Daniel», ο Όμηρος Τσάπαλος δήλωσε: «Δεν πρόκειται να επεκταθεί το Market Pass, για τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, γιατί δεν μας επιτρέπεται δημοσιονομικά. Χρήματα απεριόριστα δεν υπάρχουν. Μακάρι να μπορούσαμε να δώσουμε και ένα και δυο και τρία market pass. Αυτή τη στιγμή βιώνουμε μια εθνική κρίση, που πρέπει να βάλουμε όλοι πλάτη για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε».
«Θα στηρίζουμε τους ευάλωτους», τόνισε και ξεκαθάρισε ότι «ό,τι έχει ψηφιστεί ως οικονομική παροχή θα εφαρμοστεί κανονικά».
«Δεν ακυρώνεται τίποτα που έχει ήδη εξαγγελθεί ως παροχή και έχει ψηφιστεί από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, όπως για παράδειγμα τις αυξήσεις στις συντάξεις από 1/1/24, τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων από 1/1/24, την αύξηση 8% στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, την αύξηση του κατώτατου μισθού το 2024, το επίδομα προσωπικής διαφοράς που – είναι δέσμευση του Πρωθυπουργού- και θα δοθεί εάν όχι τον Δεκέμβριο, στις αρχές του νέου έτους».
Ο κ. Τσάπαλος , σημείωσε ότι οι ευάλωτοι συμπολίτες μας, κυρίως θα ευνοηθούν μέσω της αύξησης του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, ενώ μια μεγάλη μερίδα των πολιτών, θα ευνοηθεί μέσω της αύξησης των μισθών. Κάπως δηλαδή θα καλύψει τη χασούρα των 22 περίπου ευρώ το μήνα από την απώλεια του μάρκετ. ΠΑΣ
Για το επίδομα προσωπικής διαφοράς ο εκπρόσωπος του Υπ. Οικονομικών ανέφερε ότι δεν ματαιώνεται, καθώς είναι δέσμευση του πρωθυπουργού, και αν δεν δοθεί τον Δεκέμβριο, πρόκειται να δοθεί στις αρχές του επόμενου χρόνου.
Χθες ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Νίκος Παπαθανάσης, μιλώντας στο OPEN ανέλυσε τα πόσα χρήματα θα διατεθούν για την αποκατάσταση ζημιών και τις αποζημιώσεις.
«Τα ποσά είναι ικανά να καλύψουν αρκετές από τις δαπάνες, τα έργα υποδομής, την πρώτη αρωγή σε επιχειρήσεις. Βεβαίως θα συνοδευθούν τα χρήματα αυτά μαζί με πόρους από το εθνικό μας ταμείο. Ακόμα δεν μπορεί να προσδιοριστεί το ποσό καθώς θα πρέπει να αποτιμήσουμε τη ζημιά. Πέραν αυτών των χρημάτων υπάρχει και το Ταμείο Αλληλεγγύης. Η Ευρώπη θα πρέπει να δει πρώτα την αποτίμηση της ζημιάς και μετά να αποφασίσει.
Εμείς κάναμε μια συζήτηση, πήραμε ένα αρκετά υψηλό ποσό με μια εναλλακτική όδευση χρημάτων και νέους πόρους. 2,2 δις ευρώ που θα ξεκινήσουν από τώρα να μπαίνουν στην οικονομία διότι θα έρθουν και για στήριξη των επιχειρήσεων και υποδομής και στη συνέχεια στις 15 Οκτωβρίου που θα μπορέσουμε να έχουμε μια αποτίμηση της ζημιάς θα κάνουμε και αίτηση για το Ταμείο Αλληλεγγύης, το οποίο μπορεί να δώσει έως 400 εκατ. ευρώ και έρχεται και ένα συμπληρωματικό Ταμείο αγροτικής υποστήριξης των ζημιών που θα καλύψει και αυτό ένα ποσό».
«Άμεσα θα πάρουμε χρήματα. Μέχρι τέλος του έτους υπολογίζουμε πως 400 εκατ. θα έχουν πέσει στην ελληνική οικονομία, που θα είναι ευρωπαϊκά χρήματα. Αυτά θα είναι η πρώτη αρωγή και ταυτόχρονα θα έχουμε και δημόσιους πόρους από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων που θα υποστηρίξουμε τους συμπολίτες μας. Δεν θα μείνει κανείς χωρίς στήριξη. Ούτε νοικοκυριά, ούτε επιχειρήσεις», πρόσθεσε ο κ. Παπαθανάσης.