Δεν υπάρχει περίπτωση να πάμε στη Βουλή και να ψηφίσουμε Μνημόνιο για να πάρουμε λιγότερα από 4 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν στη χώρας μας από τα 410 δισ. ευρώ που έχει διαθέσιμα ο ESM για την αντιμετώπισης της κρίσης αναφέρει παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, επισημαίνοντας ότι καμία από τις χώρες του Νότου δεν πρόκειται να το κάνει.
Ιταλία, Πορτογαλία, Ισπανία και Ελλάδα που κλήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια να λάβουν σκληρά μέτρα για την αντιμετώπιση την χρηματοπιστωτικής κρίσης και της αντιμετώπισης των υψηλών ελλειμμάτων και του χρέους, δεν πρόκειται να φέρουν προς ψήφιση στη Βουλή νέα μέτρα για τους λαούς, επισημαίνει ο ίδιος παράγοντας.
Μάλιστα και ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, μιλώντας χθες στο Πρώτο Θέμα ανέφερε πως δεν είναι μόνο όροι αλλά και η επάρκεια. Ο ESM προτείνεται να δώσει ποσό ίσο με το 2% του ΑΕΠ. Αυτό είναι «λιγότερο από 4 δισ. ευρώ στην Ελλάδα. Εμείς ήδη για αναστολές φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων μαζί με τις πρωτοβουλίες που έχουμε αναλάβει σε ένα μήνα υπερβαίνουμε τα 6 δισ. ευρώ. Το ποσό είναι πολύ λίγο αν η έκταση του προβλήματος είναι αυτή που εκτιμούν κάποιοι».
Ο ίδιος παράγοντας σημειώνει ότι τις επόμενες δύο εβδομάδες θα έχει βρεθεί η λύση. Ήδη οι αγορές χθες τιμώρησαν την αδυναμία της Συνόδου κορυφής να λάβει καθοριστικής αποφάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Και αυτό αναμένεται να συνεχισθεί για όσο καιρό η Ευρώπη σφυρίζει αδιάφορα στη κρίση που πλήττει την παγκόσμια οικονομία.
Υπό το πρίσμα αυτό το μπλοκ των 9 υπουργών Οικονομικών που επιζητούν την έκδοση ευρωομολόγου αναμένεται μέχρι την επόμενη σύνοδο του Eurogroup να αναζητήσουν τη λύση που θα δώσει την απαιτούμενη διέξοδο ενδεχομένως σκεπτόμενοι out of the box σημειώνει ο κυβερνητικός παράγοντας.
Και όλα αυτά υπό το φόβο της Ιταλίας, η οποία δοκιμάζεται καθημερινά με τους θανάτους να τρομάζουν τη διεθνή κοινότητα. Σε περίπτωση αδιεξόδου ο Ιταλός πρωθυπουργός δεν αποκλείεται να τινάξει στον αέρα την Ευρώπη κάτι το οποίο θα βάρυνε κυρίως την Γερμανίδα καγκελάριο που κλείνει τα μάτια στο μέγεθος του προβλήματος προασπίζοντας τα συμφέροντα της Γερμανίας.
Πάντως, τα ταμειακά διαθέσιμα επαρκούν έως αρχές Ιουνίου, χωρίς να χρειαστεί να αξιοποιηθεί το λεγόμενο «μαξιλάρι ασφαλείας» ύψους 37 δισ. ευρώ (μαζί με τα διαθέσιμα των φορέων). Συνολικά η Ελλάδα εφόσον το απαιτήσουν οι συνθήκες θα μπορούσε να κάνει χρήση του και σε συνδυασμό με τα περίπου 15 δισ. ευρώ από την αγορά ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ το «πακέτο» που θα μπορούσε να διαθέσει η κυβέρνηση φθάνει τα 52 δισ. ευρώ. Βέβαια, δεν είναι πολύ εύκολο να χρησιμοποιηθεί το σύνολο του «μαξιλαριού», αλλά σε ακραίες συνθήκες αυτό θα μπορούσε να γίνει σημειώνει ο ίδιος παράγοντας.
Δεν αποκλείεται πάντως η λύση να έρθει νωρίτερα από το επόμενο Eurogroup καθώς κάθε μέρα τα δεδομένα μεταβάλλονται και ουδείς μπορεί να προεξοφλήσει πως θα είναι η κατάσταση στην Ευρώπη αλλά και παγκοσμίως.