Του Θανάση Παπαδή
«Μερικοί νομίζουν ότι οι αγορές θα βαράνε το νταούλι κι εμείς θα χορεύουμε στο σκοπό τους. Ε λοιπόν εμείς θα παίζουμε στο εξής το νταούλι, ή μάλλον τη λύρα της Κρήτης, κι εκείνοι θα χορεύουν πεντοζάλη».
Αυτά έλεγε, το... μακρινό 2014 ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και νυν πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας από το Ηράκλειο της Κρήτης στην διάρκεια προεκλογικής του ομιλίας.
Χθες ο υπουργός του Γ. Σταθάκης αναφερόμενος στο -10% στην μετοχή της ΔΕΗ, έκανε λόγο για «υποτιμητική επίθεση από επενδυτές με βραχυπρόθεσμο κερδοσκοπικό ορίζοντα».
Προφανώς στο ΣΥΡΙΖΑ, όταν γινόταν το μάθημα για το πως λειτουργούν οι αγορές και τι στόχους έχουν οι επενδυτές, είτε είχαν κατάληψη, είτε συνεδρίαζε το 15μελές του σχολείου τους.
Όμως το πρόβλημα δεν είναι μόνο στο πως συμπεριφέρονται οι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά υπάρχει προφανώς ζήτημα και μάλιστα σοβαρό στον τρόπο λειτουργίας των θεσμών, όπως για παράδειγμα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Ο εποπτεύον υπουργός της ΔΕΗ και η διοίκηση της Επιχείρησης μίλησαν ανοικτά για υποτιμητική κερδοσκοπία. Προφανώς εννοούν με αυτή τους την φράση ότι έγινε κάτι αξιόποινο. Εφόσον είχαν αυτή την πληροφόρηση και δεν ήταν απλό ένστικτο, γιατί δεν προέτρεψαν – υποχρέωσαν την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να προχωρήσει στην αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής και να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες, ώστε να «συλληφθούν» οι σορτάκιδες;
Γιατί η διοίκηση της ΔΕΗ προχώρησε σε ανακοίνωση, που ουσιαστικά δεν διέψευδε το δημοσίευμα της Καθημερινής, αλλά εν πολλοίς έλεγε «... δεν είναι ακριβώς έτσι ...», 36 ώρες μετά και αφού είχε ανοίξει το Χρηματιστήριο; Ήταν αργία; ή μήπως δεν εκτίμησαν ορθά την κατάσταση;
Από την ημέρα που όλοι αντιλήφθηκαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε πορεία ανόδου στην εξουσία η μετοχή της ΔΕΗ έχει χάσει 84%, ενώ στις λίγες συνεδριάσεις του Μαΐου, η απώλεια της μετοχής φτάνει στο 25%.
Οι μέρες που διανύουμε είναι πονηρές (χρηματιστηριακά) και ως εκ τούτου εφόσον κυβέρνηση και διοίκηση της ΔΕΗ θεωρούν ότι η «επίθεση» που δέχεται η μετοχή είναι άδικη, θα πρέπει να πείσουν τους «κακούς» επενδυτές ότι η εταιρία είναι διαμάντι και οι προοπτικές της θετικές.
Στην αντίθετη περίπτωση, οι κουβέντες του αέρα και οι διαρροές του τύπου «σύντομα θα μιλήσουμε με ονόματα», δεν ωφελούν κανέναν. Όσο και αν το επιθυμεί ο πρωθυπουργός, είτε παίζει νταούλι, είτε ζουρνά, είτε κρητική λύρα, οι αγορές ποτέ δεν θα χορέψουν στο ρυθμό του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε κανενός άλλου, γιατί απλά, είτε μας αρέσει, είτε όχι, οι αγορές έχουν το δικό τους ρυθμό και δεν το αλλάζουν.