Οι δανειστές πιέζουν για ιδιωτικοποίηση ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, ΕΛΠΕ

Οι δανειστές πιέζουν για ιδιωτικοποίηση ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, ΕΛΠΕ

Συνεχίζονται οι πιέσεις από τους δανειστές προκειμένου το ΤΑΙΠΕΔ να προχωρήσει στην αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ, των ΕΛΠΕ και της ΔΕΠΑ.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι θεσμοί επιμένουν ώστε η πλειονότητα των περιουσιακών στοιχείων που έχει στον έλεγχό του το ΤΑΙΠΕΔ, μεταξύ των οποίων η συμμετοχή του Δημοσίου σε ΔΕΗ (17%), ΕΛΠΕ (35%), και ΔΕΠΑ (65%) να ιδιωτικοποιηθούν, παρά τις αντιδράσεις της ελληνικής πλευράς.

"Εκεί που θα υπάρξει πρόβλημα στη διαπραγμάτευση, θα είναι εφόσον οι δανειστές επιμείνουν με την ιδιωτικοποίηση των ενεργειακών εταιρειών", ανέφερε προσερχόμενος στη διαπραγμάτευση υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Τα ζητήματα αυτά αναμένεται να συζητηθούν στην επικείμενη συνάντηση του υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη με τους δανειστές.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι "σκληροί" των δανειστών, επιμένουν ώστε το ΤΑΙΠΕΔ, ακόμη και κάτω από την ομπρέλα του νέου "Ταμείου για τον Πλούτο", να προχωρήσει στην αποκρατικοποίηση των ενεργειακών επιχειρήσεων που έχει σήμερα στον έλεγχό του.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η πώληση των ενεργειακών επιχειρήσεων παραμένει "κόκκινη γραμμή" για την κυβέρνηση.

Σημειωτέον πάντως πως παρόμοιες αναφορές για τις πιέσεις των δανειστών σχετικά με τις αποκρατικοποιήσεις έκαναν προ ημερών τόσο ο υπουργός Ναυτιλίας Θ. Δρίτσας, όσο και ο συνάδελφός του υπουργός Υποδομών Χρ. Σπίρτζης.

"Δεν έχουμε δεσμευτεί για έσοδα 50 δισ. ευρώ από νέες ιδιωτικοποιήσεις για το νέο Ταμείο, κύκλοι του ΤΑΙΠΕΔ επιχειρούν να βάλουν στο τραπέζι 26 ιδιωτικοποιήσεις αντί για τις 9 της συμφωνίας", είχε πει στο Mega ο Θ. Δρίτσας.

Αναφορικά με την ελληνική πρόταση για τον ΑΔΜΗΕ και το μοντέλο δημοπρασιών ενέργειας τύπου ΝΟΜΕ για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού, η ίδια πηγή του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανέφερε ότι έχει υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές. 

Γ. Φ.