Οι ισχυροί επενδυτικοί οίκοι της Wall Street, έχουν αρχίσει ήδη να καταστρώνουν τις επενδυτικές στρατηγικές που θα πρέπει να προσαρμόσουν στα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου. Και συγκεκριμένα, προσαρμόζουν τις στρατηγικές τους στο ενδεχόμενο της νίκης των Ρεπουμπλικάνων και του υποψηφίου τους, Ντόναλντ Τραμπ.
Πώς έχουν υποδεχθεί προς το παρόν οι αγορές αυτό το ενδεχόμενο;
Ο δείκτης μεταβλητότητας των αμερικανικών ομολόγων ICE BofAML MOVE Index, μετά την εκτόξευση του κατά 13% μετά το debate της 27ης Ιουνίου, από τις 95 μονάδες στις 107,51 έχει υποχωρήσει ξανά στις 92,97 μονάδες, μόλις 10 μονάδες υψηλότερα από το χαμηλό του έτους, που είναι οι 82,49 μονάδες.
Οι χρηματιστηριακοί δείκτες, παρ’ όλο που σύμφωνα με τον δείκτη CNN Fear & Greed Index, κινούνται μεταξύ φόβου και αδράνειας, συνεχίζουν την ανοδική τους τροχιά. Αποδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο ότι απορροφούν χωρίς αναταράξεις και ανησυχίες, όλες τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις.
Τα γνωστά ερωτηματικά παραμένουν παρόντα στις εξισώσεις του υπολογισμού του επενδυτικού ρίσκου, όπως είναι δηλαδή τα ερωτηματικά σχετικά με τη βιωσιμότητα και τη διαχείριση του ολοένα και αυξανόμενου Αμερικανικού Χρέους, με την επιβράδυνση της ανάπτυξης της Αμερικανικής Οικονομίας και με την αναζήτηση ικανών πειστηρίων σχετικά με την πορεία του πληθωρισμού που θα επιτρέψουν στη Federal Reserve να μειώσει τα επιτόκια.
Ωστόσο, όσο πλησιάζουν οι εκλογές, οι βασικές θέσεις των Ρεπουμπλικανών πάνω σε 3 σημεία κλειδιά της Αμερικανική Οικονομίας, συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των αναλυτών. Το πρώτο σημείο είναι η φορολογική πολιτική, το δεύτερο είναι οι δασμοί και το τρίτο είναι η μεταναστευτική πολιτική.
Kλειδί 1: Φορολογία - Έλλειμμα
Ο Ντόναλντ Τραμπ και το Ρεπουμπλικανικό κόμμα έχουν υποσχεθεί όχι μόνο την παράταση του νόμου «Tax Cuts and Jobs Act» του 2017 που είχε χαμηλώσει τους εταιρικούς φορολογικούς συντελεστές και τις φορολογικές επιβαρύνσεις των ιδιωτών και μετά το 2025, αλλά και τη διεύρυνση της μείωσης των φόρων. Εάν πραγματοποιηθεί η προαναφερθείσα υπόσχεση, τότε από τη μια πλευρά η Wall Street θα κατευθυνθεί σίγουρα προς την καταγραφή νέων ιστορικών υψηλών και από την άλλη πλευρά το έλλειμμα των ΗΠΑ μέσα στην επόμενη δεκαετία θα ξεπεράσει το $1,5 τρισ.
Με το κόστος εξυπηρέτησης του Χρέους των ΗΠΑ να έχει διπλασιαστεί κατά τη διάρκεια της περασμένης διετίας, είναι προφανές ότι θα τεθεί θέμα με το ύψος των επιτοκίων που θα απαιτούν οι διεθνείς αγορές ομολόγων, για να τοποθετούνται σε αμερικανικά ομόλογα. Και αυτό πιθανότατα θα οδηγήσει σε νέο σπιράλ αύξησης των επιτοκίων που πλήξει αφενός τις κερδοφορίες των εισηγμένων εταιρειών και αφετέρου τις αποτιμήσεις των μετοχών τους στη Wall Street.
Κλειδί 2: Δασμοί - Προστατευτισμός
Η επάνοδος του Ντόναλντ Τραμπ στο Λευκό Οίκο θα συνοδευτεί από την υιοθέτηση νέων δασμών. Οι δασμοί που θα επιβληθούν δεν θα αφορούν μόνο την Κίνα, αλλά τους παραδοσιακούς οικονομικούς σύμμαχους των ΗΠΑ όπως είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Καναδάς και το Μεξικό.
Τι θα σημάνει αυτό; Επανάληψη των σχετικών παρενεργειών. Αύξηση των τιμών, διατάραξη της εφοδιαστικής αλυσίδας και κλονισμό του βραχυχρόνιου εμπορικού status μέχρι να ξαναβρούν οι αγορές τις νέες ισορροπίες τους. Αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα θα «τσιμπήσει» και πάλι ο πληθωρισμός προς τα πάνω, θα πιεστούν εκ νέου οι καταναλωτές αφού στην ουσία αυτοί είναι που επωμίζονται την πληρωμή των δασμών και θα ξανανοίξει η συζήτηση για την πιθανότητα εμφάνισης στασιμοποληθωρισμού.
Κλειδί 3: Μετανάστευση – Εργατικό Δυναμικό
Οι μεταναστευτικές ροές προς τις ΗΠΑ, όπως έχουν καταγραφεί κατά τη διετία 2022 – 2023 υπερβαίνουν τα 3 εκατ. άτομα. Αν αφήσουμε κατά μέρος τις κοινωνικές και πολιτικές επιπτώσεις στις ΗΠΑ και σταθούμε στον καθαρά οικονομικό χαρακτήρα αυτής της μετανάστευσης, θα δούμε ότι υπάρχει συμβολή τόσο στην αύξηση της κατανάλωσης, όσο και ύπαρξη πλεονάσματος εργατικού δυναμικού. Με αποτέλεσμα να καταγράφεται ένα θετικό αποτύπωμα στην αύξηση του ΑΕΠ των ΗΠΑ, στη διατήρηση των ημερομισθίων σε χαμηλά επίπεδα, καθώς και στη σταθεροποίηση των τιμών των κατοικιών.
Εάν πραγματοποιηθεί η υπόσχεση του Ντόναλντ Τραμπ για τη σφράγιση των συνόρων, θα υπάρξει μείωση του διαθέσιμου εργατικού δυναμικού, αύξηση των ημερομισθίων και υποχώρηση της αγροτικής και βιομηχανικής παραγωγής καθώς και της οικιστικής ανάπτυξης.