Οι εκπλήξεις στις αγορές ένα χρόνο μετά την είδηση του εμβολίου της Pfizer

Οι εκπλήξεις στις αγορές ένα χρόνο μετά την είδηση του εμβολίου της Pfizer

Πέρασε ακριβώς ένας χρόνος από την ανακοίνωση της Pfizer στις 9 Νοεμβρίου πέρυσι οτι το πειραματικό της εμβόλιο για την νόσο COVID-19 ήταν περισσότερο από 90% αποτελεσματικό, είδηση που οι αγορές καλοδέχτηκαν τότε ως μεγάλη νίκη κατά της πανδημίας που προκάλεσε περισσότερους από ένα εκατομύριο θανάτους και οδήγησε τις οικονομίες σε ύφεση.

Ομως, από τις αναδυόμενες αγορές μέχρι και τις μετοχές αεροπορικών εταιρειών, πολλά από τα trades που πολλοί περίμεναν να ευνοηθούν από το άνοιγμα των οικονομιών δεν έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα.

Η είδηση των Pfizer-BioNTech στις 9 Νοεμβρίου του 2020 πυροδότησε φρενίτιδα στοιχημάτων σε περιουσιακά στοιχεία των αναδυόμενων αγορών, σε μετοχές «αξίας» και σε χρεόγραφα υψηλών αποδόσεων, κατηγορίες που είχαν χτυπηθεί σφοδρά από το κλείσιμο των οικονομιών κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Fast forward ένα χρόνο μετά και η πανδημία COVID-19 δεν αποτελεί πλέον την μεγαλύτερη ανησυχία των επενδυτών σύμφωνα με έρευνα της BoFA. Ωστόσο, οι αγορές δεν ακολούθησαν κατά γράμμα το σενάριο της ανάκαμψης.

Οι μετοχές

Για τους κλάδους «αξίας» στα χρηματιστήρια όπως τον τραπεζικό και της ενέργειας που είχαν ταλαιπωρηθεί για χρόνια με χαμηλές αποτιμήσεις και αδύναμες προοπτικές ανάπτυξης, η πανδημία ήταν το κερασάκι στην τούρτα. Εστειλε τον δείκτη αξίας της ΜSCI σε ιστορικό χαμηλό σε σχέση με τον δείκτη MSCI Growth που απαρτίζουν τα μεγάλα ονόματα της τεχνολογίας.

Οι προσδοκίες ήταν οτι το εμβόλιο της Pfizer θα έφερνε την ανάσταση στις μετοχές αξίας αλλά τα κύματα μεταστροφής από τους κλάδους ανάπτυξης σε κλάδους αξίας πέρυσι αποδείχτηκαν βραχύβια και το αποτέλεσμα είναι οτι ο δείκτης αξίας δεν έχει απομακρυνθεί σημαντικά από το χαμηλό στο οποίο έπεσε το 2020, σε αντίθεση με τον δείκτη MSCI Growth.

Το 2020 η παγκόσμια χρηματιστηριακή αγορά πρόσθεσε $16 τρις στην κεφαλαιοποίηση της φθάνοντας τα $69 τρις αλλά το μεγαλύτερο μέρος πήγε στην τεχνολογία με το άνοιγμα των οικονομιών και την ανάκαμψη που ακολούθησε.

Σήμερα η τεχνολογία αντιστοιχεί στο 24% της παγκόσμιας κεφαλαιοποίησης από 20% πριν ένα χρόνο.

Οι μετοχές των αερομεταφορέων που θεωρούνταν οτι θα είναι από τις πλέον ωφελημένες από τους εμβολιασμούς έχουν σημειώσει άνοδο λιγότερο από 20%, υποαπόδοση σε σύγκριση με τη άνοδο 42% του κλάδου της τεχνολογίας.

Τον ενθουσιασμό μετά την πρώτη δόση του εμβολίου της Pfizer πέρυσι ακολούθησε το σοκ των επιπτώσεων της πανδημίας στην εφοδιαστική αλυσίδα, οι ανισορροπίες στην αγορά εργασίας και το άγχος της ανόδου του πληθωρισμού, σύμφωνα με τη Societe Generale.

Η υποαπόδοση είναι πιό τρανταχτή στις μετοχές των αναδυόμενων αγορών που έχουν κερδίσει μόνο 7% καθώς ο τουρισμός δεν ανέκαμψε όσο αναμενόταν.

Τα ομόλογα

Τα κρατικά ομόλογα ήταν από τους μεγαλύτερους χαμένους αμέσως μετά την είδηση οτι το εμβόλιο της Pfizer ήταν αποτελεσματικό κατά της λόιμωξης του κορονοιού.

Ωστόσο, την επόμενη χρονιά τα χρεόγραφα ασφαλών λιμένων όπως τα χαμηλών επιτοκίων ελβετικά και ιαπωνικά έχουν την καλύτερη απόδοση ενώ οι επενδυτές που είναι τοποθετημένοι σε συγκριτικά υψηλότερης απόδοσης ομόλογα, όπως της Ιταλίας και της Αυστραλίας, καταγράφουν απώλειες.

Το κόστος δανεισμού στα αμερικανικά και γερμανικά κρατικά ομόλογα έχει ανέβει 40 έως 65 μονάδες βάσης και είναι πολύ πιθανό οτι οι αποδόσεις τους θα καταγράψουν τη μεγαλύτερη άνοδο από το 2013. Οι τιμές των ομολόγων κινούνται αντίστροφα με τις αποδόσεις (επιτόκια).

Ισοτιμίες

Στον χώρο του συναλλάγματος η κούρσα σχεδόν 100% του πετρελαίου έχει ενισχύσει την κορώνα Νορβηγίας και το καναδέζικο δολάριο κατά 6% και 4% αντίστοιχα.

Αλλα όμως στοιχήματα επιστροφής του πληθωρισμού, όπως το ευρώ και το δολάριο Αυστραλίας, επηρεάστηκαν αρνητικά από την επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας και τις ενδείξεις οτι οι κεντρικές τράπεζες θα κινηθούν πολύ αργά προς το σφίξιμο της νομισματικής τους πολιτικής.

Με τον δείκτη του δολαρίου ΗΠΑ να έχει κερδίσει 4,5% φέτος, καταγράφοντας την καλύτερη του απόδοση από το 2015, τα νομίσματα των αναδυόμενων οικονομιών έχουν υποαποδώσει.

Κρυπτονομίσματα

Το bitcoin έπεσε στις 9 Νοεμβρίου του 2020. Οι προσδοκίες ήθελαν τους εμβολιασμένους πλέον μικροεπενδυτές που επέστρεφαν στις δουλειές τους να μην ασχολούνται πολύ πλέον με τα κρυπτονομίσματα.

Ομως, το bitcoin έχει εκτοξευτεί 340% έκτοτε στις $68,000. Το αντίπαλο ether έχει κάνει κούρσα σχεδόν 1.000%. Τα κέρδη αυτά μάλλον έχουν να κάνουν με την άπλετη ρευστότητα που έχουν δημιουργήσει οι κεντρικές τράπεζες και όχι με τα εμβόλια.