Στο ποσό των 46,6 δισ. ευρώ, έως και την Τετάρτη 5 Απριλίου 2017, καθορίστηκε το ανώτατο όριο παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (ELA) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προς τις ελληνικές τράπεζες.
Σημειώνεται πως η αύξηση του ανώτατου ορίου κατά 0,4 δισ. ευρώ, μετά από σχεδόν δύο χρόνια, αντανακλά τις συνεχιζόμενες από την αρχή του έτους εκροές καταθέσεων και την αβεβαιότητα που επικρατεί από τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην αξιολόγηση. Είναι η πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο του 2015, όταν η Τράπεζα της Ελλάδος άρχισε να δημοσιοποιεί τα στοιχεία για τον ELA, που κρίθηκε απαραίτητη η αύξηση του ανώτατου ορίου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, οι καταθέσεις υποχώρησαν κατά 1,5 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο. Όπως έχει αναφέρει το liberal.gr, εκτιμάται ότι οι εκροές του πρώτου διμήνου ξεπερνούν τα 2,5-3 δισ. ευρώ, ενώ η αύξηση του ELA θα μπορούσε να σηματοδοτήσει αρνητικές εξελίξεις, στην περίπτωση που συνεχιστεί. Και μόνο το γεγονός ότι η χαλάρωση των capital controls εξαρτάται από τη μείωση του ELA και την επιστροφή καταθέσεων αρκεί για να γίνουν κατανοητές οι συνθήκες.
Υπενθυμίζεται πως το Φεβρουάριο η έκθεση των ελληνικών τραπεζών στον ELA, ήτοι η χρήση του μηχανισμού, είχε αυξηθεί κατά 300 εκατ. ευρώ ή 0,7% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο, όπου είχε μειωθεί στα 42,8 δισ. ευρώ.
Bloomberg: Συνεχίζει το «δράμα» των ελληνικών τραπεζών λόγω της αβεβαιότητας για τη διαπραγμάτευση
Για «δράμα των ελληνικών τραπεζών κάνει λόγο το Bloomberg το οποίο τοποθετεί τις συνολικές εκροές κεφαλαίων από τις ελληνικές τράπεζες το 2017 στα 3,6 δισ. ευρώ.
Ο ELA είναι ένας μηχανισμός παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα, ο οποίος έχει υψηλότερο επιτόκιο κατά 150 μονάδες βάσης σε σύγκριση με τις τακτικές πράξεις χρηματοδότησης της ΕΚΤ, αναφέρει το άρθρο. Κατά συνέπεια, ο δανεισμός μέσω του ELA αυξάνει το κόστος για τις ήδη «ταλαιπωρημένες» τράπεζες της χώρας.
Ενώ η αύξηση του ορίου υποβαθμίζει την εμπιστοσύνη, μία πιθανή επιδείνωση των συνθηκών ρευστότητας, θα μπορούσε να οδηγήσει στην σύσφιξη των capital controls, τα οποία έχουν υιοθετηθεί από το καλοκαίρι του 2015 όταν ο Αλέξης Τσίπρας διενήργησε δημοψήφισμα, που δημιούργησε ουρές των καταθετών έξω από τα ATM.