Του Χρήστου Ν. Κώνστα
Στο σημερινό EuroWorking Group η Ελλάδα καλείται να παρουσιάσει το Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων του 2019 το οποίο ξεκινά με την πρόβλεψη ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας δεν θα είναι πλέον στο αισιόδοξο +2,5% αλλά στο ...προεκλογικό +2,3%.
Ο μόνος άνθρωπος στην κυβέρνηση Τσίπρα που έχει συναίσθηση ότι η Ευρωπαϊκή Οικονομία επιβραδύνει τους ρυθμούς της και αυτό θα επηρεάσει σίγουρα αρνητικά την ασθενική ελληνική οικονομία, είναι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ο οποίος ωστόσο -θυμίζοντας άλλες παλαιότερες οδυνηρές εποχές- τώρα «βλέπει» ότι η «Ελληνική οικονομία είναι θωρακισμένη για μια ενδεχόμενη κρίση».
Βλέποντας το παγόβουνο να πλησιάζει, ο «πιο αριστερός υπουργός οικονομικών της Ευρώπης», παραδέχεται με κυνισμό ότι αφαίμαξε την πραγματική οικονομία με υπερ-πλεονάσματα 14 δισεκατομμύρια ευρώ (πέρα και πάνω από τις μνημονιακές υποχρεώσεις) προκειμένου να «χτίσει αξιοπιστία».
Αυτή την αξιοπιστία πρόκειται να διαλύσει σε λίγες μέρες, ο Αλέξης Τσίπρας ανακοινώνοντας νέες έκτακτες προεκλογικές παροχές της τάξης του 1,1 δισ. ευρώ άμεσα εντός των επομένων εβδομάδων, μαζί με υποσχέσεις ελαφρύνσεων δισεκατομμυρίων που αφορούν ....την επόμενη τριετία.
Τα μαθηματικά του Αλέξη Τσίπρα είναι δημιουργικά. Ο Υπουργός Οικονομικών μειώνει επισήμως τον στόχο για τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας από 2,5% φέτος στο 2,3%. Το ίδιο ποσοστό μεγέθυνσης το υπουργείο Οικονομικών αναμένει και για το 2020 πριν μειωθεί περαιτέρω σε 2,1% το 2021 και 2% το 2022.
Ενώ όμως η οικονομία θα παραμένει στα ...όρια του στατιστικού λάθους, η κυβέρνηση δεσμεύει τη χώρα για πρωτογενές πλεόνασμα στο 4% του ΑΕΠ, για το 2020 πριν ενισχυθεί περαιτέρω σε 4,2% του ΑΕΠ το 2021 και 4,6% του ΑΕΠ το 2022 (σε όρους Eurostat).
Όλοι πλέον γνωρίζουν ότι τα θηριώδη πρωτογενή πλεονάσματα προέρχονται από την βάναυση άνευ λογικής υπερφορολόγηση και την σταθερή περικοπή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στον πλανήτη που αντιμετωπίζει την 10ετή οικονομική κρίση με μείωση των δημοσίων επενδύσεων. Περικόπτοντας το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, ο Αλέξης Τσίπρας «θα βρει» τον δημοσιονομικό χώρο παροχών και ελαφρύνσεων στερώντας λεφτά από την πραγματική οικονομία που δημιουργεί θέσεις εργασίας και πραγματική ανάπτυξη.
Ενώ λοιπόν ο Υπουργός Οικονομικών της «θωρακισμένης» οικονομίας κόβει επενδύσεις για να δημιουργεί υπερ-πλεονάσματα, ο πρωθυπουργός σκοπεύει να ανακοινώσει παροχές αντί για μεταρρυθμίσεις.
Η κυβέρνηση λέει ότι θέλει να διατηρήσει το Αφορολόγητο όριο εισοδήματος στα σημερινά επίπεδα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να εξοικονομήσει από κάποια άλλη πληγή 1,9 δις ευρώ το 2021 και 2,058 δις ευρώ μετά από το 2021.
Κατόπιν ο Αλέξης Τσίπρας θα αντιγράψει το μέτρο της Νέας Δημοκρατίας για μείωση του πρώτου συντελεστή της φορολογικής κλίμακας από το 22% στο 20%. Το μέτρο αυτό έχει κόστος 877 εκατ. ευρώ για το 2020 και 997 εκατ. ευρώ μετά από το 2021. Η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης έχει γίνει πλέον μόνιμη. Η κυβέρνηση λέει ότι θέλει να την μειώσει κατά 368 εκατ. Ευρώ το 2020 και 613 εκατ .ευρώ από το 2021 και μετά.
Ο ΕΝΦΙΑ φυσικά δεν θα καταργηθεί αλλά ο Α. Τσίπρας θέλει να τον μειώσει κατά 209 εκατ. Ευρώ από τα 2.600 εκατομμύρια που συνολικά επιβαρύνει τους ιδιοκτήτες ακινήτων.
Με απλά λόγια, ο Υπουργός Οικονομικών της πιο βασανισμένης από τα Μνημόνια χώρας, αντί να επενδύει στη δημιουργία πλούτου, ονειρεύεται «νέο φόρο στα σκάφη αναψυχής» και περισσότερα «επιδόματα αλληλεγγύης» με μοναδικό στόχο την ασύδοτη ψηφοθηρία...
Για το πως θα δημιουργηθεί πλούτος προς διανομή ουδείς λόγος γίνεται....