Οι Έλληνες μαθαίνουν τα ιδιωτικά προγράμματα Υγείας

Οι Έλληνες μαθαίνουν τα ιδιωτικά προγράμματα Υγείας

Του Κωνσταντίνου Μαριόλη

Σε εξέλιξη βρίσκεται η στροφή των καταναλωτών στα ιδιωτικά προγράμματα Υγείας, καθώς οι συνθήκες των δημόσιων υπηρεσιών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης συνεχίζουν να επιδεινώνονται και οι δαπάνες για το δημόσιο σύστημα Υγείας παραμένουν στην... κλίνη του Προκρούστη.

Σήμερα πάνω από 1,5 εκατομμύρια Έλληνες είναι ασφαλισμένοι με ατομικά και ομαδικά ασφαλιστήρια Υγείας. Σε μία χώρα που είναι στη δυσάρεστη θέση να μετράει σχεδόν 3 εκατομμύρια ανασφάλιστους πολίτες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα ιδιωτικά προγράμματα Υγείας είναι τα μόνα που εμφανίζουν αύξηση παραγωγής, σε μία αγορά – αυτή της ιδιωτικής ασφάλισης - που έχει δεχτεί ισχυρό πλήγμα τόσο από την επιβολή των capital controls και την αύξηση του ΦΠΑ από 13% σε 23%, όσο και από την αύξηση του φόρου ασφαλίστρων από 10% σε 15% στις περισσότερες κατηγορίες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, ο κλάδος Υγείας είναι ο μόνος που καταγράφει αύξηση παραγωγής κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2015. Η παραγωγή ασφαλίστρων για τα προϊόντα Υγείας ενισχύθηκε σε ποσοστό 22,3% έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2014, όταν όλοι οι υπόλοιποι κλάδοι κινήθηκαν σε αρνητικό έδαφος. Συνολικά, η παραγωγή 11μηνου υποχώρησε το 2015 κατά 5,9% σε σύγκριση με το 2014.

Οι εκτιμήσεις της αγοράς κάνουν λόγο για ακόμη μεγαλύτερη ανάπτυξη του κλάδου μέσα στο 2016 καθώς οι ασφαλιστικές θα ρίξουν το βάρος στην Υγεία. Διότι βλέπουν τον κλάδο αυτοκινήτου να χάνει την ελκυστικότητά του από τη στιγμή που ο ανταγωνισμός έχει οδηγήσει – σε πολλές περιπτώσεις - τις τιμές σε επίπεδο χαμηλότερο από αυτό που μπορεί να αντέξει η αγορά.

Βέβαια, βρισκόμαστε σε περίοδο φοροεισπρακτικού «οργασμού» και δεν θα μπορούσαν να είναι όλα ρόδινα. Η φορολογική λαίλαπα έχει πλήξει και την ιδιωτική ασφαλιστική αγορά. Στελέχη του κλάδου εκτιμούν ότι η αύξηση του ΦΠΑ από 13% σε 23% θα οδηγήσει σε αύξηση του κόστους των αποζημιώσεων για προγράμματα ασφάλισης Υγείας μεταξύ 7% και 9%, ανάλογα με τον συνδυασμό παροχών κάθε προγράμματος. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να δούμε αυξήσεις στα ασφάλιστρα.

Όμως οι προοπτικές δεν παύουν να είναι ευοίωνες για την ιδιωτική ασφάλιση. Οι συζητήσεις για τον ανασχεδιασμό του συστήματος παροχής και χρηματοδότησης της Υγείας αναμένεται να αφορούν και στην σύμπραξη του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα. Πρόκειται για μία αβέβαιη όσο και μεσοπρόθεσμη προοπτική, παρ'' όλα αυτά, η ιδιωτική ασφάλιση θα μπορούσε να εξασφαλίσει ένα μεγαλύτερο εύρος παροχών υγείας για σημαντικά μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού.

Σύμφωνα με διοικητικά στελέχη ασφαλιστικών εταιρειών είναι πολύ δύσκολο να σκεφτούμε σήμερα ένα σύστημα Υγείας χωρίς τη συμμετοχή του δημοσίου, όπως για παράδειγμα το ολλανδικό. Ένα σύστημα όπου το κράτος δεν ασκεί διοίκηση αλλά ελέγχει την ποιότητα των υπηρεσιών μοιάζει σχεδόν ουτοπικό για τα ελληνικά δεδομένα.

Όμως όλα δείχνουν ότι θα έρθει αργά ή γρήγορα η στιγμή που το κράτος θα πρέπει να συνεργαστεί με τις ασφαλιστικές εταιρείες με στόχο τη δημιουργία ενός βιώσιμου και αποτελεσματικού συστήματος Υγείας. Ο βαθμός στον οποίο θα υιοθετηθεί μία τέτοια λύση θα καθορίσει και τον ρυθμό ανόδου της ιδιωτικής ασφάλισης Υγείας.

Τα στοιχεία για το δημόσιο σύστημα Υγείας είναι εντυπωσιακά και δείχνουν με τον καλύτερο τρόπο τις συνθήκες που επικρατούν:

Ο προϋπολογισμός της Υγείας όχι μόνο έχει μειωθεί μέσα σε έξι χρόνια κατά 14,6 δισ. ευρώ, αλλά έχει υποχωρήσει ως ποσοστό του ΑΕΠ από το 10% που βρισκόταν το 2009, στο 4,3% του ΑΕΠ το 2015. Την ίδια ώρα, η μέση κατά κεφαλή φαρμακευτική δαπάνη διαμορφώνεται στα 179 ευρώ, όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος προσεγγίζει τα 320 ευρώ.