Οι ελληνικές τράπεζες αλλάζουν για να επιβιώσουν

Οι ελληνικές τράπεζες αλλάζουν για να επιβιώσουν

Του Κωνσταντίνου Μαριόλη

Αλλαγές σε όλα τα επίπεδα φέρνει το 2020 για τις ελληνικές τράπεζες καθώς μπαίνουν μπροστά τα σχέδια ολοκληρωτικής… μεταμόρφωσης με στόχο την προσαρμογή στα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται λόγω της ανάγκης μείωσης των «κόκκινων» δανείων, της αυστηροποίησης του ρυθμιστικού πλαισίου με φόντο την τραπεζική ένωση και της τεχνολογικής επανάστασης. Νέες πλατφόρμες πωλήσεων, διοικητική αναδιάρθρωση και νέες δομές, αλλαγές προσώπων και στρατηγικής, όλα θα λάβουν χώρα μέσα στο ερχόμενο έτος.

Την περασμένη εβδομάδα οι τέσσερις συστημικές τράπεζες ανακοίνωσαν τα αποτελέσματα εννεαμήνου και παράλληλα έθεσαν τους στόχους για τα επόμενα χρόνια παρουσιάζοντας η κάθε μια το δικό της Σχέδιο Μετασχηματισμού. Βασικός στόχος όλων είναι η επιτάχυνση της εξυγίανσης των ισολογισμών, η επιστροφή σε βιώσιμη κερδοφορία, η μείωση των NPEs και η επιστροφή στις βασικές δραστηριότητες αλλά με πιο αποδοτικό τρόπο. Επίσης, εκτός από τη μείωση των NPEs σε μονοψήφιο ποσοστό, τον εξορθολογισμό των δαπανών και την προσαρμογή στην ψηφιακή τεχνολογία, και οι τέσσερις τράπεζες θέλουν να κερδίσουν τον τίτλο της «αγαπημένης» τράπεζες των καταναλωτών όταν θα ολοκληρωθεί ο μετασχηματισμός τους.

Alpha Bank

Συμφωνία με την Cepal για τη δημιουργία μιας νέας πλατφόρμας διαχείρισης «κόκκινων» δανείων, σημαντικές διοικητικές αλλαγές και διαχωρισμός των τραπεζικών δραστηριοτήτων στα πρότυπα του σχεδίου της Eurobank, προβλέπει το στρατηγικό πλάνο της Alpha Bank. Ο πρώτος πυλώνας είναι το project Galaxy με την τιτλοποίηση-μαμούθ των 12 δισ. ευρώ που αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2020. Ο δεύτερος πυλώνας αφορά στο λειτουργικό μοντέλο της τράπεζας με μείωση του κόστους άνω του 10% μέσω γενικού «νοικοκυρέματος» (δίκτυο, υπηρεσίες κλπ).

Ο τρίτος πυλώνας σχετίζεται με την πελατοκεντρική ανάπτυξη της τράπεζας. Η Alpha Bank στοχεύει σε διείσδυση από 1,3 σε 2,5 προϊόντα ανά πελάτη, στη χορήγηση δάνειων ύψους 14 δισ. ευρώ και στην αύξηση των προμηθειών από επενδυτικά και τραπεζοασφαλιστικά προϊόντα. Ο τέταρτος πυλώνας αφορά στις εκτεταμένες αλλαγές σε διοίκηση και οργανωτική δομή. Ο διαχωρισμός του τομέα Λιανικής από τον τομέα Επιχειρηματικής Τραπεζικής, η δημιουργία νέας μονάδας Ανάπτυξης και Καινοτομίας και Ανώτερης Διεύθυνσης Marketing & Communications είναι μερικές από τις αλλαγές.

Eurobank

Το σχέδιο της Eurobank είναι λίγο έως πολύ γνωστό αφού ήταν η πρώτη που ανακοίνωσε ένα συνολικό πλάνο μετασχηματισμού και διαχείρισης των NPEs. Ήταν επίσης η πρώτη που δήλωσε την πρόθεσή της να αξιοποιήσει στο μέγιστο τον Ηρακλή με κρατικές εγγυήσεις ύψους 2,5 δις ευρώ για την τιτλοποίηση Cairo. Η βασική εκκρεμότητα της Eurobank είναι να επιλέξει τον προτιμητέο επενδυτή που θα αναλάβει τη διαχείριση των NPEs (project Cairo και FPS) μεταξύ των Pimco και doValue. Η τράπεζα έχει θέσει στόχο τη μείωση των NPEs σε μονοψήφιο ποσοστό το 2021.

Τρ. Πειραιώς

Κατά 12 δισ. ευρώ έχουν μειωθεί τα NPEs της Τρ. Πειραιώς από το αποκορύφωμα του 2015, σε μία πτωτική τάση που συνεχίζεται αδιάκοπα για 16 συνεχόμενα τρίμηνα. Η συνεργασία με την Intrum, η συμμετοχή στον «Ηρακλή» και οι υπόλοιπες πρωτοβουλίες θα συμβάλλουν στη μείωση των «κόκκινων» δανείων σε μονοψήφιο ποσοστό το 2023. Παράλληλα το σχέδιο μετασχηματισμού προβλέπει ότι τα εποπτικά της κεφάλαια το 2023 θα είναι 200 μονάδες βάσης υψηλότερα από τις εποπτικές απαιτήσεις. Ο δείκτης αποδοτικότητας RoTE εκτιμάται ότι θα βρίσκεται πάνω από το 5% όταν σήμερα είναι αρνητικός, ενώ ο δείκτης Texas θα μειωθεί στο 35% το 2023 από 88% το 2018.

Η βασική επιδίωξη της τράπεζας είναι να εξυγιάνει τον ισολογισμό της με παράλληλη μείωση των NPEs και χορήγηση νέων δανείων, καθώς η έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας της Intrum επιτρέπει στα στελέχη της να επικεντρωθούν στην καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των ευκαιριών χρηματοδότησης που φέρνει η ανάκαμψη της οικονομίας.

Όσο για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, η Τρ. Πειραιώς θέλει να επιτύχει σημαντικά αποτελέσματα, όπως για παράδειγμα την αύξηση σε πάνω από 30% των δανείων λιανικής που χορηγούνται online. Στόχος επίσης είναι η αύξηση των ενεργών χρηστών των ψηφιακών εφαρμογών σε πάνω από 2 εκατομμύρια και των ψηφιακών συναλλαγών σε πάνω από 90% επί του συνόλου.

Εθνική Τράπεζα

Η Εθνική Τράπεζα προχωρά και αυτή την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs έχοντας πουλήσει μέχρι στιγμής δάνεια ύψους 2,9 δισ. ευρώ, ενώ αν συμπεριληφθεί και η οργανική μείωση, συνολικά τα κόκκινα δάνεια έχουν περιοριστεί κατά 4 δις ευρώ. Η ΕΤΕ σκοπεύει να αξιοποιήσει τον «Ηρακλή» και να τρέξει ταχύτερα από το αρχικό πλάνο τις πρωτοβουλίες μείωσης των NPEs την επόμενη διετία χωρίς μάλιστα να υπάρξει κεφαλαιακή επίπτωση για τους μετόχους. Παράλληλα, περιμένει τις δεσμευτικές προσφορές για την Εθνική Ασφαλιστική μέσα στον Ιανουάριο για να κλείσει και αυτό το κεφάλαιο τηρώντας τη δέσμευση που έχει αναλάβει προς την DGComp.

Ένας ακόμη στόχος είναι η επιτάχυνση της διαδικασίας χορήγησης δανείων και το λανσάρισμα νέων και πιο σύγχρονων προϊόντων για ιδιώτες και επιχειρήσεις. Ήδη, έχει καταφέρει να μειώσει τους χρόνους κατά 40%-55% κυρίως στις αναδιαρθρώσεις δανείων ιδιωτών και μικρών επιχειρήσεων. Στο ίδιο πλαίσιο, η ΕΤΕ θέλει να αυξήσει σημαντικά τον αριθμό των χρηστών των ψηφιακών καναλιών, φρεσκάροντας το internet και το mobile banking, υιοθετώντας ταυτόχρονα καινοτόμες για την ελληνική αγορά υπηρεσίες και εφαρμογές.