Δεν τη σκιάζει φοβέρα καμιά, τη διεθνή επενδυτική κοινότητα, που σερφάροντας ανάμεσα στα κύματα των πληθωριστικών πιέσεων, των φόβων για την αύξηση των επιτοκίων, της αναμενόμενης αποκλιμάκωσης της ποσοτικής χαλάρωσης, της παράτασης και αναζωπύρωσης της πανδημίας, της ενεργειακής κρίσης, των γεωπολιτικών κρίσεων στη βορειοανατολική Ευρώπη και στη θάλασσα της νότιας Κίνας, της κινεζικής κρίσης ακινήτων και άλλων δυσμενών εξελίξεων, ταξιδεύουν σε νέα υψηλά.
Είναι γεγονός ότι η πορεία των αγορών έχει αυτονομηθεί πλήρως τόσο από τα μακροοικονομικά στοιχεία, όσο από τα σύνθετα δεδομένα στον χώρο της πραγματικής οικονομίας και από τα γεωπολιτικά και κοινωνικά γεγονότα. Είναι σαν να βρίσκονται οι αγορές μέσα σε μια κάψουλα και εκτοξευμένες από ένα πύραυλο στο διάστημα, να παρακολουθούν τα τεκταινόμενα στη Γη από ψηλά, συνεχίζοντας τη δική τους αυτόνομη και προδιαγεγραμμένη κίνηση.
Ωστόσο, συμβαίνουν και εντός των αγορών πράγματα και δημιουργούνται καταστάσεις, που σηματοδοτούν την εκδήλωση ακραίων συμπεριφορών και πρακτικών.
Ένα παράδειγμα είναι ότι οι περισσότερες μετοχές στα χρηματιστήρια της Νέα Υόρκης, που καταγράφουν νέες υψηλές τιμές, διαπραγματεύονται με δείκτες και πολλαπλασιαστές που ξεπερνούν τους αντίστοιχους της Τεχνολογικής φούσκας (Tech Bubble) του 1999, με πρώτο και καλύτερο τον βαρύ και καθοριστικό δείκτη της σχέσης της συνολικής χρηματιστηριακής αξίας των μετοχών σε σχέση με το ακαθάριστο εθνικό προϊόν, το γνωστό Market Cap / GDP.
Ένα άλλο παράδειγμα αποτελεί ο όγκος συναλλαγών των δικαιωμάτων προαίρεσης επί μετοχών, τα γνωστά σε όλους μας options, που ως γνωστόν αποτελούν ένα δείγμα ακραίας κερδοσκοπίας, ο οποίος είναι εκθετικά υψηλότερος από τον αντίστοιχο κατά τη διάρκεια του Tech Bubble. Και ασφαλώς τα options αυτά, δεν αποτελούν στα χέρια των επενδυτών εργαλεία αντιστάθμισης κινδύνου, αλλά μέσα συμμετοχής στις αγορές με ελάχιστο κόστος.
Ένα ακόμα παράδειγμα είναι η ιστορία με κάποια από τα 7.557 κρυπτονομίσματα που έχουν σχεδιαστεί σαν «πλάκα» και σήμερα διαπραγματεύονται σε τιμές, που τους δίνουν αποτιμήσεις δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ. Εδώ αξίζει να σημειωθεί, ότι μέσα στο 2021 δημιουργήθηκαν 4.740 νέα κρυπτονομίσματα.
Μεγάλες εταιρείες όπως η Tesla (TSLA), η κεφαλαιοποίηση της οποίας υπερβαίνει το $1 τρισ., παρουσιάζουν διαπραγματευτικές συμπεριφορές μετοχών που αξίζουν σεντς (penny stocks), με υψηλές διακυμάνσεις.
Ομάδες επενδυτών δημιουργούν, εκδίδουν και πωλούν NFTs (Non-Fungible Tokes) για κάθε είδους αντικείμενα, ενθυλακώνοντας σημαντικά ποσά.
Οι αποτιμήσεις μέσω των SPACs και των ΙPOs έχουν απογειωθεί σε εξωπραγματικά επίπεδα με χαρακτηριστικό παράδειγμα το Special Purpose Acquisition Company (SPAC), του πρώην Πρόεδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμο, του οποίου η αποτίμηση εκτινάχθηκε στα $5 δισ. χωρίς να υπάρχει όχι μόνον επιχειρηματική δραστηριότητα, αλλά ούτε ένα απλό business plan.
Είναι προφανές, ότι η δίψα για κέρδη και ο εθισμός στην έντονη κερδοσκοπία, αποστρέφει το βλέμμα των επενδυτών, από τα μακροοικονομικά δεδομένα και την πραγματική οικονομία. Το παράξενο είναι, ότι δεν εστιάζει ούτε στα του οίκου των αγορών, που παρουσιάζουν ακραίες στρεβλώσεις.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.