Οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι και οι win-win κρατικές πολιτικές
Shutterstock
Shutterstock

Οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι και οι win-win κρατικές πολιτικές

Όταν το υπουργείο Εργασίας αποφάσιζε να εισηγηθεί στον πρωθυπουργό την κατάργηση της περικοπής της σύνταξης για όσους συνταξιούχους θα συνέχιζαν να εργάζονται, δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι το μέτρο θα έχει τόσο μεγάλη επιτυχία σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε νωρίτερα ο πρωθυπουργός δείχνουν ότι περισσότεροι από 170.000 συνταξιούχοι δήλωσαν στην πλατφόρμα ότι εξακολουθούν να εργάζονται προτιμώντας να απολαμβάνουν ένα μεγαλύτερο (και το κυριότερο φανερό) εισόδημα από το να ζουν στην… παρανομία των μαύρων ή από το αν έχουν χαμηλότερο συνολικό εισόδημα μόνο και μόνο για να αποφύγουν το κούρεμα της σύνταξης κατά 30%.

Είναι ένα απτό και ενδεικτικό παράδειγμα πολιτικών win –win που δεν υπολογίζει «στατικά» το αποτέλεσμα αλλά δυναμικά. Και εξηγούμε: Κατάργηση της περικοπής της σύνταξης σημαίνει δημοσιονομική απώλεια καθώς κερδίζουν αυτοί που τους έκοβαν τη σύνταξη κατά 30%. Αυτό στατικά.

Δυναμικά, όταν ένας πολύ μεγάλος αριθμός συνταξιούχων αισθάνεται άνετα να συνεχίσει να δουλεύει γιατί δεν του κόβεται η σύνταξή του (απλά υφίσταται μια μικρή περικοπή στον μισθό του ή ανοίγει ένα μπλοκάκι και πληρώνει περίπου 130 ευρώ τον μήνα επιπλέον ασφαλιστικές εισφορές), τότε ο εργαζόμενος συνταξιούχος αυξάνει κατακόρυφα το εισόδημά του στα φανερά και ταυτόχρονα το δημόσιο κερδίζει λεφτά που κανονικά δεν θα εισέπραττε από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές. Αυτό είναι ο ορισμός του win –win.

Το υπουργείο Εργασίας περίμενε ότι θα έφτανε στους 100.000 ύστερα από τρία χρόνια και μαζεύτηκαν 170.000 σε λίγους μήνες. Η «επένδυση» που ήταν η κατάργηση της περικοπής της σύνταξης αποσβέστηκε αμέσως και τώρα το ερώτημα που γεννάται είναι το εξής: μπορεί αυτή η πολιτική να εφαρμοστεί και σε άλλους τομείς;

Αυτό ψάχνουν τώρα στην κυβέρνηση. Ένα πεδίο στο οποίο αναζητείται λύση είναι οι μητέρες κατά την περίοδο που απουσιάζουν σε άδεια μητρότητας. Θα είχε νόημα για παράδειγμα να μην κόβεται το επίδομα μητρότητας σε όσες θα συνέχιζαν να εργάζονται και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου; Έχει νόημα να βρεθούν αντίστοιχες λύσεις για τους δικαιούχους του επιδόματος ανεργίας;

Το ζητούμενο είναι να μην «φοβάται» ο πολίτης να κάνει μια κίνηση που θα αποφέρει πρόσθετο εισόδημα μόνο και μόνο γιατί θα χάσει μια παροχή που δικαιούται από το κράτος. Η στρατηγική επένδυσης σε πολιτικές win-win μπορεί να φέρει μεγάλα οφέλη. Ιδέες συγκεντρώνονται και το ζητούμενο είναι να υλοποιηθούν το ταχύτερο…