Οι φόροι αύξησαν τα ληξιπρόθεσμα και έκλεισαν επιχειρήσεις - Ο θλιβερός απολογισμός του ΣΥΡΙΖΑ

Οι φόροι αύξησαν τα ληξιπρόθεσμα και έκλεισαν επιχειρήσεις - Ο θλιβερός απολογισμός του ΣΥΡΙΖΑ

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Μόνο για πανηγυρισμούς δεν είναι η διετία του ΣΥΡΙΖΑ. 'Η τουλάχιστον θα έπρεπε η κυβέρνηση να κρατά χαμηλούς τόνους για τα πεπραγμένα του 2015 και του 2016. Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά και δείχνουν ότι την περασμένη διετία άνοιξαν πολύ λιγότερες επιχειρήσεις, οι φορολογούμενοι αύξησαν τις οφειλές τους προς το ελληνικό δημόσιο κατά 30 δισ. ευρώ, ενώ έκλεισαν 63.503 επιχειρήσεις.

Ο απολογισμός της διετίας είναι αρνητικός και εκτός του ότι βρίσκει φτωχότερους τους Έλληνες συνεπεία των πολλαπλών φόρων δεν φαίνεται η ακολουθούμενη πολιτική να αλλάζει την κατάσταση. Τουναντίον, η καθυστέρηση ολοκλήρωσης της αξιολόγησης φέρνουν στην επιφάνεια για μία ακόμη φορά σενάρια Grexit, ένα τέταρτο Μνημόνιο με νέους φόρους και μειώσεις μισθών. Οι εκθέσεις που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας όλες συγκλίνουν ότι είναι πολύ πιθανό ένα νέο πρόγραμμα και αφήνουν να αιωρείται και πάλι το θέμα της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

 Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του  διευθυντή του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Μ. Φράτσερ στη Deutsche Welle, οποίος σημειώνει ότι «Το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Ελλάδα δεν είναι η τρόικα, ούτε το ευρώ. Το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Ελλάδα είναι η κυβέρνηση και οι κρατικοί θεσμοί οι οποίοι δεν υπηρετούν τους πολίτες τους. Και σε τελική ανάλυση - αυτός είναι ο λόγος που αποτυγχάνουν».

Από την ανάλυση της διετίας του ΣΥΡΙΖΑ προκύπτουν τα εξής ενδιαφέροντα:

1. Τα έσοδα το 2016 υπερέβησαν τους στόχους που είχαν τεθεί κατά 1,7 δισ. ευρώ. Η υπεραπόδοση οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στην αύξηση της φορολογίας και συγκεκριμένα, της φορολογίας εισοδήματος και του ΦΠΑ. Ο όγκος των φορολογικών επιβαρύνσεων είναι τέτοιου μεγέθους που ήταν αναπόφευκτη η διόγκωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Το 2015 οι φορολογούμενοι δεν κατάφεραν να πληρώσουν φόρους ύψους 15,9 δισ. ευρώ και το 2016, 13,9 δισ. ευρώ. Δηλαδή από 65 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος του 2014 τα ληξιπρόθεσμα χρέη σκαρφάλωσαν στα 95,3 δισ. ευρώ στα τέλη του 2016. Και όπως φαίνεται θα εκτιναχθούν το 2017 δεδομένου ότι η φορολογική επιδρομή συνεχίζεται, ενώ έρχονται πλέον να προστεθεί και οι αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές.

2. Την διετία 2015-2016 άνοιξαν 59.218 νέες επιχειρήσεις. Αρνητικό ρεκόρ για την ελληνική οικονομία. Την αντίστοιχη προηγούμενη διετία είχαν ανοίξει 80.194 επιχειρήσεις.  Το περασμένο έτος οι επιχειρήσεις που έκλεισαν ανήλθαν στις 35.273,ενώ αυτές που άνοιξαν ήταν 28.669. Για πρώτη φορά καταγράφεται τόσο μεγάλο αρνητικό ισοζύγιο εγγραφών - διαγραφών στο ΓΕΜΗ καθώς το 2016 οι διαγραφές ήταν περισσότερες από τις εγγραφές κατά 6.604. Το 2015 ήταν 2.119, ενώ το 2014 μόλις 135.

3. Περισσότεροι από 839.000 φορολογούμενοι ένιωσαν την εφορία το 2016 καθώς τους κατασχέθηκαν περιουσιακά στοιχεία και οι τραπεζικοί λογαριασμοί. Μάλιστα για το 2017 η εφορία έχει βάλει στο στόχαστρο 1,65 εκατ. φορολογούμενοι οι οποίοι απειλούνται με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.

4. Σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν συναντάται το σοκαριστικό στοιχείο να χρωστούν οι μισοί φορολογούμενοι στο ελληνικό δημόσιο. Συγκεκριμένα 4.146.483 άτομα έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία και οφείλουν 95,3 δις. ευρώ.

5. Αντιμέτωποι με ποινικές διώξεις και ποινές φυλάκισης για μη εμπρόθεσμη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο, αλλά και με κατηγορίες για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος κινδυνεύουν να βρεθούν 2.473 φορολογούμενοι, που εντοπίστηκαν το προηγούμενο έτος να χρωστούν ν συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη 3,799  δισ. ευρώ στο Δημόσιο.