Οι φορολογικές δηλώσεις κρίνουν τη μείωση της προκαταβολής φόρου

Οι φορολογικές δηλώσεις κρίνουν τη μείωση της προκαταβολής φόρου

Στις αρχές Ιουλίου θα αποφασίσει η κυβέρνηση το πόσο θα μειωθεί η προκαταβολή φόρου αλλά και ποιες επιχειρήσεις θα επωφεληθούν από το μέτρο. Και αυτό καθώς η κυβέρνηση θα προχωρήσει στον έλεγχο των φορολογικών δηλώσεων, η υποβολή των οποίων βρίσκεται σε εξέλιξη, προκειμένου να διαπιστώσει τα προβλήματα στις επιχειρήσεις και το ύψος των κερδών ή ζημιών που θα δηλώσουν. Ταυτόχρονα θα ελεγχθούν και τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων στο διάστημα Μαρτίου - Ιουνίου.

Όπως ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης, μιλώντας στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα Mega, το είδος της μείωσης θα αποφασιστεί «όταν δούμε τις φορολογικές δηλώσεις των επιχειρήσεων». Έμφαση, όπως είπε, θα δοθεί στις πληττόμενες επιχειρήσεις, μια και «εκεί πρέπει η προκαταβολή να μειωθεί σημαντικά».

Το όριο μείωσης των ακαθάριστων εσόδων θα αποτελέσει και τον σημαντικότερο παράγοντα, καθώς θα κρίνει πόσες επιχειρήσεις θα τύχουν του ευεργετήματος της μείωσης της προκαταβολής φόρου αλλά και του ύψους της μείωσης. Εάν οι επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στο μέτρο είναι πάρα πολλές, το ποσοστό της μείωσης δεν θα φθάσει στο 50% αλλά θα περιοριστεί στο 30%.

Σύμφωνα με πληροφορίες, με βάση τα στοιχεία που έχουν συλλέξει στο υπουργείο Οικονομικών σχεδόν το σύνολο των πληττόμενων επιχειρήσεων παρουσιάζει μείωση των ακαθάριστων εσόδων άνω του 20% συγκριτικά με τα αντίστοιχα έσοδα του προηγούμενου έτους, εξέλιξη που αναμένεται να συνεχισθεί και ενδεχομένως να διευρυνθεί μέχρι το τέλος του 2020.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται η μείωση της προκαταβολής φόρου κατά 30% ή 50%. Δηλαδή από το 100% σήμερα η προκαταβολή φόρου θα περιοριστεί στο 70% ή ακόμα και στο 50%. Στην περίπτωση που συρρικνωθεί η προκαταβολή φόρου κατά 50% το Δημόσιο θα χάσει περίπου από 800 εκατ. ευρώ έως 1 δισ. ευρώ, ενώ εάν περιορισθεί στο 30% οι απώλειες θα είναι της τάξης των 500 εκατ. ευρώ περίπου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο που επεξεργάζονται στο υπουργείο Οικονομικών προβλέπει τα εξής:

• Το ποσοστό της μείωσης θα είναι οριζόντιο.

• Από το 100% σήμερα σχεδιάζεται να περιορισθεί στο 70% ή στο 50%. Το ποσοστό μείωσης του τζίρου θα κρίνει και το ποσοστό μείωσης της προκαταβολής φόρου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, η προκαταβολή φόρου ανέρχεται ετησίως στο ποσό των περίπου 2,4 δισ. ευρώ. Πάντως και σήμερα οι επιχειρήσεις μπορούν να ζητήσουν τη μείωση της προκαταβολής φόρου αλλά υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, ενώ η διαδικασία είναι αρκετά χρονοβόρα. Όπως προκύπτει από τη νομοθεσία, στην περίπτωση που μειωθεί το εισόδημα σε ποσοστό άνω του 25%, μπορεί να ζητήσει με αίτησή της τη μείωση της προκαταβολής.

Παράδειγμα

Έστω επιχείρηση ότι είχε κέρδη το 2018 και το 2019 ύψους 100.000 ευρώ. Ο φόρος που θα κληθεί να πληρώσει φέτος ανέρχεται στα 24.000 ευρώ, όσο ήταν και η προκαταβολή που είχε δώσει η επιχείρηση για το 2019. Άρα επί της ουσίας ο φόρος μηδενίζεται φέτος και καλείται να πληρώσει μειωμένη προκαταβολή φόρου για το 2020 κατά 50%. Δηλαδή θα καταβάλει στο Δημόσιο 12.000 ευρώ.

Το 2021 η ίδια επιχείρηση στην περίπτωση που έχει μείωση κερδών κατά 20% ο φόρος θα ανέλθει στα 19.200 ευρώ. Από το προηγούμενο έτος είχε καταβληθεί προκαταβολή φόρου 12.000 ευρώ. Θα πρέπει να πληρώσει στην εφορία 7.200 ευρώ (9.600-6.000) καθώς και την προκαταβολή φόρου για το 2022 που θα ανέλθει στα 19.200 ευρώ. Συνολικά θα καταβάλει 26.400 ευρώ.