Οι φύλακες των «παραμάγαζων» της φοροδιαφυγής

Οι φύλακες των «παραμάγαζων» της φοροδιαφυγής

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Κάποιοι δεν θέλουν να παταχθεί η φοροδιαφυγή. Αυτό δεν αποτελεί σίγουρα είδηση ωστόσο, στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που διανύουμε την τελευταία επταετία και με τους φορολογούμενους να πληρώνουν ή να αδυνατούν να πληρώσουν φόρους που ξεπερνούν κάθε φαντασία, ο περιορισμός της φοροδιαφυγής αποτελεί το πλέον ζητούμενο μαζί με ένα σταθερό φορολογικό σύστημα.

Εφόσον βέβαια συμβεί κάτι τέτοιο θα κλείσουν πολλά «παραμάγαζα», αρκετοί θα βρεθούν στη φυλακή και κάποια, νοικοκυριά που ζουν από τις παράπλευρες δραστηριότητες των κυκλωμάτων της φοροδιαφυγής θα βρεθούν «άνεργα».

Τόσο άνθρωποι της αγοράς της πληροφορικής, ακόμα και πρώην στελέχη του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζουν ότι η πάταξη της φοροδιαφυγής είναι εύκολη αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση. Και πολιτική βούληση δεν υπάρχει. Θα μπορούσε όπως αναφέρουν να δημιουργηθεί ένα ενιαίο ηλεκτρονικό σύστημα το οποίο θα συνδέει όλους τους δημόσιους και τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης. Δηλαδή η εφορία, το ΙΚΑ και όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, κτηματολόγιο, πολεοδομίες, δήμοι, τράπεζες, να ενταχθούν στο ηλεκτρονικό σύστημα. Οι ελεγκτικές αρχές θα μπορούσαν να έχουν πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα των πολιτών και θα μπορούσαν να γνωρίζουν ακριβώς την περιουσιακή τους κατάσταση. Μεταβιβάσεις, υποχρεώσεις, ρυθμίσεις θα ήταν γνωστά στις ελεγκτικές αρχές. Ωστόσο, κάποιοι αρνούνται πεισματικά να προχωρήσουν στη δημιουργία.

Είναι ενδεικτική η επισήμανση του Διοικητή της τράπεζας της Ελλάδας κ. Ιωάννη Στουρνάρα στην έκθεση νομισματικής πολιτικής για το 2016. «Η αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων της τεχνολογίας (ευρεία χρήση µηχανογραφηµένων συστημάτων στη δημόσια διοίκηση) θα µπορούσε, πέρα από τον περιορισμό του λειτουργικού κόστους, να είναι καθοριστική στη διασταύρωση των στοιχείων που αφορούν τους φορολογούμενους (οικονομική κατάσταση, περιουσία, εργασία). Βέβαια, αυτό προϋποθέτει και την ύπαρξη ενός δικτύου που θα συνδέει όλους τους δημόσιους φορείς και τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης.

Η δημιουργία του πληροφορικού συστήματος είναι εύκολη και μάλιστα η υλοποίηση του ταχύτατη. Η κυβέρνηση θα μπορούσε να αξιοποιήσει τις νέες τεχνολογίες για τη δημιουργία ενός υπερσυστήματος ενάντια στη φοροδιαφυγή. Με αυτό τον τρόπο θα μπορούσε να αποφύγει τους «κόφτες» και δεν θα βρισκόταν σίγουρα τον Μάιο αναγκασμένη να αναζητά νέα μέτρα για την κάλυψη δημοσιονομικών κενών.

Αλλά όπως τονίζει και ο κ. Στουρνάρας δεν αρκεί μόνο αυτό. Συγκεκριμένα «Με τη µείωση της πολυπλοκότητας της φορολογικής νοµοθεσίας µπορεί να ενισχυθεί η εθελοντική φορολογική συµµόρφωση, υπό την προϋπόθεση ότι θα αναπτυχθεί ένας ελεγκτικός µηχανισµός που θα είναι λειτουργικά ικανός να ελέγχει τη φοροδιαφυγή και όχι µόνο να εντοπίζει τους µη συνεπείς φορολογούµενους, αλλά και να επιβάλλει κυρώσεις µέσω ενός ισχυρού αλλά και δίκαιου πλαισίου ποινών. Αυτό βέβαια θα πρέπει να συνδέεται µε την κατάλληλη εκστρατεία καλλιέργειας της φορολογικής συνείδησης των πολιτών.