Αύξηση του ΑΕΠ κατά μόλις 0,9% το τρέχον έτος και κατά 2,0% το 2018 προβλέπουν οι γερμανοί «Σοφοί» για την Ελλάδα. Τα ποσοστά είναι χαμηλότερα σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις τόσο της Ε.Ε. όσοι και των περισσότερων διεθνών οργανισμών, ενώ «προσγειώνουν» τις προσδοκίες της ελληνικής κυβέρνησης όσον αφορά στους ρυθμούς ανάπτυξης, προβλέποντας ότι θα κινηθούν χαμηλότερα από τους αντίστοιχους της ευρωζώνης.
Σημειώνεται ότι η αρχική πρόβλεψη του προϋπολογισμού έκανε λόγο για ανάπτυξη 2,7% το 2017, ενώ πρόσφατα η κυβέρνηση τοποθέτησε τον ρυθμό ανάπτυξης στο 1,8%, στο ίδιο επίπεδο με την τελευταία πρόβλεψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Από την πλευρά της, η Τρ. Πειραιώς προβλέπει ανάπτυξη της τάξης του 1,2% και ο οίκος Moody''s 1,5%. Σήμερα, εξάλλου, η Κομισιόν αναθεώρησε στο 1,6% την ανάπτυξη του 2017 έναντι 2,1% στις εαρινές της προβλέψεις.
Το Γερμανικό Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων εκτιμά, επίσης, ότι η ανεργία στην Ελλάδα θα κυμανθεί φέτος στο 21,5% και το 2018 θα περιοριστεί κοντά στο 20%.
Στην 460σέλιδη έκθεσή τους, που παρέδωσαν χθες στην Angela Merkel και έδωσαν αργότερα στη δημοσιότητα, η οποία παρουσιάζει τις προβλέψεις τους για τη Γερμανία, την Ευρώπη και ολόκληρο τον πλανήτη, οι πέντε «Σοφοί» της γερμανικής οικονομίας διατυπώνουν την εκτίμηση ότι η ανάπτυξη στην Γερμανία θα φτάσει για το 2017 το 2,0%, ενώ το 2018 θα ανέβει στο 2,2%, αναθεωρώντας έτσι επί τα βελτίω την προ εξαμήνου πρόβλεψή τους (1,4% και 1,6% αντίστοιχα). Σύμφωνα με τους ίδιους, η Ευρωζώνη θα σημειώσει ανάπτυξη 2,3% το 2017 και 2,1% το 2018.
Ειδικά για τη Γερμανία, αν και σημειώνουν ότι η οικονομική συγκυρία είναι εξαιρετική, προειδοποιούν ότι η επόμενη κυβέρνηση δεν θα πρέπει να προχωρήσει σε πολιτική παροχών. Επίσης, προειδοποιούν για τον κίνδυνο «υπερθέρμανσης», με επιστροφή της πληθωριστικής απειλής -κάτι που αποτελεί και σαφή αιχμή προς την ΕΚΤ. Ζητούν, ακόμη, να υιοθετηθεί επειγόντως ένας νέος μεταναστευτικός νόμος, που θα επιτρέπει την υποδοχή 400.000 τουλάχιστον αλλοδαπών ετησίως, έτσι ώστε να καλυφθεί το έλλειμμα που υπάρχει στην αγορά εργασίας, λόγω της γήρανσης του πληθυσμού και της υπογεννητικότητας.
Οι διακεκριμένοι γερμανοί οικονομολόγοι αναφέρονται στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια, επισημαίνοντας ότι τις περισσότερες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας έχουν εφαρμόσει οι χώρες με υψηλό ποσοστό ανεργίας, αλλά και με το μεγαλύτερο δημόσιο χρέος, όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Ιταλία και η Πορτογαλία.
Σημειώνουν, επίσης, ότι ιδιαιτέρως σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της απασχόλησης στην Ελλάδα και στην Ισπανία διαδραματίζει ήδη από το 2013 ο κλάδος του τουρισμού. Σε αυτόν τον τομέα, τονίζεται, η απασχόληση αυξάνεται με γρηγορότερο ρυθμό από ό,τι σε άλλους κλάδους της οικονομίας. «Αυτή η θετική εξέλιξη αντικατοπτρίζει την εξαιρετική ανάπτυξη του τουρισμού στη Νότια Ευρώπη και ευνοείται από το γεγονός ότι σε αυτόν τον τομέα, οι απαιτήσεις προσόντων είναι συγκριτικά χαμηλότερες», αναφέρεται στην έκθεση, ενώ επισημαίνεται ότι παραμένει ανοιχτό το αν η ανάπτυξη στον τουρισμό θα συνεχιστεί με αυτόν τον ρυθμό στην περίπτωση που περιοριστεί η πολιτική αστάθεια σε άλλες χώρες της περιοχής.
Σε ό,τι αφορά το χρέος στην Ευρωζώνη, οι γερμανοί «Σοφοί» αναφέρουν ότι το ποσοστό επί του ΑΕΠ δίνει μια πρώτη εντύπωση βιωσιμότητας των δημοσιονομικών, δεν λέει όμως τίποτα όσον αφορά για παράδειγμα το χρονοδιάγραμμα των υποχρεώσεων εξυπηρέτησης του οφειλόμενου χρέους. «Έτσι μπορεί, όπως στην περίπτωση της Ελλάδας, ένας πολύ υψηλός δείκτης χρέους επί του ΑΕΠ να συνδέεται με μικρές υποχρεώσεις πληρωμών για την εξυπηρέτηση του χρέους σε μεγάλο χρονικό διάστημα. Επιπλέον, ο δείκτης δεν δείχνει αν ένα κράτος είναι χρεωμένο στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό, στο δικό του ή σε ξένο νόμισμα, αν και αυτό επηρεάζει τις δυνατότητες μείωσης του χρέους, για παράδειγμα μέσω του πληθωρισμού», συμπληρώνουν.
Οι πέντε οικονομολόγοι αναφέρονται ακόμη στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) και στην συζήτηση σχετικά με τον μελλοντικό του ρόλο, ενδεχομένως ως Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου. Κατά την άποψή τους, «ο ESM αποτελεί ένα σημαντικό στοιχείο της αρχιτεκτονικής της Ευρωζώνης και δεν πρέπει να εγκαταλειφθεί, ή να ενσωματωθεί σε κάποιον ευρωπαϊκό θεσμό».
Η περαιτέρω εξέλιξή του όμως, προειδοποιούν, «δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μετατρέψει τον ESM σε μηχανισμό αναδιανομής». Αντιθέτως, θα πρέπει να εξεταστούν επιλογές οι οποίες ενισχύουν τα κίνητρα των κρατών-μελών για την αποτροπή κρίσεων, τονίζουν.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
AP Photo