Αίσθηση προκάλεσαν στην επενδυτική κοινότητα οι δηλώσεις του κ. Μυτιληναίου σχετικά με τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει η χώρα μας, και όχι μόνο στην περίπτωση ενός βαρύ χειμώνα. Η στήλη αναφέρθηκε σε παλαιότερα άρθρα για τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει ο πλανήτης, καθώς, όπως και στην περίπτωση του ιού, μας βρίσκει για ακόμη μία φορά απροετοίμαστους!
Στο άρθρο μας “Η κλιματική αλλαγή συμπαρασύρει τη χώρα” τονίζαμε ότι “Παρόλο που οι ειδικοί και οι επιστήμονες προειδοποιούσαν εδώ και χρόνια για τις επιπτώσεις στον πλανήτη από την καταστροφική πολιτική των κρατών, των επιχειρήσεων και του κάθε ανθρώπου ως προς το περιβάλλον, οι πολιτικοί έκλειναν τα αυτιά τους στις φωνές, καθώς θεωρούσαν ότι ο «μουτζούρης» θα περάσει στον επόμενο και δε θα χρειαστεί να γίνουν οι κακοί που θα αναγκάσουν επιχειρήσεις και πολίτες να πάρουν τα απαραίτητα μέτρα και να επενδύσουν στην επόμενη φιλική ημέρα ως προς το περιβάλλον. Τώρα όλοι θα κληθούν να πληρώσουν τον δυσβάσταχτο λογαριασμό! Πολιτικοί, κυβερνήσεις, πολυεθνικές και ο κάθε άνθρωπος που ζούσε μέσα στην αυταπάτη της συνεχιζόμενης ευημερίας, από το ξεζούμισμα και την κατασπατάληση των φυσικών πόρων του πλανήτη, δεν ήθελαν να δουν τα σημάδια που έστελνε ο πλανήτης.”
Και τα σημάδια ήταν και παραμένουν ικανά να δημιουργήσουν μια τέλεια καταιγίδα για τις πληγωμένες οικονομίες του πλανήτη (από την πανδημία) και φυσικά για την ίδια την ανθρώπινη ζωή πέρα από τις οικονομικές συνέπειες μιας ενεργειακής κρίσης. Καθώς στην αναμπουμπούλα «ο λύκος χαίρεται», έτσι και οι κερδοσκόποι θα προσθέσουν την... τελική πινελιά στον ενεργειακό καμβά του φετινού χειμώνα.
Ρίχνοντας μια ματιά στο διάγραμμα του πετρελαίου ένας τεχνικός αναλυτής θα μπορούσε να υποθέσει ότι μια διάσπαση των 80 δολ. θα άνοιγε τις πόρτες για τιμές έως τα 110 δολ. Μήπως όμως όλα είναι οριακά και θα εξαρτηθούν από τους αγαπημένους μας κερδοσκόπους οι οποίοι θα σπεύσουν να ωθήσουν υψηλότερα τις τιμές μόλις δουν τα τεχνικά σήματα διάσπασης. Μήπως πάλι τα 80 δολ. αποδειχθούν το υψηλό σημείο και ξεγελάσουν τους αγοραστές με συνέπεια να δούμε διορθώσεις έως τα 60 δολ.;
Αν ακολουθήσουμε τη λογική, αλλά και τα λεγόμενα όλων των ειδικών, είτε αναλυτών, είτε επιχειρηματιών (παρόχων ενέργειας κ.ο.κ.) θα δούμε ότι εν μέσω χειμώνα όλα συνηγορούν προς υψηλότερες τιμές ενέργειας λόγω της αυξανόμενης ζήτησης.
Οι εικόνες που βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες από το Ηνωμένο Βασίλειο αναδεικνύουν το πρόβλημα από τις ελλείψεις καυσίμων ενώ και η διεύρυνση των ενεργειακών ελλείψεων στην Κίνα είχε ως αποτέλεσμα να σταματήσει η παραγωγή σε αρκετά εργοστάσια, περιλαμβανομένων αυτών που προμηθεύουν την Apple και την Tesla, γεγονός που αναμένεται να πλήξει τον μεταποιητικό κλάδο της χώρας και τις σχετιζόμενες αλυσίδες προμήθειας.
Ως επακόλουθο, θα πληγώσει και τα οικονομικά αποτελέσματα των εν λόγω εταιρειών. Λαμβάνοντας υπόψιν όλα αυτά δε μου μένει παρά να αγοράσω μελλοντικά συμβόλαια πετρελαίου, φυσικού αερίου κ.ο.κ., καθώς θεωρώ ότι θα κινηθούν έντονα ανοδικά. Με τη συλλογιστική αυτή θέλω να δείξω ότι φαίνεται πολύ απλό για να κερδοσκοπήσω εκ του ασφαλούς. Αν ήταν όμως τόσο απλό, πιστέψτε με δε θα υπήρχε κανένας να ασχολείται με άλλη εργασία εκτός από τις αγορές και την κερδοσκοπία! Το παιχνίδι θα κριθεί στις λεπτομέρειες και φυσικά στην ισχύ των long /short κερδοσκοπικών κεφαλαίων. Όλα είναι ανοιχτά!
Όσον αφορά στις κινήσεις των ηγετών του πλανήτη μπροστά στον ενεργειακό πόλεμο που ξεκίνησε βλέπουμε ότι βρίσκονται σε διχασμό, καθώς η ενέργεια αποτελεί ταυτόχρονα και ζήτημα εθνικής ασφάλειας. Η οικονομική ανάλυση αποκαλύπτει ότι καμία μεμονωμένη στρατηγική δεν αρκεί για να λύσει ταυτόχρονα το πρόβλημα της εθνικής ασφάλειας και της κλιματικής αλλαγής.
Με απλά λόγια οι κυβερνήσεις βρίσκονται σε δίλλημα για το εάν θα πρέπει να εξαντλήσουν τα εγχώρια αποθέματα ενέργειας (όσες έχουν αρκετά), για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες των ψηφοφόρων τους και να μην ανέβουν περαιτέρω οι τιμές, (ενώ συγχρόνως θα γίνουν πιο ευάλωτες σε μελλοντικές εξαρτήσεις από τρίτους ενεργειακούς παίκτες του πλανήτη βλ. Ρωσία). Ή εάν θα πρέπει να εισάγουν ενέργεια από τρίτους ώστε να διατηρήσουν τα εγχώρια αποθέματα αλλά επιβαρύνοντας με φόρους τους καταναλωτές(επιχειρήσεις, πολίτες κ.ο.κ.).
Αναφορικά με τη γειτονιά μας, οι παράγοντες οι οποίοι προκάλεσαν τριπλασιασμό της τιμής του φυσικού αερίου εκτινάσσοντας το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος, δεν πρόκειται να εξαλειφθούν. Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα του, το πρακτορείο Reuters, αναλύει τη γνώμη πολλών ειδικών που προτείνουν ως εναλλακτική λύση την εστίαση στη μείωση της ζήτησης.
Επίσης, μια μελέτη από τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας δείχνει ότι, η αύξηση του πληθυσμού της Γης και η ανάπτυξη της οικονομίας τείνουν στο να χρειάζεται ο κόσμος έως το 2050 αρκετά περισσότερη ενέργεια από 600 εξατζάουλ, αντίστοιχη με 14 δισεκατομμύρια τόνους πετρελαίου.
Το 2020 καταναλώθηκαν 412 εξατζάουλ απ’ όλο τον πλανήτη που για αρκετό διάστημα ήταν κλειστός λόγω της καραντίνας. Ακόμα κι αν κατασκευαστούν μαζικά αιολικά πάρκα και φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις, η χρήση των ορυκτών καυσίμων θα παραμένει ενεργή, είναι αδύνατον να προσαρμοστεί τόσο γρήγορα ο πλανήτης στις καθαρές ενεργειακές λύσεις.
Στον αντίποδα, η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας υπολογίζει ότι ο περιορισμός της υπερθέρμανσης στον 1,5 βαθμό Κελσίου πέραν των προβιομηχανικών επιπέδων έως το 2050 απαιτεί περιστολή κατανάλωσης στα 344 εξατζάουλ.
Μάλλον το χάσαμε το παιχνίδι! Έτσι δείχνει προς ώρας! Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα! Πάρα ταύτα, θεωρούμε ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί ο στόχος αν υπάρξει μια γρήγορη κινητοποίηση και οι κυβερνήσεις προχωρήσουν σε άμεσες και όχι χρονοβόρες κινήσεις βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης με προγράμματα, όπως το “εξοικονομώ κατ'οίκον” που υπάρχει στη χώρα μας και φυσικά μέσω αντίστοιχων επιδοτήσεων στις υπόλοιπες χώρες.
Προγράμματα που θα πρέπει να γίνουν περισσότερο ελκυστικά για όλους τους πολίτες, καθώς η αυτονόμηση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων είναι πλέον άμεση ανάγκη ενεργειακής επιβίωσης. Θα είναι ο άριστος τρόπος να ενισχυθεί η ασφάλεια των ενεργειακών αποθεμάτων, καθώς οι πολίτες θα έχουν ενεργειακή αυτονόμηση που θα προέρχεται από το σπίτι τους. Έτσι θα λυθεί και το πρόβλημα της εθνικής ασφάλειας των ενεργειακών αποθεμάτων.
Πιο επιτακτικό και άμεσα πραγματοποιήσιμο φαντάζει το σχέδιο για τη χώρα μας, καθώς οι εισαγωγές ενέργειας αποτελούν μεγάλο πρόβλημα και ως προς την αύξηση του κόστους αλλά και μέγιστο ζήτημα εθνικής ασφάλειας.
Η κίνηση της ΔΕΗ με τη μεγάλη αύξηση κεφαλαίου και την αλλαγή της πορείας της, από την καταστροφή του 2016-2018, στο απόλυτο επιτυχές στόρι, που σίγουρα θα συζητιέται για πολύ καιρό, θα βοηθήσει τη χώρα να αποκτήσει επιτέλους μια ενεργειακή απεξάρτηση από τρίτους, αρκεί να γίνουν όλα σύμφωνα με τα σχέδια. Εξάλλου, η χώρα μας διαθέτει και τις κατάλληλες καιρικές συνθήκες, αλλά και τις αντίστοιχες εταιρείες για αξιοποίηση της ηλιακής και αιολικής ενέργειας.