Του Γιώργου Φιντικάκη
Τους όρους για να πάρει μπροστά η επένδυση στις Σκουριές συζήτησε χθες η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με την ηγεσία της καναδικής εταιρείας Eldorado Gold, της οποίας πηγές μετέφεραν την εικόνα ότι αυτήν τη φορά δεν συνάντησαν τοίχο, όπως τα προηγούμενα χρόνια, και ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να «ξεπαγώσει» σύντομα το έργο.
Στη λογική αυτή η μεικτή επιτροπή που θα συσταθεί, από ειδικούς του ΥΠΕΝ και της εταιρείας, θα κινηθεί με ταχείς διαδικασίες, προκειμένου μέσα στο προσεχές διάστημα να έχουν συζητηθεί και επιλυθεί όλα τα ζητήματα που κρατούν παγωμένη την επένδυση, δηλαδή τα περιβαλλοντικά, αδειοδοτικά και αναπτυξιακά.
Στην συζήτηση που θα ανοίξει άμεσα, λέγεται ότι το υπουργείο θα ζητήσει από την Eldorado Gold, να παράσχει κάποια επιπλέον ανταποδοτικά οφέλη προς την τοπική κοινωνία, για παράδειγμα σε όρους απασχόλησης και ανάπτυξης των γύρω περιοχών, κάτι για το οποίο η πλευρά των Καναδών δείχνει θετική διάθεση. Τα άλλα δύο ζητήματα που λέγεται ότι μπορεί να τεθούν στο τραπέζι, θα αφορούν πιθανές τροποποιήσεις σε περιβαλλοντικές, όπως και αδειοδοτικές πτυχές της επένδυσης, δίχως αυτό να σημαίνει επαναδιαπραγμάτευση εκ του μηδενός της σύμβασης, όπως είχε φτάσει να κάνει αρκετές φορές τα προηγούμενα χρόνια η καναδική εταιρεία.
Κοινή εκτίμηση αμφότερων των πλευρών είναι ότι το σχέδιο ύψους άνω του 1 δισ της καναδικής εταιρείας, για την εξόρυξη-κατεργασία χρυσού και άλλων πολύτιμων μετάλλων στη Βορειοανατολική Χαλκιδική, οδηγείται σε σταδιακή απεμπλοκή, και ότι είναι θέμα χρόνου η χορήγηση των αδειών που εκκρεμούν. Τέτοιες είναι η τροποποίηση του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού του εργοστασίου εμπλουτισμού των Σκουριών, η μετεγκατάσταση των αρχαιοτήτων, η αναθεώρηση της πολεοδομικής άδειας για το εργοστάσιο των Σκουριών, η τροποποίηση του προσαρτήματος της τεχνικής μελέτης για τον χώρο απόθεσης των Σκουριών, και η τεχνική μελέτη μεταλλουργίας του Μαντέμ Λάκκου.
Σημειώνεται ότι έναν και πλέον χρόνο από τον Απρίλιο του 2018, οπότε και η Διαιτησία δικαίωσε την Ελληνικό Χρυσό, ελάχιστα πράγματα έχουν προχωρήσει. Τον περασμένο μάλιστα Σεπτέμβριο, η καναδική εταιρεία, πατώντας πάνω σε συνολικά 18 υπερ της αποφάσεις από το Συμβούλιο της Επικρατείας, είχε αποστείλει εξώδικο προς το Δημόσιο πρειδοποιώντας ότι θα αξιώσει αποζημίωση ύψους 750 εκατ. ευρώ για τις ζημιές που προκαλούν οι συνεχείς καθυστερήσεις. Στην ουσία με τη συγκεκριμένη κίνηση, η εταιρεία είχε "φωτογραφίσει" το ποσό που θα διεκδικούσε από το Δημόσιο, εφόσον κατέθετε εναντίον του αγωγή αποζημίωσης και η υπόθεση, έφτανε κάποια στιγμή στη Δικαιοσύνη.
Σύμφωνα με την εταιρεία, τo project πρόκειται να δημιουργήσει 1.000 επιπρόσθετες θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια της κατασκευής και κατά μέσο όρο 700 άμεσες θέσεις εργασίας κατά την 25ετή, τουλάχιστον, λειτουργία του. Συνολικά, κατά τα επόμενα 25 χρόνια λειτουργίας των Μεταλλείων Κασσάνδρας, η εταιρεία έχει υπολογίσει ότι θα δημιουργηθούν άμεσα και έμμεσα 5.000 θέσεις εργασίας στη Χαλκιδική, οι οποίες θα αποφέρουν 1,5 δισ. ευρώ σε πληρωμές εργαζομένων, 3 δισ. ευρώ σε πληρωμές προς Έλληνες προμηθευτές, 1 δισ. ευρώ σε άμεσους φόρους για το ελληνικό κράτος, 450 εκατ. ευρώ σε ετήσια έσοδα εξαγωγών και 80 εκατ. σε επενδύσεις στην κοινωνία.