Οι "Sherlock Holmes" της ΓΓΔΕ βάζουν στο "μάτι" γιατρούς και δικηγόρους

Οι "Sherlock Holmes" της ΓΓΔΕ βάζουν στο "μάτι" γιατρούς και δικηγόρους

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Τα εισοδήματα των τελευταίων χρόνων και το ύψος των δαπανών θα αποτελέσουν τα βασικά κριτήρια για τους ελέγχους που θα επακολουθήσουν στις επικίνδυνες κατηγορίες επαγγελμάτων όπως είναι αυτές των γιατρών, των δικηγόρων και των επαγγελμάτων που δραστηριοποιούνται στο κλάδο της οικοδομής.

Αμέσως μετά το τέλος του καλοκαιριού και την ολοκλήρωση των ελέγχων στους τουριστικούς προορισμούς η γενική γραμματεία δημοσίων εσόδων στρέφει το ελεγκτικό της ενδιαφέρον στις κατηγορίες των επαγγελμάτων που αφενός φοροδιαφεύγουν ευκολότερα, αφετέρου οι τελευταίες παρεμβάσεις της κυβέρνησης τους διευκολύνουν να αποκρύψουν τα εισοδήματα τους.

Αν και καθυστερημένα, ο ελεγκτικός μηχανισμός αντιλήφθηκε ότι πρέπει να αυξηθούν οι έλεγχοι στις επικίνδυνες κατηγορίες και αφού προηγουμένως διαπιστώθηκε η κατάρρευση των δημοσίων εσόδων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δημοσιοποιηθεί ο ελεγκτικός στόχος (ποσοτικός και ως προς τα έσοδα που έχουν εισπραχθεί) υπολείπεται της συμφωνίας με τους πιστωτές της χώρας εξέλιξη που θα δημιουργήσει προβλήματα στις διαπραγματεύσεις που θα ξεκινήσουν το πρώτο 15μέρο του Σεπτεμβρίου.

Στο πλαίσιο αυτό και με στόχο την ενίσχυση των εσόδων η ΓΓΔΕ έχει εκπονήσει σχέδιο για τους ελέγχους του φθινοπώρου στους ελεύθερους επαγγελματίες και σύμφωνα με πληροφορίες οι έλεγχοι θα γίνονται ανάλογα με τον βαθμό «επικινδυνότητας» του εκάστοτε κλάδου, όπως αυτός προκύπτει από την «ανάλυση κινδύνου» (risk analysis) που έχουν εκπονήσει στη ΓΓΔΕ.

Οι έλεγχοι θα γίνονται με διαφορετική μέθοδο ανά κατηγορία επαγγέλματος ή ανά ομάδα επαγγελματικών κλάδων. Δηλαδή, διαφορετικά θα τεθούν για τις επιχειρήσεις που  δραστηριοποιούνται στο χώρο της εστίασης και διαφορετικά για τους δικηγόρους, τους γιατρούς κλπ.

Τα βασικά κριτήρια για την διενέργεια ενός ελέγχου θα είναι:

- Τα εισοδήματα που έχουν δηλωθεί τα προηγούμενα χρόνια.

- Οι επαγγελματικές δαπάνες ανά δραστηριότητα.

- Τα δάνεια που έχει λάβει κάθε επαγγελματίας.

- Τα περιουσιακά στοιχεία των ελεγχόμενων.

Εκτός των ανωτέρω ελέγχων θα πραγματοποιηθούν και τυχαίοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι και για πρώτη φορά θα γίνει χρήση της τεχνογνωσίας από τεχνοκράτες από τη Μεγάλη Βρετανία και τη Γαλλία.

Συγκεκριμένα, εννέα στελέχη της ΓΓΔΕ εκπαιδεύτηκαν μέσω ειδικών σεμιναρίων πριν από λίγους μήνες (τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου) για τρεις εβδομάδες, τα οποία πραγματοποιήθηκαν στο Παρίσι. Η εκπαίδευση αφορούσε τόσο στο κομμάτι της διενέργειας των ελέγχων, όσο και της χρήσης των ηλεκτρονικών πληροφοριακών συστημάτων, ενώ παρόμοια τεχνική βοήθεια αναμένεται και από το Ηνωμένο Βασίλειο.