Οι τράπεζες «εγκρίνουν» το σχέδιο της ΤτΕ για τα «κόκκινα» δάνεια

Οι τράπεζες «εγκρίνουν» το σχέδιο της ΤτΕ για τα «κόκκινα» δάνεια

Θετική είναι η αντίδραση των τραπεζιτών στο σχέδιο για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων που τους παρουσίασε σήμερα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιάννης Στουρνάρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τράπεζες εκτιμούν ότι η ελεγχόμενη επίπτωση στα εποπτικά τους κεφάλαια και οι τεχνικές λεπτομέρειες του σχεδίου που έχει επεξεργαστεί η ΤτΕ, αυξάνουν τις πιθανότητες επιτυχίας και παράλληλα περιορίζουν σημαντικά τον κίνδυνο να χρειαστεί νέα ανακεφαλαιοποίηση.

Την ίδια ώρα, η προοπτική της δραστικής μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) στους τραπεζικούς ισολογισμούς κατά 42 δισ. ευρώ, θεωρείται κρίσιμη για να σταματήσουν οι χρηματιστηριακές πιέσεις και να βγει ο κλάδος σταδιακά από το τέλμα των τελευταίων ετών. Αυτό που μένει να δούμε είναι αν το σχέδιο της ΤτΕ συγκεντρώνει τα χαρακτηριστικά εκείνα που θα «αναγκάσει» τις εποπτικές αρχές και την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DGComp) να δώσουν το πράσινο φως, σε μία εξέλιξη που θα έχει σημαντικά οφέλη για τις ελληνικές τράπεζες.

Με βάση το εν λόγω σχέδιο, ο αντίκτυπος για τα εποπτικά κεφάλαια των τεσσάρων συστημικών τραπεζών από τη μεταφορά κεφαλαίων που αντιστοιχούν στον αναβαλλόμενο φόρο, θα είναι της τάξης των 2-3 ποσοστιαίων μονάδων που σημαίνει ότι οι σχετικοί δείκτες θα μειωθούν σε διαχειρίσιμο επίπεδο.

Τα οχήματα ειδικού σκοπού (SPV), στα οποία θα μεταφερθούν τα NPEs θα εκδώσουν ομόλογα που θα πωληθούν σε επενδυτές, ενώ τη διαχείριση των δανείων θα αναλάβει εξειδικευμένη εταιρεία. Σημειώνεται ότι η Τράπεζα της Ελλάδος θα παρουσιάσει αναλυτικά το σχέδιο την ερχόμενη εβδομάδα στην Έκθεση για τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα, ενώ θα υπάρξουν και νέες συναντήσεις με τις ευρωπαϊκές Αρχές για την έγκριση του σχεδίου.

Σύμφωνα με το τριετές πλάνο μείωσης των «κόκκινων» δανείων που έχει συμφωνηθεί – στο μεγαλύτερο του μέρος - με τον SSM, οι ελληνικές τράπεζες θα επιδιώξουν να επιστρέψουν σε βιώσιμα ποσοστά NPEs στην τριετία και σε ποσοστά που πλησιάζουν τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ήτοι χαμηλότερα από το 10%, σε βάθος πενταετίας.

Του Κωνσταντίνου Μαριόλη