Όλο το σχέδιο για τη φορολόγηση της «σκιώδους» φιλοξενίας

Όλο το σχέδιο για τη φορολόγηση της «σκιώδους» φιλοξενίας

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Τον «θησαυρό» της εκμίσθωσης ακινήτων μέσω διαδικτυακών μέσων επιχειρεί να εντοπίσει η κυβέρνηση, αναγκάζοντας τους ιδιοκτήτες που «διαμοιράζονται» τα ακίνητα τους να τα δηλώσουν σε ειδικό μητρώο. Σε διαφορετική περίπτωση, τα πρόστιμα θα είναι τσουχτερά και θα φθάνουν τα 50.000 ευρώ. Εκτός βεβαίως τον προστίμων, θα επιβληθούν σε όσους εκμισθώνουν τα ακίνητα που διαθέτουν μέσω Airbnb, αλλά και άλλες διαδικτυακές πλατφόρμες (Homeaway, Flipkey, Housetrip) να καταβάλλουν ειδικό φόρο 5% ανά διανυκτέρευση, ενώ θα πληρώνουν και φόρο εισοδήματος από την εκμίσθωση ακινήτων με συντελεστές από 15% έως 45%.

Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών, μόνο από μία διαδικτυακή πλατφόρμα η οποία κατέχει το 25% της αγοράς το καλοκαίρι του 2015 ενοικιάσθηκαν 2.170 ακίνητα.

Ήδη το Υπουργείο Οικονομικών έχει έρθει σε επαφή με τις εταιρείες αυτές οι οποίες θα αποστέλλουν και σχετικά στοιχεία στο ΥΠΟΙΚ για τα ακίνητα που μισθώνονται ετησίως. Είναι ουσιαστικά μονόδρομος για τους ιδιοκτήτες να εγγραφούν στο ειδικό μητρώου καταλυμάτων, καθώς οι υπηρεσίες του υπουργείου θα είναι σε «απευθείας γραμμή» με τις διαδικτυακές πλατφόρμες.

Στα αρνητικά, εκτός από τους φόρους που θα κληθούν να πληρώσουν, είναι και το γεγονός ότι κάθε ιδιοκτήτης εφόσον μισθώσει περισσότερα από δύο ακίνητα θα αντιμετωπίζεται ως επιχείρηση και θα πληρώνει φόρο με συντελεστή 29%, έχοντας ωστόσο τη δυνατότητα έκπτωση εξόδων.

Τι προβλέπει το σχέδιο

Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών:

  1. Δημιουργία μητρώου καταλυμάτων που εκμισθώνονται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμα και σύνδεση κάθε καταλύματος με τον αντίστοιχο ΑΤΑΚ (Αριθμός Ταυτότητας Ακινήτου). Κάθε ιδιοκτήτης ακινήτου θα πρέπει να εγγραφεί στο ειδικό μητρώο καταλυμάτων και θα λάβει έναν σχετικό κωδικό, τον οποίο θα χρησιμοποιεί σε κάθε αγγελία που αναρτά στις διαδικτυακές πλατφόρμες.
  2. Συμφωνία με ηλεκτρονικές πλατφόρμες για την παροχή πληροφοριών στη
    φορολογική διοίκηση ως προς τα εκμισθωμένα ακίνητα.
  3. Ο υποψήφιος εκμισθωτής πρέπει να είναι φυσικό πρόσωπο και να εγγραφεί σε ειδικό μητρώο της Γ.Γ.Δ.Ε., το οποίο θα αποτελεί την ταυτότητα του προς εκμίσθωση ακινήτου και θα συνοδεύει κάθε συναλλαγή. Η μη συμμόρφωση επισύρει πρόστιμο ύψους 50.000 ευρώ.
  4. Τίθεται όριο στον αριθμό των εκμισθούμενων ακινήτων ανά εκμεταλλευτή και στην ετήσια διάρκεια της μίσθωσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, το όριο θα είναι δύο ακίνητα ανά φυσικό πρόσωπο.
  5. Επιβάλλεται φόρος βραχυχρόνιας μίσθωσης ίσος με το 5% επί της αξίας της διανυκτέρευσης, ο οποίος θα αποδίδεται στο Ελληνικό Δημόσιο από οποιονδήποτε λειτουργεί ως ενδιάμεσος (κυρίως τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες)
  6. Οι εκμεταλλευτές των ακινήτων μέσω της οικονομίας διαμοιρασμού αποκτούν εισόδημα από ακίνητα και όχι από επιχειρηματική εκμετάλλευση. Έτσι, η πλειοψηφία των εκμισθωτών που διαθέτουν ένα ή δύο ακίνητα τα οποία εκμισθώνουν και αποκτούν εισόδημα έως και 12.000 ευρώ ανά έτος έτος φορολογούνται με το χαμηλό φορολογικό συντελεστή 15%. Για υψηλότερα ποσά ο φόρος θα φθάνει μέχρι και το 45%.

Διαβάστε ακόμα:
- Αφορολόγητο μόνο με ηλεκτρονικές πληρωμές