Του Κωνσταντίνου Μαριόλη
Με… άλλον αέρα πηγαίνει στο Λονδίνο η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας για την πολύ σημαντική ανακοίνωση του σχεδίου μετασχηματισμού της τράπεζας στο investors day που διοργανώνεται στη βρετανική πρωτεύουσα. Και αυτό γιατί την περασμένη Παρασκευή έλαβε το «πράσινο φως» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αναθεώρηση και κατ' επέκταση την παράταση του σχεδίου αναδιάρθρωσης, ενώ χθες ανακοίνωσε αυξημένα κέρδη στα αποτελέσματα α' τριμήνου.
Αυτό που μένει να δούμε είναι αν η διοίκηση της Εθνικής κρύβει κάποιον… άσσο στο μανίκι για την ταχύτερη μείωση των «κόκκινων» δανείων και εκεί στρέφεται το ενδιαφέρον των επενδυτών για το αυριανό Investors day. Τα βασικότερα σημεία του νέου σχεδίου αναδιάρθρωσης είναι η αύξηση του ποσοστού πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής σε τουλάχιστον 80%, η διατήρηση της θυγατρικής στα Σκόπια, η πρόβλεψη για κέρδη της τάξης των 200 εκατ. ευρώ το 2020 και ο περιορισμός των λειτουργικών δαπανών με μείωση υποκαταστημάτων και εργαζομένων.
Αυτές είναι οι δεσμεύσεις στις οποίες προχώρησε η ελληνική τράπεζα για να λάβει την έγκριση της παράτασης. Σύμφωνα με το νέο σχέδιο αναδιάρθρωσης το οποίο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2020, η Εθνική Τράπεζα θα μειώσει τον αριθμό των υποκαταστημάτων σε 420 μέσα στο 2019 και το πολύ σε 390 μέσα στο 2020. Παράλληλα, προχωρά σε νέο πρόγραμμα εθελουσία εξόδου με αυξημένο τον πήχη των συμμετοχών και στόχο έως 1.000 αποχωρήσεις, έναντι του υφιστάμενου δυναμικού των 9.100 εργαζόμενων. Απώτερος στόχος είναι η μείωση των λειτουργικών εξόδων κατά τουλάχιστον 80 εκατ. ευρώ σε ορίζοντα διετίας, στα 800 εκατ. ευρώ, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η Εθνική Ασφαλιστική.
Το αναθεωρημένο σχέδιο κατατέθηκε προς έγκριση στην Κομισιόν από τη στιγμή που δεν ήταν εφικτό να υλοποιηθούν όλες οι δεσμεύσεις που προέβλεπε το αρχικό πλάνο έως το τέλος του 2018 με βασικό «αγκάθι» την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής. Κατά συνέπεια, η διοίκηση της Εθνικής ζήτησε την παράτασή του και την τροποποίηση ορισμένων συνισταμένων του. Όπως, για παράδειγμα, η μη πώληση της θυγατρικής στα Σκόπια, Stopanska Banka, από τη στιγμή που προχωρά η πώληση του συνόλου της συμμετοχής (υπόλοιπο 32,66%) στην Πανγαία έναντι 390,8 εκατ. ευρώ.
Μετά από ένα τεράστιο φιάσκο και δύο συνολικά αποτυχημένες προσπάθειες εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή, η μεγαλύτερη ασφαλιστική επιχείρηση της χώρας θα πρέπει να αλλάξει χέρια την επόμενη διετία.
Η εν λόγω εξέλιξη επιτρέπει μία καλύτερη διαχείριση και υλοποίηση της διαδικασίας πώλησης, ωστόσο η ΕΤΕ είναι πλέον αναγκασμένη να διαθέσει προς πώληση τουλάχιστον το 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής, έναντι 75% στο προηγούμενο σχέδιο αναδιάρθρωσης. Η ΕΤΕ έχει δύο επιλογές για να αποδεσμεύσει την Εθνική Ασφαλιστική. Η πρώτη είναι μέσω διαγωνισμού όπου θα πρέπει να έχει λάβει δεσμευτικές προσφορές έως την 31η Δεκεμβρίου 2019 και να έχει υπογράψει την πώληση έως τις 30 Ιουνίου 2020. Η δεύτερη επιλογή είναι μέσω αρχικής δημόσιας προσφοράς (IPO), κατά την οποία θα πρέπει να έχει διαθέσει τουλάχιστον το 51% των μετοχών έως τις 29 Φεβρουαρίου 2020 και τις υπόλοιπες μετοχές έως το τέλος του 2020.
Όσον αφορά τις υπόλοιπες θυγατρικές, η Εθνική δεσμεύεται να ολοκληρώσει την πώληση της Εθνικής Τράπεζας Κύπρου, της ρουμανικής Banca Romaneasca αλλά και του δικτύου καταστημάτων στην Αίγυπτο, έως το τέλος του 2019.
Σε επίπεδο οικονομικών αποτελεσμάτων, η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας προβλέπει σημαντική μείωση των λειτουργικών δαπανών τα επόμενα δύο χρόνια καθώς και αύξηση των κερδών από συνεχιζόμενες δραστηριότητες. Συγκεκριμένα, η ΕΤΕ αναμένεται να εμφανίσει κέρδη μετά φόρων από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ύψους 139 εκατ. ευρώ το 2019 και 200 εκατ. ευρώ το 2020, με τα λειτουργικά κέρδη να αυξάνονται στα 174 εκατ. ευρώ το 2019 και στα 214 εκατ. ευρώ το 2020. Οι λειτουργικές δαπάνες εκτιμάται ότι από τα 880 εκατ. ευρώ του 2018 θα υποχωρήσουν σημαντικά στα 845 εκατ. ευρώ το 2019 και στα 800 εκατ. ευρώ το 2020.