Ολοκληρώθηκε χθες με επιτυχία η 8η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας και αναμένεται να γνωστοποιηθεί η έκθεση των δανειστών για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, τόσο για εφέτος όσο και για το 2021 λαμβάνοντας υπόψη της το lockdown το οποίο έχει επιβληθεί στην Ελλάδα.
Τα βασικά προαπαιτούμενα ήταν ο πτωχευτικός κώδικας, θέμα που έχει τουλάχιστον νομοθετικά έχει κλείσει, αλλά και το μισθολόγιο των υπαλλήλων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Το τελευταίο, μπήκε στις ράγες, με τον υπουργείο Οικονομικών να θέτει χθες το νομοσχέδιο για το νέο μισθολόγιο των εργαζομένων στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), το οποίο καταρτίστηκε κατόπιν πρότασης της Αρχής.
Να σημειωθεί ότι μετά την εξέλιξη αυτή και την δημοσιοποίηση της έκθεσης, ανοίγει ο δρόμος για την έγκριση εκταμίευσης της επόμενης δόσης των κερδών από τη διακράτηση ελληνικών ομολόγων από τις κεντρικές τράπεζες, ύψους 748 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο εφαρμογής των μεσοπρόθεσμων μέτρων που συμφωνήθηκαν τον Ιούνιο του 2018 για την ελάφρυνση του χρέους.
Τα χρήματα αυτά στην παρούσα χρονική συγκυρία είναι ιδιαίτερα σημαντικά αφού αυξάνουν το αποθεματικό, ενόψει και της «μάχης» απέναντι στις συνέπειες της πανδημίας. Το επόμενο χρονικό διάστημα θα είναι ιδιαίτερα σημαντικό, αφού οι επιδημιολογικές επιδόσεις της χώρας, θα καθορίσουν και τις κινήσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.
Στο σχεδιασμό δεν προβλέπεται νέα έξοδος στις αγορές για την άντληση ρευστότητας, εντός του 2020. Ωστόσο εάν το lockdown συνεχιστεί για ένα μεγάλο μέρος του Δεκεμβρίου, δεν αποκλείεται να διαφοροποιηθεί ο σχεδιασμός και να βγει ξανά η χώρα στις αγορές με την έκδοση νέου ομολόγου 5ετούς ή 7ετούς διάρκειας. Η παρούσα συγκυρία επιτρέπει μία τέτοια κίνηση δεδομένου ότι οι αποδόσεις κινούνται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ρεκόρ για την ιστορία της χώρας.
Ενδεικτικά χθες η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ήταν στο 0,794%, το 5ετές στο 0,125%. Αξίζει να σημειωθεί ότι η διαπραγμάτευση για τους όλες τις διάρκειες των εντόκων γραμματίων βρίσκονται σε αρνητικό έδαφος.