Του Απόστολου Σκουμπούρη
Σε μια χώρα που φημίζεται – και όχι άδικα - ότι έχει «σκοτώσει» τη βιομηχανία, ασφαλώς είναι αιτία υπερηφάνειας αλλά και πίστης ότι αυτός ο τόπος και μπορεί αλλά και πρέπει να προσπαθεί για το καλύτερο, το γεγονός ότι μια ελληνική εταιρεία με έδρα τη Μεθώνη Κατερίνης, κάνει έργα για μερικά από τα πιο γνωστά αεροδρόμια του κόσμου!
Και είναι αιτία υπερηφάνειας όταν είναι αληθινή η... είδηση ότι το αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης - σε μια χώρα όπως η Γερμανία με τεράστια κουλτούρα και παράδοση στην τεχνολογία - έχει εξοπλιστεί με συστήματα ασφαλείας και φωτισμού ελληνικής εταιρείας από την Κατερίνη...
Ο λόγος για την Olympia Electronics, την εν πολλοίς... άγνωστη στην Ελλάδα εταιρεία, η οποία ιδρύθηκε το 1979 και 40 χρόνια μετά είναι η μεγαλύτερη αμιγώς ελληνική παραγωγική μονάδα ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας και μέσα στις δέκα κορυφαίες του είδους στην Ευρώπη.
Δραστηριοποιείται στη Μεθώνη Κατερίνης, όπου διατηρεί μεγάλη μονάδα παραγωγής, απασχολεί 185 εργαζομένους, εξάγει σε 72 χώρες, έχει «ντύσει» με συστήματα φωτισμού με πυρανίχνευσης μερικά από τα γνωστότερα αεροδρόμια του κόσμου, ενώ έχει μπει και στη ναυτιλία, με τα ίδια τεχνολογίας αιχμής προϊόντα.
Διαθέτει οχτώ κατοχυρωμένες πατέντες (με πιο πρόσφατη αυτή στο φωτισμό ασφαλείας χωρίς τη χρήση επαναφορτιζόμενων μπαταριών) και κατοχυρωμένα βιομηχανικά σχέδια, ενώ το 10% των εργαζομένων της απασχολείται μόνιμα στο τμήμα έρευνας και ανάπτυξης.
Η Olympia Electronics εξάγει τα προϊόντα της σε Ευρώπη, ΗΠΑ, Μέση Ανατολή και Αφρική, με σημαντική παρουσία στη Σκανδιναβία. Μάλιστα, ένα στα τέσσερα συστήματα φωτισμού ασφαλείας σε Σουηδία και Νορβηγία (ποσοστό 27%) είναι ελληνικά και φέρει την υπογραφή της Olympia Electronics!
Παράλληλα, κατασκευαστές και διαχειριστές ουρανοξυστών στο Ντουμπάι και το Κατάρ επίσης χρησιμοποιούν «φώτα» της. Περίπου το 70% των πωλήσεων είναι εξαγωγές, με το 55% αυτών να έρχεται από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Olympia Electronics έχει πραγματοποιήσει μεγάλα έργα σε Ελλάδα και εξωτερικό, όπως αεροδρόμια, εμπορικά κέντρα και ξενοδοχεία. Έργα για το μετρό της Αθήνας, τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ελλάδος, τη νομαρχία στη Βιέννη, το Expo Lisbon στην Πορτογαλία, την Αρχή Ηλεκτρισμού στο Ντουμπάι, τα αεροδρόμια της Στοκχόλμης και της Ντόχα κ.α.
Εδώ και περίπου μια δεκαετία, από το 2010 η εταιρεία έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια μετασχηματισμού σε περιφερειακή δύναμη με παγκόσμια εμβέλεια και κύρος.
Έχει υιοθετήσει μεθοδολογίες διοίκησης, οργάνωσης παραγωγής και ανάπτυξης με βάση τις αρχές της λιτής παραγωγής και διοίκησης (lean management & manufacturing) «μπολιάζοντας» στην οργάνωση επιτυχημένες τεχνικές εταιρειών παγκόσμιας κλάσης.
Η πορεία της Olympia Electronics
Ιδρύθηκε το 1979 ενώ το 1981 μπήκε στην παραγωγική διαδικασία του εφεδρικού φωτισμού και το 1985 αναπτύσσει παραγωγική μονάδα για τα συστήματα πυρανίχνευσης. Το 1986 γίνεται η κυρίαρχη εταιρεία στην Ελλάδα στα Ηλεκτρονικά Συστήματα Ασφαλείας, ενώ το 1989 ξεκίνησαν οι πρώτες εξαγωγικές δραστηριότητες. Μεταξύ 1990 και 1999 η εταιρεία αυξάνει το προϊοντικό της μείγμα σε εννέα κατηγορίες.
Μεταξύ 1999 και 2004 της απονέμονται πολλά βραβεία από διάφορα ινστιτούτα για τις επιτυχείς και καινοτόμες επιχειρηματικές δραστηριότητες.
Το 2014 ανακηρύσσεται Εθνικός Πρωταθλητής Καινοτομίας στα EUROPEAN CHAMPION AWARDS, και την ίδια χρονιά διακρίνεται με το SILVER AWARDS από τα EBEN GR, ενώ το Μάρτιο του 2018 επιλέγεται ως μια από τις καλύτερες Ευρωπαϊκές εταιρείες στη λίστα ''Ones to Watch''.
Εμβληματικά έργα της εταιρείας
Ορισμένα από πιο εμβληματικά αλλά και πολυσύνθετα έργα (συστήματα ασφαλείας, φωτισμού, πυρανίχνευσης κ.α.) που έχει παραδώσει η εταιρεία, είναι τα εξής:
Αεροδρόμια: Ηρακλείου, Χανίων, Σητείας, Λευκάδας, Θεσσαλονίκης, Μυκόνου κ.α.
Αεροδρόμια εξωτερικού: Arlanda Airport, Landvetter Airport Σουηδία, Lisbon Airport Πορτογαλία, New Delhi Airport Ινδία, Frankfurt Airport Γερμανία, Doha International airport / Κατάρ
Νοσοκομεία: Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Λάρισας Παίδων Πεντέλης, Ερρίκος Ντυνάν, Ευαγγελισμός.
Ξενοδοχεία εξωτερικού: Hotel Asplund / Σουηδία, Movenpick / Πέτρα Ιορδανία, Le Royal Hotel / Dbayeh, Λίβανος, Desert Night Camp / Ομάν.
Τούνελ: Εθνικό Δίκτυο Αθηνών – Θες/νίκης, Εθνικό Δίκτυο Αθηνών – Καλαμάτας, Εγνατία Οδός, Υποθαλάσσιο Τούνελ Άκτιο, Γέφυρα Ρίου- Αντιρίου.
Άλλες εγκαταστάσεις: Βάση Ελικοπτέρων Μαραθώνα, Ολυμπιακό Χωριό, Κτήριο επιτροπής Ολυμπιακών αγώνων, Στάδιο Ειρήνης & Φιλίας κ.α.
Ξενοδοχεία: Μεγάλη Βρετάνια Αθήνα, Πεντελικόν Αθήνα, Hilton Αθήνα, King George Αθήνα, Sofitel (αεροδρόμιο) Αθήνα, Grand Serai / Ιωάννινα, Grand Hotel Θεσσαλονίκη, Mediterranean Parace Hotel Θεσσαλονίκη, Mediterranean Village Κατερίνη κ.α.
Εμπορικά Κέντρα (εξωτερικού): Armada shopping center / Ην. Βασίλειο, Solaris
Grand Serai / shopping center / Εσθονία, Bergvik shopping center / Σουηδία, El Corte Ingles / Ισπανία, Shopping center Mitt I city / Σουηδία.
Κομβική και πολλά υποσχόμενη η είσοδος στη ναυτιλία
Το 2014 η Olympia Electronics εισήλθε και στον τομέα της ναυτιλίας, διεκδικώντας και παραδίδοντας έργα συστημάτων ασφαλείας και πυρανίχνευσης στα καράβια.
Όπως τονίζει ο Λακασάς, «αρχικά είχαμε μπει στα κρουαζιερόπλοια, όμως πλέον έχουμε παρουσία και στην ευρύτερη ναυτιλία. Το 2014 πήραμε την πιστοποίηση από τον βρετανικό νηογνώμονα Lloyds Register of Shipping και έκτοτε αναλάβαμε αρκετά έργα».
Το 2017 η ελληνική εταιρεία εξόπλισε με τα συστήματά της 15 μεγάλα αλιευτικά στο Περού και πέντε πλοία του εφοπλιστικού ομίλου Λιβανού, τα οποία κατασκευάστηκαν σε ναυπηγεία του Περάματος, ενώ αντίστοιχα πλοία εξοπλίστηκαν και στην Ινδονησία.
Μεγέθη, επενδυτικό πρόγραμμα και στόχοι
Μιλώντας στο Liberal ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Δημήτρης Λακασάς (γιος ενός εκ των δύο ιδρυτών), σημειώνει πως «ο κύκλος εργασιών για το 2018 διαμορφώθηκε πέριξ των 18,5 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2019 αναμένεται να ενισχυθεί και να φτάσει στα 21 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, τα προ φόρων κέρδη για το 2018 αναμένεται να κινηθούν στα 3,5 εκατ. ευρώ».
Σύμφωνα με τον κ. Λακασά, «αυτή την περίοδο τρέχει επενδυτικό πρόγραμμα 3 εκατ. ευρώ για την ανέγερση νέας παραγωγικής μονάδας, πλησίον των υφισταμένων εγκαταστάσεων. Μέσω των νέων επενδύσεων, η εταιρεία στοχεύει έως το 2025 ο κύκλος εργασιών να έχει ανέλθει στα 50 εκατ. ευρώ και οι εργαζόμενοι στους 350».
Πολλαπλές ιστοποιήσεις
Εξυπακούεται πως μια εταιρεία που «παίζει» σε τόσο υψηλών απαιτήσεων έργα, θα πρέπει να έχει και τις ανάλογες πιστοποιήσεις. Για να διεκδικήσει τέτοιων απαιτήσεων έργα, η Olympia Electronics εφαρμόζει ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης IQMS «oly q» το οποίο ενσωματώνει ολοκληρωμένα συστήματα διαχείρισης ποιότητας, περιβαλλοντικής διαχείρισης, υγιεινής και ασφάλειας προσωπικού και άλλα διαχειριστικά συστήματα.
Επίσης, από το 2011 είναι κάτοχος του bee bronze award του EBEN του Ευρωπαϊκού Δικτύου Επιχειρησιακής Ηθικής. Τα προϊόντα της έχουν πιστοποιηθεί απ'' όλους τους σχετικούς διεθνείς φορείς, ενώ η ίδια η εταιρεία έχει πιστοποιηθεί σύμφωνα με το ISO 9001, OHSAS 18001, ISO 140001 κ.α.