Της Αντιόπης Σχοινά
Οι επενδύσεις του ΟΠΑΠ σε VLT's και ΟΔΙΕ, φθάνουν ήδη τα 600 εκατ. ευρώ, και ο Οργανισμός δεν είναι διατεθειμένος να τις αφήσει στην τύχη τους. Και οι δύο επενδύσεις ύψους 560 και 40,5 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, αντιμετωπίζουν διαρκώς προβλήματα τα οποία μπορεί να μην είναι ανυπέρβλητα δημιουργούν ωστόσο αναστάτωση και σημαντικές καθυστερήσεις για την περίοδο αποδοτικότητας για τον Οργανισμό.
Έτσι, ο βασικός μέτοχος της εταιρείας Γίρι Σμετς μιλώντας στο Reuters, τοποθετήθηκε κατά των αποφάσεων της ελληνικής κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την προώθηση των παιγνιομηχανών (VLTs). Ειδικότερα, ο Τσέχος μεγαλομέτοχος του ΟΠΑΠ, σημείωσε ότι, αν η ελληνική κυβέρνηση δεν κάνει πίσω σε ό,τι αφορά τη διεξαγωγή του παιγνίου, θα προσφύγει νομικά και πρόσθεσε ότι η εταιρεία έχει γνωστοποιήσει τις προθέσεις της στην ελληνική κυβέρνηση. Σημείωσε δε, ότι μια αγωγή είναι πιθανό να γίνει μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
Ο ΟΠΑΠ, έχοντας καταβάλει 560 εκατ ευρώ για την απόκτηση της άδειας των VLT's, το οποίο είναι και το υψηλότερο τίμημα που έχει ποτέ καταβληθεί στην Ευρώπη, κρατά παγωμένη την διαδικασία έως ότου αλλάξει από την ΕΕΕΠ το κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας το οποίο περιέχει περιορισμούς που εγείρουν αμφιβολίες για την επιτυχία του project.
Για το συγκεκριμένο ζήτημα ερώτηση κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής των Αχαϊας, Ν. Νικολόπουλος ο οποίος με την σχετική ερώτηση προς τους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών ζητά διευκρινήσεις για τη στάση του προέδρου της Επιτροπής Ελέγχου και Εποπτείας Παιγνίων (ΕΕΕΠ), αλλά και της κυβέρνησης, σε σχέση με την επένδυση του ΟΠΑΠ για την εγκατάσταση και λειτουργία των VLTs.
Ο κ. Νικολόπουλος υποστηρίζει πως «στο Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα Ελλάδος, απευθύνθηκαν αρκετοί πράκτορες VLTs του ΟΠΑΠ, οι οποίοι εκπροσωπούν εκατοντάδες οικογένειες, αν συμπεριλάβουμε και τους εργαζομένους, οι οποίοι είχαν λάβει άδειες προκειμένου να ξεκινήσουν τη λειτουργία των καταστημάτων τους, αλλά μένουν ξεκρέμαστοι κινδυνεύοντας, όπως λένε, με οικονομική καταστροφή!».
Επικαλούμενος πρόσφατα δημοσιεύματα, ο Ν. Νικολόπουλος ζητεί με την ερώτησή του, μια σειρά από στοιχεία, όπως:
- Για ποιο λόγο ο κ. Στεργιώτης αποφάσισε να αλλάξει στο παρά πέντε τον κανονισμό λειτουργίας;
- Σύμφωνα με τον κ.Στεργιώτη αυτό έγινε να προστατεύσει το κοινωνικό σύνολο από τον «εθισμό» και κατ εφαρμογή της νέα κοινοτικής οδηγίας για «αυστηροποίηση των κανόνων στα τυχερά παιχνίδια», πως είναι δυνατόν να είχε προβλέψει κάτι τέτοιο, αφού άλλαξε τον κανονισμό από τον Ιούλιο;
- Σύμφωνα με τα λεγόμενα της EEEΠ, να υποθέσουμε, με ότι σημαίνει αυτό, ότι ο προηγούμενος κανονισμός επί προεδρίας κ.Γιαννακόπουλου άφηνε απροστάτευτη την κοινωνία;
-Αληθεύει το γεγονός ότι αν τα νόμιμα «φρουτάκια» έμπαιναν μπροστά και ρόλαραν θα έφερναν στο κρατικό ταμείο 35 εκατ. φέτος – όπως γράφεται στον προϋπολογισμό-, ότι θα φέρουν 226,8 εκατ. το 2016;
-Πότε θα ξεκαθαρίσει οριστικά το ζήτημα αυτό, έτσι ώστε οι πράκτορες VLTs του ΟΠΑΠ να μην μένουν ξεκρέμαστοι κινδυνεύοντας, με οικονομική καταστροφή;
Από την άλλη μπορεί ο ΟΔΙΕ να αποτελεί την πρώτη αποκρατικοποίηση της κυβέρνησης του Σύριζα και να είναι πλέον γεγονός, αν και ολοκληρώθηκε με πολλαπλές καθυστερήσεις, ωστόσο ο πονοκέφαλος για τον ΟΠΑΠ δεν φαίνεται να έχει αντιμετωπιστεί πλήρως.
Ειδικότερα όσον αφορά στον Ιππόδρομο, οι αρχαιότητες που φέρεται ότι υπάρχουν στους χώρους του Ιπποδρόμου και στις οποίες αναφέρεται με σχετική ανακοίνωση του ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων που εξεδώθει ευθύς αμέσως μετά την ψήφιση από την ελληνική Βουλή της «Κύρωσης της Σύμβασης Παραχώρησης του αποκλειστικού δικαιώματος διοργάνωσης και διεξαγωγής αμοιβαίου στοιχήματος επί ιπποδρομιών στην Ελλάδα για περίοδο είκοσι ετών και άλλες διατάξεις», μπορεί να αποτελέσει ένα ακόμη στοιχείο καθυστέρησης στα αναπτυξιακά σχέδια του Οργανισμού.
Η ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης του ΟΔΙΕ, βρήκε το τελευταίο διάστημα αρκετά προσκόμματα με αποτέλεσμα να ολοκληρωθεί με καθυστέρηση άνω του τριμήνου.
Σημειώνεται ότι στην "Ιπποδρομίες Α.Ε", μέλος του ομίλου ΟΠΑΠ Α.Ε., βάσει της σύμβασης, παραχωρήθηκε έναντι τιμήματος 40,5 εκατ.ευρώ το αποκλειστικό δικαίωμα διοργάνωσης και διεξαγωγής αμοιβαίου ιπποδρομιακού στοιχήματος στην Ελλάδα, για περίοδο 20 ετών. Υπενθυμίζεται ότι ο Οργανισμός διέθεσε 40,5 εκατ. ευρώ, έναντι 5 εκατ. ευρώ που πρόσφερε ο επόμενος διεκδικητής (Intralot). Η ΟΠΑΠ Α.Ε. κατέβαλε 8 εκατ. ευρώ κατά την υπογραφή της σύμβασης (Απρίλιος 2015), θα καταβάλει άλλα 12 εκατ. ευρώ τις επόμενες ημέρες, ενώ τα υπόλοιπα 20 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν τον Οκτώβριο του 2016.
Σημειώνεται ότι στο σχεδιασμό της ΟΠΑΠ για τον ΟΔΙΕ είναι να βγάλει από την αφάνεια τις ελληνικές Ιπποδρομίες με άμεση προτεραιότητα την περαιτέρω διάδοση του αθλήματος στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα προβλέπεται ο ανασχεδιασμός του ιπποδρομιακού στοιχήματος και η βελτίωση του στοιχηματικού μίγματος που θα προσφέρεται στους παίκτες. Στο πλαίσιο αυτό, θα υλοποιηθεί το rebranding του παιχνιδιού ώστε να προσελκυστεί νέο κοινό και να αναθερμανθεί το ενδιαφέρον των παικτών, σύμφωνα με τις αρχές του υπεύθυνου παιχνιδιού. Προς αυτή την κατεύθυνση, θα υπάρξει συνεργασία με τη Φίλιππο Ένωση Ελλάδος, κάτι που θα διευκολύνει την επιστροφή των παραδοσιακών ιδιοκτητών ίππων στους αγώνες στο Μαρκόπουλο.
Ήδη ξεκίνησαν οι πρώτες ενέργειες για τον εκσυγχρονισμό του Ιπποδρόμου στο Μαρκόπουλο, την ανανέωση του στίβου και την αναβάθμιση των τεχνολογικών συστημάτων.
Τέλος, σημείο τριβής για τον ΟΠΑΠ με την Κυβέρνηση αποτελεί η φορολογία του ΚΙΝΟ που σχεδιάζεται και για την οποία υπάρχουν νομικές επιπλοκές, καθώς χωρίς την συγκατάθεση του ΟΠΑΠ, βάσει της σύμβασης που υπεγράφη το 2013, δεν μπορεί να επιβληθεί νέος φόρος. Η κυβέρνηση, ωστόσο, φαίνεται ότι επιχειρεί να εξασφαλίσει τη συγκατάθεση του ΟΠΑΠ για την επιβολή του φόρου, που θα επιφέρει το ισοδύναμο αποτέλεσμα στη μη επιβολή ΦΠΑ 23% στην Παιδεία και ανέρχεται σε ένα επιπλέον 10%.