Π. Λιαργκόβας: Αν η αξιολόγηση δεν κλείσει μέχρι το τέλος του έτους μπορεί να έχουμε εκτροπή

Π. Λιαργκόβας: Αν η αξιολόγηση δεν κλείσει μέχρι το τέλος του έτους μπορεί να έχουμε εκτροπή

Απανωτά καμπανάκια χτύπησε ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους, Παναγιώτης Λιαργκόβας σήμερα στη Βουλή. Όχι μόνο ήταν επικριτικός σχετικά με την πορεία των επενδύσεων και δη γι' αυτή του Ελληνικού, αλλά προανήγγειλε ότι αν η τρίτη αξιολόγηση δεν κλείσει μέχρι το τέλος του έτους μπορεί να έχουμε εκτροπή του προγράμματος.

«Το είχαμε γράψει ότι η τρίτη αξιολόγηση πρέπει να κλείσει γρήγορα. Αν είναι δυνατόν, ιδανικά, πρέπει να κλείσει μέχρι τέλος Οκτωβρίου. Αν πάει μέχρι τέλος του έτους θα είναι ένας ανασχεδιασμός (σ.σ. από τα συμφωνηθέντα). Αν πάει μετά το τέλος του έτους χτυπάνε όχι απλώς καμπανάκια, θα είναι εκτροπή και θα έχουμε δυσμενείς εξελίξεις. Άρα μπορούμε να πούμε ότι κόκκινη γραμμή είναι το τέλος του έτους», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, χαρακτήρισε το στόχο  1,8% για ανάπτυξη «φιλόδοξο», μολονότι έχει αναθεωρηθεί ήδη από το 2,7%. Όπως είπε για να επιτευχθεί ο στόχος πρέπει ο μέσος όρος του ρυθμούς ανάπτυξης τα δύο τελευταία 3μηνα του έτους να είναι περίπου 3%. 

Στην πρωτολογία του ο κ. Λιαργκόβας μίλησε για την επένδυση του Ελληνικού διερωτώμενος αν «Χρειαζόταν άραγε τόσος καιρός για να πάρει μία απόφαση το ΚΑΣ για το Ελληνικό;». Κατέληξε, πάντως, στο συμπέρασμα  ότι τελικά «όλοι αυτοί παράγοντες εμποδίζουν την ανάπτυξη με διάρκεια».

Την ίδια ώρα, κατέρριψε το αφήγημα της κυβέρνηση περί εξόδου της χώρας από τα Μνημόνια, λέγοντας ότι ακόμα και να γίνει κάτι τέτοιο «δεν θα σημάνει την έξοδο από εποπτεία». «Θα υπάρχει μεγαλύτερη ελευθερία στην άσκηση πολιτικής αλλά όχι άρση εποπτείας», τόνισε χαρακτηριστικά και προανήγγειλε ότι τόσο η Ευρωπαϊκής Ένωση όσο και οι αγορές θα κρίνουν την πατρίδα μας με «αδυσώπητο τρόπο». Ο κ. Λιαργκόβας επισήμανε ότι θα πρέπει να υπάρξουν κι άλλες δοκιμαστικές έξοδοι στις αγορές, μολονότι το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης δημιούργησε τη βάση για ένα σταθερό περιβάλλον.

Υπενθύμισε, πάντως, ότι η Ελλάδα έχει  κακό ιστορικό με τις διαπραγματεύσεις,, αφού «καθυστερούσαν όλο και περισσότερο». «Είναι καιρός για ρήξη με κακό ιστορικό παρελθόν και να τελειώνουμε τις διαπραγματεύσεις στην ώρα τους», ήταν το μήνυμά του προς τον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνηση. Παράλληλα, χαρακτήρισε αναγκαιότητα την ολοκλήρωση της επόμενης αξιολόγησης, της τρίτης,  ώστε να δημιουργηθεί ένα σημαντικό κεφαλαιακό μαξιλάρι προκειμένου να πραγματοποιηθεί η λεγόμενη «καθαρή έξοδος από το μνημόνιο».

Τέλος, αφού ζήτησε να συνεχιστεί η δημοσιονομική σταθερότητα έκανε έκκληση και για πολιτική σταθερότητα, «με όσο το δυνατόν ευρύτερη πολιτική συναίνεση».

Αλέξανδρος Διαμάντης

(φωτογραφία: SOOC)