«Η αβεβαιότητα είναι ο χειρότερος εχθρός για μία οικονομία και αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την Ελλάδα. Έχω εμπλακεί για χρόνια στο θέμα. Και είναι η αίσθησή μου ότι διστάζουμε και κάθε φορά που διστάζουμε, τόσο τα πράγματα καθίστανται πιο άσχημα για τη χώρα και μάλιστα σε μία στιγμή που η οικονομία της έχει αρχίσει να ανακάμπτει» σημειώνει σε ανάρτησή του στο προσωπικό του blog ο γάλλος Επίτροπος Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο κ. Moscovici επισημαίνει ότι η αβεβαιότητα λυγίζει τις επενδύσεις, αποτρέπει τη μείωση της ανεργίας, υποβαθμίζει τις θετικές προοπτικές και γενικότερα έχει κόστος και «βάρος». Ωστόσο, εκτιμά ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης απομάκρυναν αυτή την αβεβαιότητα, τουλάχιστον μερικώς, την Παρασκευή στη Μάλτα. Επιπλέον η Ελλάδα θα είναι σε θέση να λάβει μέτρα για να τονώσει την ανάπτυξη και την κοινωνία εφόσον επιτύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους, μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε.
Στη συνέχεια, ο ευρωπαίος επίτροπος αφού σχολιάζει τα μέτρα που θα ληφθούν, σημειώνει την προσπάθεια που έχει επιδείξει η ελληνική κυβέρνηση, τονίζοντας ότι «από το καλοκαίρι του 2015, έχουν ληφθεί από την κυβέρνηση Τσίπρα περισσότερα από 200 μέτρα», για το οποίο εκτιμά χαρακτηριστικά ότι δύσκολα θα μπορούσε να φανταστεί κανείς σε άλλες χώρες, όπως ακόμα και η Γαλλία.
Σχετικά με την πορεία εφαρμογής του προγράμματος προσαρμογής, ο Pierre Moscovici αναφέρει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 θα είναι τουλάχιστον 3% του ΑΕΠ, δηλαδή εξαπλάσιο από το στόχο και ότι η ελληνική οικονομία θα κατορθώσει να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% το 2017 και 3,5% το 2018.
Καταλήγοντας, ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ τονίζει πάντως ότι ο δρόμος «παραμένει ακόμα μακρύς», αλλά προσθέτει ότι «τα σύννεφα έχουν αρχίζει να φεύγουν από τον ορίζοντα». Μια συμφωνία επί της αρχής δεν είναι προφανώς το τέλος της πορείας εκτιμά και εξηγεί ότι τα κεντρικά ζητήματα έχουν επιλυθεί, αλλά εκκρεμεί ακόμα η τεχνική μορφή που θα πάρουν (το staff-level agreement - SLA), το οποίο παίρνει τώρα τη μορφή του.