Το παράδοξο του υψηλού πληθωρισμού που – προς το παρόν τουλάχιστον – δεν έχει πυροδοτήσει υψηλότερη ανεργία προσπάθησαν να εξηγήσουν η Annely Akkermann, Επικεφαλής της οικονομικής επιτροπής του Εσθονικού Κοινοβουλίου και η Megan Greene, Επικεφαλής, Οικονομολόγος – ανώτερη συνεργάτης στην εταιρεία Kroll και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Brown, στη συζήτηση που διεξήχθη στο πλαίσιο του 8oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών που πραγματοποιείται στους Δελφούς 26 - 29 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
«Η αγορά εργασίας παραμένει εντυπωσιακά δυνατή» παραδέχθηκε η Megan Greene. «Υπάρχουν σημάδια ότι υπάρχει μία χαλάρωση στην αγορά εργασίας αλλά όχι μεγάλη. Όταν άνοιξε πάλι η οικονομία μετά την πανδημία, οι εταιρείες δεν έβρισκαν εργαζόμενους και έπρεπε να τους πληρώσουν περισσότερο και τώρα δεν θέλουν να απολύσουν τον κόσμο γιατί φοβούνται πώς θα χρειαστεί να τον επαναπροσλάβουν και να τον εκπαιδεύσουν. Όμως αυτό δε θα κρατήσει για πολύ, σε κάποια φάση οι εταιρείες θα χρειαστεί να απολύσουν κόσμο καθώς τα έσοδά τους μειώνονται. Ο καλύτερος δείκτης για ύφεση είναι η άνοδος της ανεργίας», συμπλήρωσε. Η Greene ανέφερε επίσης ότι στον τομέα του πληθωρισμού υπάρχει paradigm shift που προκλήθηκε λόγω του πολέμου στην Ουκρανία αλλά και των δαπανών για την πράσινη μετάβαση, παράγοντες που μειώνουν τις εθνικές αποταμιεύσεις ενώ προέβλεψε ότι «Οδηγούμαστε σε σταθερά υψηλότερο πληθωρισμό κοντά στο 3%». Εξήγησε τέλος ότι η Fed ήταν καλύτερα εξοπλισμένη να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ καθώς αυτός προκλήθηκε από την πλευρά της ζήτησης και όχι της προσφοράς όπως συνέβη στην Ευρώπη. «Η ΕΚΤ δεν μπορεί να κάνει πολλά για το σκέλος της προσφοράς» σημείωσε.
Καθησυχαστική για το τραπεζικό αλλά και το ευρύτερο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ευρώπης ήταν η Annely Akkermann. «Στην Ευρώπη έχουμε πολύ αυστηρούς κανόνες για το τραπεζικό σύστημα και οι τράπεζες είναι πολύ καλά κεφαλαιοποιημένες. Δεν αντιμετωπίζουμε σοβαρή απειλή από τα υψηλότερα επιτόκια για τις τράπεζες και τις επιχειρήσεις μας. Θα έλεγα στον κόσμο να μην ανησυχεί γιατί στα χρηματοοικονομικά η κατάσταση είναι υπό έλεγχο» διαβεβαίωσε. Επίσης παραδέχθηκε ότι ως οικονομολόγος αναρωτιέται και η ίδια πού οφείλεται η χαμηλή ανεργία την ώρα που ο πληθωρισμός είναι τόσο υψηλός. Σε ότι αφορά τον πληθωρισμό στην Εσθονία, διευκρίνισε ότι η κυβέρνησή της κατάφερε να τον αντιμετωπίσει χάρη στο πλαφόν που επέβαλε στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, πλαφόν που ήταν εφικτό καθώς η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Εσθονία βρίσκεται υπό κρατικό έλεγχο.
Τη συζήτηση συντόνισε ο Αντώνης Παπαγιαννίδης, Διευθύνων Σύμβουλος στην Economia Media.