Παραιτήθηκε η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ για τις «χρυσές» αμοιβές

Παραιτήθηκε η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ για τις «χρυσές» αμοιβές

Του Γιώργου Φιντικάκη

Παρελθόν αποτελεί η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ μετά το θόρυβο που προκάλεσε η αποκάλυψη για τις χρυσές αμοιβές τους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Ενέργειας, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μανώλης Κορωνιοτάκης και Γιάννης Μπλάνας αντίστοιχα, συναντήθηκαν με τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη, όπου και του ανέφεραν ότι η αλλαγή της αποζημίωσής τους έγινε νομότυπα και σύμφωνα με τους όρους των συμβάσεων που υπέγραψαν. 

Δεσμεύθηκαν ωστόσο να επιστρέψουν τα ποσά που τους καταβλήθηκαν και έθεσαν τις παραιτήσεις τους στην διάθεση του κ. Σταθάκη, ο οποίος και τις έκανε αποδεκτές.

Η αποκάλυψη για τις χρυσές αμοιβές της διοίκησης του ΑΔΜΗΕ προήλθε από την ερώτηση που κατέθεσε την Παρασκευή στην Βουλή ο βουλευτής της ΝΔ και τομεάρχης ενέργειας Κώστας Σκρέκας, και αμέσως δημιούργησε μείζον θέμα στην κυβέρνηση.

Σύμφωνα με την ερώτηση εν μέσω κρίσης, τα δύο υψηλόβαθμα στελέχη του ΑΔΜΗΕ, ο πρόεδρος Μανώλης Κορωνιωτάκης και ο διευθύνων σύμβουλος Γιάννης Μπλάνας, έκαναν τον Δεκέμβριο 2016, χρήση νόμου που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στα τέλη του 2015 και με τον οποίο ήρθη το πλαφόν στις αμοιβές των διοικήσεων των ΔΕΚΟ στα επίπεδα του μισθού του γενικού γραμματέα.

Σαν αποτέλεσμα, αύξησε έκαστος τις απολαβές του στα 20.000 ευρώ τον μήνα (μεικτά συν εργοδοτικές εισφορές), ζητώντας επίσης έκαστος από τον ΑΔΜΗΕ ως αναδρομικά, 256.000 ευρώ.

Η ερώτηση θορύβησε τόσο στη διοίκηση της ΔΕΗ όσο και το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, και τελικά το φύδι από την τρύπα ανέλαβε να βγάλει το απόγευμα της Παρασκευής, ο πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου του ΑΔΜΗΕ Νίκος Καϊμάκης.

Η ανακοίνωση ωστόσο που εξέδωσε κινούνταν στην λογική "συγνώμη, λάθος". Επιγραμματικά, ανέφερε ότι: Δεν θα ισχύσουν τελικά οι υπέρογκες αναδρομικά αμοιβές της διοίκησης του ΑΔΜΗΕ, η σύμβαση των δύο στελεχών θα επανεξεταστεί, όπως και θα επανακαθοριστούν οι αποδοχές του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου.

Μάλιστα η ανακοίνωση του κ. Καϊμάκη κατέληγε με την επισήμανση ότι η απόφαση για τον επαναπροσδιορισμό των απολαβών της διοίκησης του ΑΔΜΗΕ, δεν είχε γίνει όχι από το νυν Εποπτικό Συμβούλιο, αλλά από το προηγούμενο. Εκείνο δηλαδή που είχε διοριστεί από την προηγούμενη συγκυβέρνηση, λίγο πριν από το τέλος της θητείας του. 

Με τη διαφορά ότι το προηγούμενο Εποπτικό Συμβούλιο του ΑΔΜΗΕ είχε παραιτηθεί τον Νοέμβριο του 2015, πριν δηλαδή τον Δεκέμβριο του 2016, οπότε και ψηφίσθηκε ο επίμαχος νόμος για την άρση του πλαφόν στις διοικήσεις των ΔΕΚΟ. Ακόμη δηλαδή και αν το ήθελαν τα στελέχη του προώην Εποπτικού Συμβουλίου, θα ήταν αδύνατο να εγκρίνουν αύξηση στις αμοιβές της διοίκησης του ΑΔΜΗΕ, με βάση ένα νόμο που ακόμη δεν είχε ψηφιστεί!