Η αντίστροφη μέτρηση για τη λήξη των ηλεκτρονικών δημοπρασιών των παραλιών έχει ξεκινήσει, καθώς έχει ήδη ολοκληρωθεί το 90% των διαδικασιών. Οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες εφαρμόστηκαν καθολικά για πρώτη φορά φέτος και ήρθαν να βάλουν τάξη στο άναρχο καθεστώς των παραλιών που ίσχυε μέχρι σήμερα.
Οι αρμοδιότητες παραχώρησης αφαιρέθηκαν από τους Δήμους και καθιερώθηκε ένα νέο ηλεκτρονικό σύστημα μίσθωσης, που εξασφαλίζει αφενός μεγαλύτερο κέρδος για τα κρατικά ταμεία, αφετέρου διαφανή, δίκαιη και βιώσιμη αξιοποίηση των παραλιών της χώρας μας.
Η μετάβαση σε αυτό το νέο σύστημα έχει ήδη δείξει τα πρώτα θετικά σημάδια, καθώς η διαφάνεια, η ταχύτητα και η απλοποίηση των διαδικασιών έχει εκτοξεύσει το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων. Μέχρι σήμερα, έχουν διενεργηθεί 1.699 ηλεκτρονικές δημοπρασίες (η αρχική πρόβλεψη για φέτος ήταν να ολοκληρωθούν περίπου 1.200) και απομένουν να ολοκληρωθούν επιπλέον 225 μέσα στις επόμενες ημέρες. Αυτό το πρωτοφανές ενδιαφέρον, που αποτυπώνεται κρυστάλλινα στους αριθμούς του ΥΠΟΙΚ, έχει φέρει «ζεστό χρήμα» στον κρατικό κορβανά. Κι αυτό, γιατί οι προσφορές των επιχειρηματιών για τη τριετή μίσθωση των παραλιών είναι πολλαπλάσιες των αρχικών τιμών που είχαν οριστεί από το υπουργείο Οικονομικών.
Είναι χαρακτηριστικό, ότι οι πρώτες 10 δημοπρασίες έχουν δώσει 2.783.527 ευρώ κέρδος σε σχέση με την αρχική τιμή. Για παράδειγμα, η αρχική τιμή προσφοράς του ΥΠΟΙΚ για την παραλία «Καλό Λιβάδι» στη Μύκονο ήταν 120.000 ευρώ. Ωστόσο, η τελική προσφορά του επιχειρηματία έφτασε τις 926.400 ευρώ, αυξάνοντας την αρχική τιμή κατά 672%! Μάλιστα, το κέρδος που θα δει το κράτος στα ταμεία του, από τη μίσθωση της συγκεκριμένης παραλίας ανέρχεται σε 806.400 ευρώ!
Αυξημένη κατά 1.899% είναι και η τελική προσφορά για την παραλία Φυριπλάκα της Μήλου, με το υπουργείο Οικονομικών να έχει κέρδος ύψους 480.447 ευρώ! Η αρχική τιμή μίσθωσης ήταν 25.300 ευρώ και με τη δημοπρασία έφτασε τις 505.747 ευρώ! Στο ίδιο νησί, και συγκεκριμένα στην παραλία Αγία Κυριακή, το όφελος για το κράτος άγγιξε τις 266.290 ευρώ, καθώς η αρχική τιμή των 28.620 ευρώ, διαμορφώθηκε μετά τις προσφορές στα 294.910 ευρώ, αυξάνοντας το κρατικό όφελος κατά 930,43%.
Η συντριπτική πλειονότητα των νέων παραχωρησιούχων έχει υπογράψει τις μισθώσεις και έχει εγκατασταθεί στους χώρους παραχώρησης. Μέσα στις επόμενες ημέρες αντιμετωπίζονται και οι όποιες εκκρεμότητες υπάρχουν σε σχέση με τις υπόλοιπες συμβάσεις παραχώρησης καθώς και με τις συμβάσεις που αφορούν όμορες επιχειρήσεις. Παράλληλα, σε πλήρη λειτουργία βρίσκονται και επιπλέον 6.500 παραχωρήσεις που είχαν υπογραφεί ήδη από το 2023.
Αξίζει να σημειωθεί, φυσικά, ότι οι νέοι παραχωρησιούχοι δεν έχουν μόνο δικαιώματα, αλλά και υποχρεώσεις. Οφείλουν, δηλαδή, να συμμορφωθούν με τους κανόνες λειτουργίας που προβλέπονται στον νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα καθώς και ως προς τα πρόστιμα που αντιμετωπίζουν σε περίπτωση παραβίασης των συμφωνηθέντων.
Οι σοβαρές παραβάσεις περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:
- κατασκευή έργων ή διαμόρφωση του αιγιαλού και της παραλίας,
- χρήση του αιγιαλού και παραλίας για σκοπό διαφορετικό από τον συμφωνηθέντα ή κατά τρόπο που προκαλεί αλλοίωση της φυσικής του μορφολογίας,
- κατάληψη και χρήση έκτασης εκτός του παραχωρηθέντος τμήματος,
- μερική ή ολική μεταβίβαση της χρήσης σε τρίτο πρόσωπο, όταν αυτή δεν προβλέπεται στον νόμο ή στη σύμβαση παραχώρησης,
- παρεμπόδιση της ελεύθερης, απρόσκοπτης και ασφαλούς διέλευσης του κοινού στον αιγιαλό και την παραλία,
- μη διατήρηση σε καθημερινή βάση καθαρού του αιγιαλού ή της παραλίας με την τοποθέτηση κάδων απορριμμάτων και ανακύκλωσης,
- μη ανάρτηση σε εμφανές σημείο στον αιγιαλό ή την παραλία προσδιοριστικών στοιχείων της παραχώρησης, όπως των συντεταγμένων, του αριθμού απόφασης παραχώρησης και των δικαιωμάτων του κοινού, και
- μη τοποθέτηση εγκαταστάσεων ντους, αποδυτηρίων, αποχωρητηρίων, προσβάσιμων για το κοινό.
Οι επιχειρηματίες έχουν, επίσης, την υποχρέωση να καθαρίζουν τις παραλίες, να επιτρέπουν την πρόσβαση πολιτών με ειδικές ανάγκες στις θάλασσες και να υπάρχει αναρτημένο ένα QR Code, βάση του οποίου ο λουόμενος να ελέγχει αν τηρούνται οι όροι της σύμβασης, ώστε μετά να μπορεί να κάνει καταγγελίες μέσω ειδικής εφαρμογής που θα μπορεί να κατεβάζει στο κινητό του.
Επίσης, καθιερώνεται η υποχρέωση να έχουν ναυαγοσώστες. Υψηλόβαθμα στελέχη του ΥΠΟΙΚ επισημαίνουν στο Liberal ότι οι έλεγχοι των μεικτών κλιμάκια (Κτηματικές, ΑΑΔΕ, Αστυνομία, κα) θα είναι «σαρωτικοί» σε κάθε γωνιά της χώρας, ενώ θα συνεχίζουν να αξιοποιούνται οι σύγχρονες τεχνολογίες, όπως για παράδειγμα τα drones.