Του Βασίλη Γεώργα
Η οικονομία βυθίζεται αργά και σταθερά στην παραλυτική αβεβαιότητα της εμπλοκής στις διαπραγματεύσεις για την 2η αξιολόγηση και την ίδια ώρα στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν ήδη αρχίσει να καταστρώνουν σενάρια διαχείρισης μιας πιθανής διαπραγματευτικής συντριβής και μιας δύσκολης ήττας στην πιθανότητα πρόωρων εκλογών μέσα στη χρονιά.
Το περιβάλλον είναι διπλά τοξικό. Στην κυβέρνηση παρουσιάζονται πλέον αλλεπάλληλα κρούσματα αποσυντονισμού και αδυναμίας θετικής παρέμβασης σε μια κατάσταση που επιδεινώνεται διαρκώς. Σε πολλά μέτωπα μοιάζει να χάνεται ο έλεγχος. Στο προσφυγικό, στη διαχείριση του θέματος των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών, στα μπλόκα των αγροτών, στις ουρές των πολιτών για το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης, στο πολιτικό τοπίο που λερώνεται με προσωπικές επιθέσεις και χτυπήματα κάτω από τη ζώνη, στις συζητήσεις για τη δραχμή.
Στο σκηνικό αυτό η οικονομία και η επιχειρηματικότητα είναι ο αδύναμος κρίκος. Οι αγορές έχουν ήδη αρχίσει να αίρουν την εμπιστοσύνη τους και να προεξοφλούν νέα κρίση, εξωθώντας τις αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων ομολόγων στο 10% και πιέζοντας το Χρηματιστήριο προς τις 600 μονάδες. Αν υπήρχε μια ελπίδα ανάκαμψης τους προηγούμενους μήνες που κράτησε σε έστω και μηδενικά επίπεδα το ΑΕΠ, αυτή έχει αρχίσει να συνθλίβεται στη μέγγενη της διαρκούς παράτασης στην αξιολόγηση, της μη διακυβέρνησης και των αναποτελεσματικών πολιτικών που διέψευσαν τις προσδοκίες ότι η καταδίκη των «αυταπατών» του ΣΥΡΙΖΑ από τον Πρωθυπουργό και ο πρόσφατος ανασχηματισμός, θα μπορούσαν να βελτιώσουν τα πράγματα. Ο μόνος τομέας που συνεχίζει να γνωρίζει «εξαιρετικές» επιδόσεις είναι τα φορολογικά έσοδα που ξεπερνούν τους στόχους χάρη στα υπερβολικά βάρη που φορτώθηκαν επιχειρήσεις και νοικοκυριά τον προηγούμενο χρόνο για να «βγει το πρόγραμμα».
Είναι προφανές πως η κατάσταση θα γίνεται όλο και πιο οδυνηρή όσο παρατείνεται η οικονομική και πολιτική αβεβαιότητα. Αν σύντομα δεν αναληφθούν αποφασιστικές πρωτοβουλίες οι οποίες θα δίνουν προοπτική και απαντήσεις στο ερώτημα για το που πάμε μέσα στο 2017, σε λίγο θα μιλάμε με βεβαιότητα για μια καταστροφική χρονιά πριν αυτή προλάβει να μετρήσει τον τρίτο μήνα της. Έλευση του Μαρτίου χωρίς συμφωνία που θα συμπεριλαμβάνει τα ελληνικά ομόλογα στο QE, θα σηματοδοτούσε κατάρρευση του κλίματος, εκτιμούν πολλοί.
Οι επιλογές δεν είναι πολλές. Είτε η κυβέρνηση θα αποδεχτεί τα δυσάρεστα μέτρα που από κοινού βάζουν στο τραπέζι οι δανειστές προσδοκώντας σε ενός modus vivendi Βερολίνου-ΔΝΤ με δεσμεύσεις για το χρέος, είτε θα πολώσει ακόμη περισσότερο το κλίμα και θα δείξει τον δρόμο των εκλογών, βάζοντας τη χώρα σε τροχιά νέου μνημονίου το Φθινόπωρο.
Την πρωτοβουλία των κινήσεων στο μέτωπο της αξιολόγησης έχει πρωτίστως το Μέγαρο Μαξίμου δεδομένου ότι πρέπει σε κάθε περίπτωση να διασφαλίσει ότι η Ελλάδα δεν θα απειληθεί με χρεοκοπία το καλοκαίρι, ακόμη και αν τα πράγματα δεν πάνε όπως τα έχει σχεδιάσει.
Όσο κι αν ένα πολύ μεγάλο μέρος της ευθύνης για την αδυναμία σύγκλισης, βαραίνει τους πιστωτές της χώρας, είναι η κυβέρνηση η οποία καλείται να λάβει εντός των επόμενων ημερών τις τελικές αποφάσεις της για το ποιες και πόσες από τις απαιτήσεις για μέτρα και περικοπές 4,5 δισ. ευρώ μέσα από τη μείωση του αφορολόγητου και των συντάξεων μπορεί να επωμιστεί πολιτικά η κοινοβουλευτική της ομάδα.
Ή διαφορετικά να ζυγίσει τις εναλλακτικές της, που προς το παρόν εξαντλούνται είτε σε μια «συμφωνία με αστερίσκους» που θα μεταθέτει για το Φθινόπωρο τα κρίσιμα θέματα του χρέους, της συμμετοχής του ΔΝΤ και πιθανόν της ποσοτικής χαλάρωσης, είτε σε περαιτέρω χρονοτριβή με τελική κατάληξη την προσφυγή στις κάλπες.
Στο σκηνικό αυτό, αποτελεί πλέον κοινό μυστικό ότι εντός του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ξεκινήσει έντονες συζητήσεις για την «επόμενη μέρα» στο κόμμα μετά από ένα σενάριο ήττας στις εκλογές. Για έναν μεγάλο αριθμό στελεχών, οι εκλογές φαίνεται πως καθίστανται αναπόφευκτες «με ευθύνη των δανειστών». Η ηγεσία υπό τον Αλέξη Τσίπρα απέχει πολύ από το να τεθεί υπό αμφισβήτηση. Όμως οι διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη δείχνουν ότι οι «δελφίνοι» του κόμματος τελούν εν αναμονή να εκμεταλλευτούν τυχόν στραβοπάτημα.
Φωτογραφία: SOOC
Διαβάστε ακόμα:
- WSJ: Πολιτική σύγκρουση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για το αν θα ληφθούν νέα μέτρα