Του Απόστολου Σκουμπούρη
Για πρώτη φορά στα χρονικά της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς συστήνει σε εταιρεία που κάνει δημόσια πρόταση για squeeze out να καλύψει την οικονομική διαφορά προς τους μετόχους που είχαν πουλήσει νωρίτερα, πριν η προτείνουσα ανεβάσει την τιμή! Πρόκειται για την περίπτωση της Κυριακίδης, που έτσι κι αλλιώς είναι άξια αναφοράς, καθώς η διοίκησή της έδειξε σεβασμό προς τους μετόχους της και το θεσμό του χρηματιστηρίου, αντιστρόφως ανάλογα με δεκάδες άλλες περιπτώσεις που – με τον τρόπο τους – χλεύασαν το κοινό περί δικαίου αίσθημα.
Δεν είναι τυχαίο ότι η μετοχή αποχωρεί από το ταμπλό του Χ.Α. σε υψηλά 17 ετών και με απόδοση 3.000% στα εννέα χρόνια της κρίσης! Αυτό το φαινόμενο, δεν έχει ξαναγίνει στην ιστορία του Χ.Α.
Θυμίζουμε ότι η αρχική δημόσια πρόταση της Αντίοχος (ανήκει κατά 100% στον κ. Ηλία Κυριακίδη) προς τους μετόχους της Κυριακίδης ήταν στα 4,02 ευρώ και έγινε στις 10 Φεβρουαρίου. Όμως, κάποιος ισχυρός επενδυτής συνέχισε να αγοράζει μετοχές της εταιρείας σε υψηλότερα (από τα 4,02 ευρώ) επίπεδα, προκαλώντας μερική... αναταραχή στο όλο project.
Κατόπιν, σύμφωνα με πληροφορίες του Liberal.gr, η διοίκηση της Κυριακίδης βρήκε... φόρμουλα συνεννόησης με τον εν λόγω μέτοχο για αγορά των μετοχών του, στα 4,50 ευρώ.
Παράλληλα, αποφάσισε – υποχρεώθηκε να ανεβάσει την τιμή της Δημόσιας Πρότασης στα 4,50 ευρώ στις 21 Μαρτίου. Στο μεταξύ κάποιοι μέτοχοι είχαν πουλήσει τις μετοχές τους στην αρχική πρόταση και στα 4,02 ευρώ, οπότε υπήρξαν δύο μέτρα και δύο σταθμά, κάτι που η Επ. Κεφαλαιαγοράς, με την παρέμβασή της, προσπαθεί να διορθώσει.
Στη συνεδρίαση της Τρίτης 4 Απριλίου λοιπόν, μεταξύ των αποφάσεων της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ήταν και η εξής: «Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς με γνώμονα την ισότιμη μεταχείριση των μετόχων της Εταιρείας στους οποίους απευθύνθηκε η δημόσια πρόταση, σύστησε στον Προτείνοντα να καταβάλει στους μετόχους που κατείχαν μετοχές πριν την υποβολή της δημόσιας πρότασης και τις πώλησαν χρηματιστηριακά κατά το διάστημα από την ημερομηνία υποβολής της δημόσιας πρότασης μέχρι την ημερομηνία ανακοίνωσης περί αναθεώρησης του τιμήματος, τη διαφορά μεταξύ του αναθεωρημένου τιμήματος και της τιμής πώλησης κάθε μετόχου».
Αυτό, γίνεται για πρώτη φορά στην ιστορία του Χ.Α., ενώ όπως σημειώνει στο Liberal κορυφαίος παράγοντας της Ε.Κ. «έγινε σε συνεννόηση με τη διοίκηση της Κυριακίδης. Άλλωστε δεν είναι συνηθισμένο φαινόμενο να γίνεται αναθεώρηση της τιμής προς τα πάνω σε μια δημόσια πρόταση. Αυτό, βοήθησε στο να κάνουμε αυτή τη σύσταση», επισήμανε.
Όπως σημειώνει ο αξιωματούχος της εποπτικής αρχής, πρόκειται καθαρά για σύσταση, «δεν υπάρχει νομική οδός για αυτό το ζήτημα, είναι στο χέρι της διοίκησης της Κυριακίδης αν θα την εκπληρώσει. Όμως, έχουμε κάνει συζήτηση και πιστεύουμε ότι θα την εκπληρώσει», τονίζει ο ίδιος, συμπληρώνοντας ότι «κάποιες φορές, η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς έρχεται μέσα από τη συναντήληψη και τη συνεννόηση και όχι μέσα από την... απειλή της τιμωρίας ή των προστίμων».
Σε ότι αφορά την περίοδο αποδοχής της δημόσιας πρότασης, ξεκίνησε από την Παρασκευή 7 Απριλίου και τελειώνει την Παρασκευή 5 Μαΐου 2017, διαρκεί δηλαδή τέσσερις εβδομάδες.
Εύσημα στην Κυριακίδης για τη... διαφορετική αποχώρηση είχε δώσει και ο ΣΕΔ
Θυμίζουμε ότι ο Σύνδεσμος Επενδυτών Διαδικτύου (ΣΕΔ), έχει σημαντική προσφορά στη στηλίτευση του θέματος της κατάχρησης του squeeze out από τις διοικήσεις των ελληνικών εταιρειών, που πολλές εξ αυτών αποχώρησαν σε... εξευτελιστικές τιμές, προσβάλλοντας τους μετόχους αλλά και το θεσμό! Γνωστές, χιλιογραμμένες οι πιο κραυγαλέες περιπτώσεις.
Σε πρόσφατη ανακοίνωσή του όμως, ο ΣΕΔ έδωσε τα εύσημα στην εταιρεία Κυριακίδης για τον τρόπο που επιλέγει να αποχωρήσει από το ταμπλό.
Μεταξύ άλλων επισήμανε ότι στην περίπτωση της Κυριακίδης Μάρμαρα, «βλέπουμε μια διαφορετική αντιμετώπιση προς τους μετόχους μειοψηφίας αντί της εκμετάλλευσης που οι περιστάσεις της αγοράς και ο νόμος 3461/2006 επιτρέπουν.
Θέλουμε να αναδείξουμε», επισημαίνει ο ΣΕΔ, «ότι στην πρόταση για την εξαγορά του ποσοστού μειοψηφίας προσφέρθηκε τίμημα που είναι αρκετά υψηλότερα από αυτό που ο εν λόγω νόμος επιτρέπει.
Συγκεκριμένα, προσφέρθηκε τίμημα 4,02 ευρώ (η ανακοίνωση του ΣΕΔ ήταν πριν ανέβει η προσφορά στα 4,50 ευρώ) για κάθε μετοχή, έναντι της μέσης σταθμισμένης χρηματιστηριακής τιμής των μετοχών της εταιρείας κατά τους τελευταίους έξι μήνες που προηγούνται της ημερομηνίας της Δημόσιας Πρότασης, όπως ορίζει ο υφιστάμενος νόμος, που είναι 3,04 ευρώ που υποχρεούται να προσφέρει ο προτείνων.
«Ποσοστιαία», σημείωνε ο ΣΕΔ, «το προσφερόμενο τίμημα των 4,02 ευρώ ήταν ανώτερο κατά 32,2% από την τιμή των σταθμισμένων κατ'' όγκο συναλλαγών». Πλέον, η πρόταση στα 4,50 ευρώ, ξεπερνά το 50%.
Αποχωρεί στα υψηλά 17ετίας η μετοχή – Μοναδικό φαινόμενο στα χρονικά
Αξίζει να σημειωθεί ότι η συμπεριφορά της Κυριακίδης στο ταμπλό του Χ.Α. ήταν... σεμιναριακή όλα τα τελευταία χρόνια, εν μέσω μάλιστα ισχυρής κρίσης σε οικονομία, τράπεζες και χρηματιστήριο. Όμως, όπως έδειξαν και τα αποτελέσματα του 2016, η εταιρεία που εξάγει σχεδόν σε όλο τον κόσμο το φημισμένο λευκό μάρμαρο, κάθε άλλο παρά κρίση αντιμετωπίζει, κάτι που καθρεφτίζεται στη μετοχή.
Η μετοχή βρίσκεται... κλειδωμένη στα 4,50 ευρώ από τις 21 Μαρτίου που ανέβηκε το τίμημα, με την αποτίμησή της να βρίσκεται στα 104,8 εκατ. ευρώ! Αυτό σημαίνει ότι η μετοχή αποχωρεί από το ταμπλό σε υψηλά 17 ετών, καθώς σ'' αυτά τα επίπεδα είχε να βρεθεί από τις 4 Αυγούστου του 2000! Αυτό το φαινόμενο, μετοχή να αποχωρεί από το ταμπλό σε υψηλά 17ετίας, δεν έχει ξαναγίνει στην ιστορία του Χ.Α. Να σημειωθεί ότι η μετοχή εισήλθε στο Χ.Α. Στις 16 Δεκεμβρίου του 1998.
Η... πρώτη δημόσια πρόταση έγινε στις 10 Φεβρουαρίου όταν η μετοχή ήταν στα 3,42 ευρώ και η αποτίμησή της στα 80 εκατ. ευρώ. Στην επόμενη συνεδρίαση κλείδωσε στα 4,02 ευρώ με άνοδο 17,54% και όγκο 459.052 ευρώ.
Με την προς τα πάνω αναθεώρηση της δημόσιας πρότασης στις 21 Μαρτίου, ο τίτλος έκλεισε στο +7,40% και στα 4,50 ευρώ όπου βρίσκεται έως σήμερα με όγκο 1,45 εκατ. τεμάχια.
Για την... ιστορία, θυμίζουμε ότι έχει χαμηλό 52 εβδομάδων η μετοχή στα 2,25 ευρώ, ενώ ακριβώς πριν από έξι χρόνια, στις 12 Απριλίου του 2011 είχε κατέλθει στα 0,246 ευρώ!
Το... χρυσό (λευκό) μάρμαρο και τα εκπληκτικά μεγέθη του 2016
H Κυριακίδης Μάρμαρα δεν είναι μια τυχαία επιχείρηση, αλλά μια μονάδα που ασχολείται με ένα αντικείμενο το μάρμαρο, το οποίο πουλάει στο εξωτερικό με τεράστιο κέρδος.
Με το φημισμένο λευκό μάρμαρο από το κοίτασμα των Σκοπίων που εκμεταλλεύεται η εταιρεία έχουν φτιαχτεί φημισμένα και εμβληματικά κτήρια όπως το Ταζ Μαχάλ στην Ινδία, κυβερνητικά κτήρια στο Αρζεμπαϊτζάν, και δεκάδες άλλα σε Κίνα, Μέση Ανατολή, χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, Σιγκαπούρη, Νότιος Κορέα και Ινδονησία.
Τα αποτελέσματα του 2016 ήταν εκπληκτικά, καθώς οι πωλήσεις ενισχύθηκαν κατά 47% στα 66,5 εκατ. ευρώ, τα λειτουργικά αποτελέσματα (EBIDTA) διαμορφώθηκαν στα 29,6 εκατ. ευρώ έναντι 14,6 εκατ. ευρώ το 2015, ενώ τα κέρδη προ φόρων έφτασαν στα 26,5 εκατ. ευρώ.
Τουτέστιν, με πωλήσεις 66,5 εκατ. ευρώ η εταιρεία είχε κέρδη προ φόρων 26,5 εκατ. ευρώ, κάτι που πιστοποιεί το τεράστια περιθώριο κέρδους που δουλεύει, αλλά παράλληλα καταδεικνύει και τη... σπανιότητα και την πολυτιμότητα στις διεθνείς αγορές του φημισμένου λευκού μαρμάρου που εμπορεύεται.
Παράλληλα, η εταιρεία έχει ταμιακά διαθέσιμα 29 εκατ. ευρώ, ενώ ο καθαρός τραπεζικός δανεισμός μειώθηκε κατά περίπου 3,7 εκατ. ευρώ σε σχέση με τη χρήση 2015.