Του Γιώργου Φιντικάκη
Μερικές εβδομάδες παράταση, και συγκεκριμένα μέχρι τις 30 Μαΐου, ανακοίνωσε το ΤΑΙΠΕΔ για την προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος στο διαγωνισμό απόκτησης του 50,1% των ΕΛΠΕ.
Είχαν προηγηθεί αιτήματα υποψηφίων επενδυτών για να παραταθεί η αυριανή ημερομηνία, έπειτα από διευκρινίσεις που είχαν ζητήσει για μια σειρά ερωτήματα. Τέτοια είναι ποιο δίκαιο θα διέπει το διαγωνισμό, εάν θα ισχύουν οι περιορισμοί διαγωνιστικών διαδικασιών της Ε.Ε., καθώς και τα κριτήρια οικονομικής επάρκειας που θα πρέπει να πληρούν συμμετέχοντες που είναι φυσικά πρόσωπα ή επενδυτικά funds.
Είναι επίσης τα δικαιώματα που θα έχει στο μάνατζμεντ ο προτιμητέος επενδυτής, καθώς και το δικαίωμα συμμετοχής ομοειδών εταιρειών με ίδια δραστηριότητα με τα ΕΛΠΕ από χώρες όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ινδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Ειδικά στο πρώτο ερώτημα που είναι και το πιο σημαντικό, δόθηκε απάντηση ότι ο διαγωνισμός διέπεται από τη νομοθεσία που αφορά στη λειτουργία του ΤΑΙΠΕΔ (3986/2011). Πρακτικά δηλαδή διευκρινίζεται ότι ο διαγωνισμός είναι ανοιχτός για συμμετοχή σε εταιρείες από όλα τα κράτη, με μόνους περιορισμούς τα κράτη ή τα πρόσωπα για τα οποία ισχύουν διεθνείς κυρώσεις (από την Ε.Ε. ή και τον ΟΗΕ).
Στο μεταξύ, τη πόρτα σε 70-80 εταιρείες απ'' όλο τον κόσμο, έχει κτυπήσει μέχρι τώρα για τα ΕΛΠΕ, ο σύμβουλος αποκρατικοποίησης του ΤΑΙΠΕΔ. Από private equity funds, και traders όπως Vittol, Glencore, και Trafigura, έως εταιρείες διύλισης όπως Repsol, και Eni. Εξ αυτών πάντως, θα ήταν ευχαριστημένοι στο ΤΑΙΠΕΔ εφόσον προσέλθουν γύρω στους δέκα.
Και επίσης το Ταμείο, θα έβλεπε ως ένα καλό ύψος τιμήματος, ένα ποσό της τάξης των 1,3 δισ. ευρώ. Δεδομένου δηλαδή ότι η κεφαλαιοποίηση των ΕΛΠΕ κινείται στα 2,4 δισ. ευρώ, και στο 50,1% (1,2 δισ.) θα πρέπει να προστεθεί και ένα premium 10% για το μάνατζμεντ, (γύρω στα 100 εκατ. ευρώ).