Παράθυρο για μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια και περικοπές επιδομάτων στους στρατιωτικούς και άλλες κατηγορίες υπαλλήλων που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια, ανοίγει η κυβέρνηση με το επικαιροποιημένο μνημόνιο κάνοντας πράξη αυτό που για πολύ καιρό αρνούνταν ότι θα υλοποιήσει. Στρατιωτικοί, πανεπιστημιακοί, ιερείς, γιατροί, ειδικοί επιστήμονες, δικαστικοί κλπ που συνιστούν μια μεγάλη δεξαμενή περίπου 180.000 υπαλλήλων μπαίνουν στο στόχαστρο των αλλαγών στα ειδικά μισθολόγια, οι οποίες είχαν παγώσει τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, και παράλληλα γίνονται αιτία για ενδοκυβερνητικές συγκρούσεις με σκοπό τη διαφύλαξη προνομίων των διαφόρων ομάδων από τους αρμόδιους υπουργούς.
Στο κείμενο του μνημονίου υπάρχει ήδη ξεκάθαρη πρόβλεψη ότι στον τομέα της άμυνας το 2018 θα κοπούν κατά 7 εκατ. ευρώ μια σειρά από επιδόματα, όπως το επίδομα επικινδυνότητας και της αποζημίωσης απόσπασης στο εξωτερικό, που λαμβάνουν οι ένστολοι. Συγκεκριμένα για την Άμυνα στο Μνημόνιο προβλέπεται ως προαπαιτούμενο η μείωση επιδομάτων στον στρατιωτικό τομέα με προβλεπόμενη απόδοση 7 εκατ. ευρώ το 2018. Οι οι μειώσεις θα προέλθουν:
1. Από την αλλαγή των κριτηρίων επιλεξιμότητας και του τρόπου υπολογισμού των επιδομάτων επικίνδυνων λειτουργιών
2. Τον εξορθολογισμό της αποζημίωσης που παρέχεται για όσους αξιωματικούς υπηρετούν εκτός Ελλάδας, με τη μείωση των θέσεων και τη διάρκεια των αποσπάσεων στο εξωτερικό.
Ως προαπαιτούμενο παράλληλα προβλέπεται ότι θα υπάρξει «νομοθεσία για την ολοκλήρωση του εξορθολογισμού των ειδικών μισθολογίων με βάση την ίδια μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε για το ενιαίο μισθολόγιο». Στο κάδρο μπαίνουν δικαστικοί, γιατροί του ΕΣΥ, πανεπιστημιακοί αλλά και οι στρατιωτικοί, οι λιμενικοί, τα σώματα ασφαλείας οι οποίοι με την μείωση του αριθμού των ειδικών μισθολογίων (από 22 σε 8) ή με τη μεταφορά τους στο Ενιαίο Μισθολόγιο του δημοσίου θα δουν τις αποδοχές τους να παγώνουν ή να μειώνονται ως και 15-20%. Οι μισθοί θα πρέπει να υπολογιστούν εκ νέου, οι απολαβές όσων εντάσσονται πλέον στα ειδικά μισθολόγια θα είναι χαμηλότερες περίπου 15% μεσοσταθμικά, ενώ θα υποστούν και περαιτέρω μείωση λόγω της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών, με την κυβέρνηση να επιδιώκει να προστατεύσει τους παλιούς εργαζόμενους μέσω της δημιουργίας «προσωπικής διαφοράς».
(Φωτογραφία: Sooc)