Με άδεια χέρια έφυγε, για μια ακόμη φορά, από τη σημερινή συνάντηση που είχε με το κουαρτέτο ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος παρουσίασε τις προτάσεις του για τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό.
Το κουαρτέτο μπορεί να άκουσε, αλλά δεν δεσμεύτηκε για κανένα θέμα, ενώ θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι έχει ήδη "πάρει" από την κυβέρνηση τη μείωση των επικουρικών συντάξεων και των εφάπαξ.
Το τί θα γίνει όμως με τις κύριες συντάξεις ουδείς, πλην ελαχίστων, γνωρίζει μέχρι σήμερα, αφού η κυβέρνηση προσπαθεί με κάθε μέσο να τις περισώσει από τις οριζόντιες μειώσεις, δίνοντας όμως ως αντάλλαγμα την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών.
Μέτρο, στο οποίο όπως έχει ήδη επισημάνει το liberal.gr το κουαρτέτο είναι κατηγορηματικά αντίθετο αφού θα οδηγήσει σε νέα λουκέτα στην αγορά, αλλά και στην αύξηση της ανεργίας.
Για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις πάντως και να αμβλύνει τις αντιρρήσεις των δανειστών ο κ. Κατρούγκαλος έκανε χθες ένα βήμα πίσω, προτείνοντας όπως η αύξηση των εργοδοτικών εισφορών ισχύσει μόνο για τα επόμενα δυο χρόνια.
Πρόταση που πρέπει να αναφερθεί δεν απέρριψαν οι δανειστές, αλλά επιφυλάχτηκαν να απαντήσουν το επόμενο διάστημα λαμβάνοντας φυσικά υπόψη όλη την πορεία της οικονομίας και κυρίως της αγοράς, που εξακολουθεί να «βυθίζεται» στην ύφεση και να στενάζει από την έλλειψη ρευστότητας.
Οι συζητήσεις στο Χίλτον πάντως συνεχίζονται και αναμένεται να τραβήξουν και σήμερα μέχρι αργά το βράδυ, καθώς όλα θα πρέπει να «κλειδώσουν» μέχρι αύριο, προκειμένου να εκταμιευτεί και η τελευταία υποδόση του 1 δισ. ευρώ.
Αυτή την ώρα «ανακρίνονται» οι κ. Τσακαλώτος και Αλεξιάδης καθώς επί τάπητος έχουν τεθεί οι αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος και κεφαλαίου, που φυσικά θα φέρουν νέες επιβαρύνσεις σε όλους τους φορολογούμενους όπως άλλωστε πιστοποιείται και από τον πρόσφατα ψηφισθέντα προϋπολογισμό του 2016 που περιλαμβάνει πρόσθετους νέους φόρους ύψους 2,2 δισ. ευρώ.
Η «ανάκριση» φυσικά θα συνεχιστεί με τα κυβερνητικά στελέχη για τα μεγάλα «αγκάθια» του ΑΔΜΗΕ, θέμα για το οποίο οι δανειστές πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι στην περίπτωση που δεχθούν η πλειοψηφία των μετοχών να μείνει στο Δημόσιο τότε το management θα περάσει στους ιδιώτες, αλλά και για «κόκκινα» δάνεια.
Υπόθεση χαμένη για τα κόκκινα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια τα οποία η κυβέρνηση εκχωρεί στα, όπως τα αποκαλούσε τουλάχιστον μέχρι πρότινος, «κοράκια» ενώ άγνωστη παραμένει η «τύχη» των κόκκινων δανείων των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, για τα οποία επίσης οι δανειστές εμμένουν να περάσουν στα χέρια των distress funds.
Το «παζάρι» που προσπαθεί όμως να κάνει η κυβέρνηση είναι να περάσει στην παρούσα φάση τη ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια των μεγάλων επιχειρήσεων, ξεπουλώντας επί της ουσίας μεγάλες περιουσίες, και να μεταθέσει τις αποφάσεις για τα νοικοκυριά και τις μ.μ. επιχειρήσεις για τον Ιανουάριο, λίγο πριν τη μεγάλη αξιολόγηση.